Skocz do zawartości

Lazil za mna pewien samolot-PZL p-37 "LOS"

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 605
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

A pokaż no kolegom jak dokładnie zrobiłeś mechanizm (jakiś rysunek poglądowy) Czeka mnie to samo w B-25 więc nie chcę wymyślać czegoś od nowa :)

BTW: Naciąłem się kupując podwozie przestawiane pneumatycznie. Chowa się równie szybko co Twoje (aż całym modelem w locie potrząśnie), z tą różnicą, że nie można z tym nic zrobić :D

Opublikowano

E ... To t a j e m n i c a ... :D

A tak na powaznie to cieniutki drucik (0,3 mm sprezysty) laczy obie pokrywki z wolna (laminat po 8g na sztuke) .Kolo otwierajac sie uderza w pokrywki i je otwiera.

Podwozie chowajac sie ciagnie za soba pokrywki.Dokladniej to golen uderza w drucik ,a ten jest tak dobrany ze uginajac sie zamyka klapki.Zdjecie jutro.

Opublikowano

Dzis dostalem w przencie od mikolaja Huberta :shock: mocowanie kol .

Nie mialem czasu zabac sie za montaz wiec tylko przylozylem na probe.

Wyglda swietnie.4 koleczka,2 silniki ,ale radoch a dla oka. :D

Jutro obiecuje nadrobic materialem foto.Mam nadzieje ze bedzie juz druga gondola ruchoma. Sa tez dobe wiadomosci i zle.

dobre ze zamyka sie z kolami duzo wolniej ,a zle ze otwiera sie ciut szybciej (ale nieznacznie ) wiec jak dojdzie zamykanie 2 gondoli to moze sie okaze ze nic nie bede musial zwalniac :D

Opublikowano

Mala wpadka z kolalami.

Zle dokrecilem golen i pekla mi srubka mocujaca w tym chinskim wynalazku do chowania podwozi. Za nic nie moge jej wykrecic bo zostala tylko ta czesc bez gwintu w srodku.

Pewnie trzeba bedzie ja przewircic i wyluskac resztki ,albo nagwintowac z drugiej strony a to zalutowac na amen.

Skoro nie zabardzo mi poszlo z podowziem to uzanalm ze z gondola 2 tez sobie odpuszcze i zabralem sie za zlozenie do "calosci" kadlub i centralna czesc skrzydla.

Dokonczylem oklejanie dolnej czesci kadluba , wzmocnilem "podkolem" balsa tylna kabine strzelca i zabalem sie za robienie lagodnego przejscia skrzydla w kadlub.

Na razie idzie mi dobrze ,ale przymiarki do zrobienia plynneg natarcia to porazka. Pewnie wezme kawal balsy i wyszlifuje go na plynne pzejscie natarcia w kadlub. Dalej to juz 1mm balsa zalati sprawe :D

Czyba ze macie inny pomysl ???

Zdjecia wstawie jak juz cs bzie konkretnego.

Opublikowano

Zalegle zdjecia ,ale bez szczegolow gondoli. Prototyp zadziala ,a jak zrobie jak trzeba to pokaze :D

kola

kola1.JPG

kadlub

kadlub1.JPG

kadlub2.JPG

kadlub3.JPG

a takze zakonczylem testy i dzialenie "ogona" .

Ostatnie chwile gdzie jeszcze widac serwa (juz dalej sie nie dalo ich wlozyc :D

ogon1.JPG

I juz zakejone ,nie wiele wystaje ,a popychac z orczykiem tez zostanie niemal calu przysloniety kawalkiem balsy

ogon2.JPG

No i gora .Zostalo dorobic (doszpachlowac?) polaczeni skrzydel kadlubem w przedniej czesci

ogon3.JPG

Opublikowano

Oj Artur kiedy to jeszcze do oblotu !

A co do startow i kolowan to bedzie jak za komuny .

Jedyny sluszny kierunek bez zbaczania ze sciezki wspanialego socjalizmu !!! :D:D:D

Opublikowano

ee tam Tomku w takim modelu masz przeciez róznicowanie ciagu silnikow, do tego dochodza jeszcze niezalezne chamulce na kola sprzezone ze sterem wysokosci ........

Opublikowano

Udallo mi sie naprawic podwozie! :D

Okazal sie ze mialem kawalek preta stalowego ktory idealnie pasowal na wcs na imadle do osi ,aby zablokowac luzy na goleni podwozia.

Wiec moglem zapakowac podwozie do losia i wkoncu postawic go na 5 kolkach (liczac ogonowe).

Otwieranie kol dizla dosc szybko ,ale chowanie zwolnilo o ok.30% i jest fajniejsze. Nie jest to jeszcze slamazarne ,ale na takim serwie nigdy nie bedzie. A cyfowego serwa nie bede na razie kupowal.

Jutro biore sie za mechanzm 2 gondoli.

A i pryszly smigla os Nastika 3 x 10x7 Mastr S.

Ciag na kiepskim pakiecie c cele 640g.

Ciag na 2 celach wysokopradowych 600g !

Czyli moge sprobowac zapodac losiowi pakiet 2 celowy i miec 100g do przodu.

Ale wszysto okaze sie w praniu.

Mialem tez smieszna przygode po w pewnym momencie z odleglosci 40 cm woreczek z setka nakretek srubek M3 zostal zassany i wszystkie plecialy w moja stroe. Nic to nie bolalo ,ale przez chwile poczolem sie jakby siado na mnie setki much. No i 10 minut stracilem aby magnesem je wszystkie wyzbierac.

Opublikowano

Dzis pomaluje silniki (czesciowio juz sa ) i pewnie wyladuja na swoje wlasciwe miejsce. Pakiet co prawda lezy u Huberta ale znam juz wage i wymary wiec dobiore jakis ciezar o podobnej gramaturze i bede mogl wstepnie wywazyc losia ,a co za tym idzie zabra sie za budowe kabinki .

Oraz jej wyposarzenia.

Opublikowano

wczorajsze prace .

Piersze szpachlowanie i szlifowanie gondoli gornej (obu)

Trysniety srodek kadluba na szaro (1 warstwa) i pomalowane rdzawo oslony silnikow.

wnetrze1.JPG

Opublikowano

No ja tez powoli brne do przodu .

Troche dzisiaj podlubalem a wlasciwie malowalem.

Sporo zabawy jak na pierwszy raz ,ale doswiadczene na przyszlosc sie przyda.Teraz wiem ze sama woda sie nie maluje :D

malowanie1.JPG

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.