Tomek Opublikowano 9 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2006 Podwozie zamowile w Wiarexie .Troche mi pomogl Marek J. (na pewno szeroko znana pstac w swiecie modelarskim ) oraz toche jak zwykle Hubert. Swoja droga to Hubertowi wisze wiadro wodki albo kontener piwa Jutro alo w srode powinno dotrzec podwozie.Dzis dotarlo sewo z serwisu i mam 2 do dyspzycji.Jesli na jednym nie dam rady to na obu pojdzie bez problemu bo era 9kg. Zreszta bardzo kiepskie i do niczego innego jak podwozie bym ich nie wlozyl. Spadam robic dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 10 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2006 Nie tylko Ty Tomku Hubertowi "wisisz" takie zobowiazania . Jak on to "przerobi", jak mu sie te zobowiazania zmaterializują? :wink: A modelik - klasa! Kiedy ja będę miał tyla czasu na swoje "prace ręczne"? Pewnie na emeryturze, do której jeszcze tak daleko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 10 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2006 Mam podwozie !!! Jutro zabieram sie za jego montaz. sam iekawy jestem ja kbedzie sie sprawowac. Inne prace - przy polowkach skrzydel ida na bok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 11 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2006 Nie wiem jakie masz radyjko ale fajnym bajerkiem jest zmiksowanie steru kierunku lub lotek z silnikami zakrety prawie w miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 11 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2006 ten układ nie przejdzie w Opticu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 11 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2006 a dla czego Marcin?? sa 2 mixery dowolne i myslalem ze na nic sie da to zrbic?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 11 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2006 takie cos to fajny bajer kiedys na jakims forum czlowiek opisywal deproniaka dwusilnikowca z jego relacji wynikalo ze samolot prawie zawracal w miejscu :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 13 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2006 Zeby nie bylo ze sie tu nic nie dzieje i robota stoi to jstem wlasnie po mntazu pdwoia w jednej goleni i polowie montazu w drugiej (przy okazji tez kawalek dolnego kesonu tez doszlo. Sporo czasu zajelo mi wyyslec mocowanie ustawic serwo i znalezc spsob na poruszanie sie calosci w ograniczonym miejscu. Ale juz wszystko dziala - przetestoane i jest o.k. Ale sa tez nowe problemy. Mam do opedzenia 8 serw!!! z czego 2 cyfrowe -pradozercze. Jaak to zasilic??? Mam 2 regle ,ale razem przy sytuacji ze rusza sie wszystkie serwa to dymek z beca mrowany. Drui problem (znacznie prostszy to jak laczyc serwa ze skrzydel do kadluba ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
de_szaa Opublikowano 13 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2006 Co do zasilania to proponuje wylaczyc beca (najlepiej odpiac plusa wchodzacego do odbiornika z regielka), nastepnie z 5 cel Ni-XX zasilac serwa i odbiornik. Mozna takze zrobic taki manewr ze beca nie odpinasz, serwa natomiast podpinasz do obiornika tylko - i sygnalem. Wspomnianym pakietem 5 celowym zasilasz serwa w osobnym obwodzie. Takie rozwiazanie powoduje ze przez odbiornik nie beda plynac duze prady, i nie ma szans zeby sie cos spalilo (bynajmniej prawdopodobienstwo maleje ). Rozwiazanie takiego zasilania stosowane jest w systemach redundancji zasilania w duzych modelach (power box). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 14 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2006 4 serwa zasil z bec-a jednego regla a 4 z drugiego lub zrob mocniejszy odzielny bec lub pakiet do zasilania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 14 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2006 albo pozbede sie klap i bede mial mniesza wage , mniej serw i moze da sie uzyc beca od obu regulatorow. W sumie i tak mam klopot bo brakuje mi kanalow. Mam tylko 6 1 kerunek 2 wysokosc 3 lotki 4 podwozie 5 i 6 silniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 15 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2006 Wyczytałem ze szukasz serw - 3kg udzwigu i 16 g maja hs 81 i sa po 65zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 15 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2006 gdzie sa po 65 zł ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 15 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2006 www.e-modelarz.com sprawdzone i pewne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 15 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2006 Uklad zmontowany na jdnym serwie co mi zostalo od Vampira .Nawet nie wiem co to za serwo ,Bartek wsadzil to na gaz wiec pewnie jakies kiepawe. Ale podwoziem z 80g obciazeniem rusza. (to 2 x wiecej niz potrzeba) Jak mi sie uda to wrzuce filmik. Teraz mam 7 serw i wyglda na to ze wszystko pojdzie z becow z regli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 15 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2006 Tak sobie to wykombinowalem i dziala . Jeden z najwiekszych problemow przy budowie Losiaz glowy http://www.szabatowski.livenet.pl/atos/los/podwozie1.avi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 16 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2006 a dla czego Marcin??sa 2 mixery dowolne i myslalem ze na nic sie da to zrbic?! W sumie i tak mam klopot bo brakuje mi kanalow. Mam tylko 6 1 kerunek 2 wysokosc 3 lotki 4 podwozie 5 i 6 silniki Jeszce chcesz wiedzieć ?? Tak sobie to wykombinowalem i dziala . Po pierwsze jakeiś 300% wolniej powinno się to odbywać, po drugie nie wiem jakie są tam serwa, ale jeśli jakeiś zwykłe a nie MG to pierwsze lądowanie ogołoci tryby, Jeśli masz tam MG to po 20 lądowaniu będą takie luzy że 30% wychylenia serwa można zrobić bez oporów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 16 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2006 Marci , nie pisz bzdur bo na serwo w skrajnych wylozeniach nie dzilaja zadne sily ,nawet nie mruczy (po odpowiednim skalibrowaniu) . W samym podwoziu jest blokada skrajnych polozen tak ze w zasadzie do oposzczenia do ladowania kol wystarczylo by zposcic je z zatrazsku. Co do predkosci to tez bym wolal wolniej ,ale jak pisalem wczesniej ta predkosc jest ciut mniejsza przy obciazeniu. Przy naglj potrzebie otwarcia podwozia (podejscie awaryjne ) to bedie O.K. i zdcydowanie nie bede juz tego bardziej zwalnial . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelmaniak Opublikowano 16 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2006 Miałem podobny problem ze składaniem podwozia... Irytowało mnie ze dzieje sie to tak szybko- nienaturalnie. Pogrzebałem w instrukcji od radia i znalazłem funkcje spowalniania ruchu serwa... Wykorzystuje sie to podobno do sterowania obrotami silników turbinowych. Teraz podwozie otwiera sie ok 3 sek, a jest jeszcze możliwość dalszego spowolnienia. Fajnie to wygląda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 16 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2006 A widzisz Tomek to teraz wszystko wyjaśnie ... Bo ta samoróbka nie miała blokady Pracuj dalej ... A my sie slińmy do monitora ... i zbierajmy szczeki z podłogi ... Czym bedziesz Łosia krył ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.