Skocz do zawartości

Madeline i Mayday - moje nowe dwupłatki :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś doszedł model a ja szczęśliwie mogłem zrobić przelew :D

Pierwsze wrażenie po otwarciu pudełka: jak ja to poskładam :rotfl:

Model wygląda świetnie. Dalsze informacje w miarę rozwoju akcji :ble:

• Odpowiedzi 117
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Witam. Po kilkunastodniowym niecierpliwym przebieraniu nogami oraz nerwowym ogryzaniu paznokci - mam go!

891ebf0a7a01e610.jpg

Zapakowany profesjonalnie, nadruk rewelacyjny w sumie - świetny zestaw. No i model polskiego samolotu. Gratuluję Marku.

Relację z budowy będę zamieszczał sukcesywnie w miarę postępu prac.

Pozdrawiam Adam.

PS. Z wrażenia pomyliłem tematy :oops:

Opublikowano

ponieważ Adaś mocno zaniepokoił mnie informacją że któraś z wręg nie pasuje (prototyp dwójka miał przepracowywane całe bebechy)

postanowiłem wziąć się w końcu za napisanie instrukcji montażu :)

wiązało się to oczywiście z koniecznością budowy następnego egzemplarza... :)

no i rzeczywiście - zdarzyły się dwa "kwiatki" -ale łatwe do skorygowania nożykiem:)

miałem mało czasu (3 godziny) -ale sporo udało mi się zrobić:

kadłub i wszystkie fotki do tej części instrukcji, połączenie stateczników i zestawienie skrzydeł

zastanawiam się jak będzie prezentował się po zmianach...

z nowymi "kamuflarzem" i z nowymi rozpórkami...

wstępnie zestawiony w całość wygląda tak:

P9100050.JPg

a tak prezentują się 2 wersje rozpórek skrzydłowych:

P9100053.JPG

P9100052.JPG

co powiecie na nową wersję noska? :)

parę fotke z montażu: http://picasaweb.google.com/1marekR/MaydayII?feat=directlink

Opublikowano

Witam. Prace nad modelem posuwają się pomału do przodu. Robię model według tego planu.

fb3c5ebe227239f6.jpg

A tak wygląda stan na dzisiaj.

96133456d243fdee.jpg

Jak widać przyjąłem inną kolejność klejenia niż sugerował Marek. Zacząłem sklejanie od dolnych elementów wewnętrznej konstrukcji kadłuba. A to dlatego że pozioma podłużnica musi być równa i do niej są przyklejone elementy komory pakietu , komory nad płatem dolnym, dolne wręgi i tylne mocowanie kółka lub płozy ogonowej, a całość jest usztywniona dwiema dolnymi bocznymi podłużnicami kadłuba. Przy takiej kolejności można zamocować poziomą podłużnicę do deski montażowej i naklejenie wszystkich elementów i to gwarantuje że podłużnica wyjdzie prosto tak jak na planie. cdn.

Pozdrawiam Adam.

Popełniłem błąd. :oops: Po konsultacji z Markiem okazało się że główna pozioma podłużnica kadłuba nie jest prosta. I faktycznie po przyłożeniu linijki do rysunku widać wyraźnie że jest wygięta lekko ku górze. Czyli moja metoda sklejania szkieletu kadłuba jest zła :oops: . Zrobiłem sobie niezły pasztet. Martwię się teraz o poszycie, czy będzie pasować :cry: Może uda się z tego wybrnąć.

Pozdrawiam Adam.

Opublikowano

Mayday II - z silnikiem gwiazdowym i przekonstruowanym troche kadłubem miał dzisiaj oblot

neistety pora późna i brak towarzystwa żeby uwiecznić poczynania

powiększony ster kierunku - teraz kopie się nogę aż miło! :)

a sam Mayday... chyba wygląda bardziej rasowo ;)

P9160105%20copy.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Prace przy moim modelu uległy znacznemu spowolnieniu ( wykończenie domu pochłania mnóstwo czasy). Jak dotąd mam zrobione to:

9954341ed00935b5.jpg

cdn.

Pozdrawiam Adam.

Opublikowano

Pogoda lotna za nami to i pora się wziąć za swój egzemplarz.

Wstępnie zapoznałem się z zawartością paczki i jestem pod głębokim wrażeniem przygotowania zestawu.

Profesjonalizm w każdym calu.

Powiem , że nie spodziewałem się aż tak dobrego przygotowania, połowa drucików to nawet nie wiem do czego będzie potrzebna. :mrgreen:

Na razie 6- (minusik za luźno włożoną kabinkę która podczas transportu lekko się zgniotła.)

Opublikowano

No to chyba wyszedłem na prowadzenie 8)

RIMG4673.JPG

Ale muszę przyznać, że model świetny. Już nie mogę się doczekać oblotu. Skrzydła mam właściwie gotowe. Może się uda polecieć za tydzień. A może wcześniej? :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.