robloz Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Ruszyła budowa Ju-87. Model będzie miał 150cm rozp. i planuję napęd elektryczny i mam pytanie co do pokrycia. planuję kadłub pokryć balsą 1-1.5mm i na to folia "solarfirm" (nie wiem czy tak się pisze) lekka i można bez problemu malować. Czy to dobry pomysł?
Tomek Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Tak. Malować możesz nawet farbami z mieszalnika (mój mały b-25 jest tak pomalowany i takimi będę malował Łosia)
Boogie Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Model zapowiada sie bardzo ladnie- robisz z wlasnych planow, czy z jakichs gotowych? A co do samego pokrycia solarfilmem, to nie jest to najlepszy pomysl. Najlepiej calosc byloby zalaminowac, lub pokryc japonka i dopiero malowac.
robloz Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Model robię w/g planów udostępnionych przez kolegę z naszej grupy. Model będzie pokryty balsą 1mm+folia litespan.
robloz Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Mam pytanie do kolegów robiących półmakiety. Czy przy wadze modelu ok. 2kg warto sobie zawracać głowę amortyzowanym podwoziem?
madrian Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Jak najbardziej. Pomnóż sobie 2kg, np. przez prędkość opadania 2m/s. Musisz założyć, że nie każde lądowanie będzie idealne i na płaskiej powierzchni. Lepiej by podwozie mogło odebrać część energii, inaczej możesz je znaleźć w kabinie pilota. :wink:
robloz Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Tak też myślałem. Kółko ogonowe to nie problem, a na przód trzeba coś wymyśleć teleskopowego .
robloz Opublikowano 10 Listopada 2009 Autor Opublikowano 10 Listopada 2009 Kolejne fotki z budowy: Dostęp do silnika i akumulatora: Podwozie mojego pomysłu (myślę, że wytrzyma). Przednie do poprawki- bardziej do pionu. Obecna waga 1150g
DerSalis Opublikowano 8 Stycznia 2010 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Ju -87 jest charakterystyczną konstrukcja. Model taz zapowiada się ciekawie. Może zamiast foli to dokładnie wyszlifowac oraz wyszpachlować. Podryć kaponem na to lakier, podkład i farba. Może wyglądać naturalniej. Czekam na kolejne fotki z przebiegu prac.
robloz Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Kolejne fotki z budowy: Wraz z mniejszym bratem ESEm
awot Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Piękna robota! Ciekaw jestem efektu końcowego. Sam myślę o jakimś większym elektryku i zastanawiam się nad tym czy wybrać konstrukcję depronową czy też balsową. Gratuluję i czekam na ciąg dalszy.
ECO400 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 awot, tylko balsa a Stuka bardzo ładna . Jakie planujesz malowanie? Mi osobiście bardzo podoba się to: http://www.vqwarbirds.com/images/JU87B.jpg
robloz Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Malowanie będzie takie jak podałeś (na 80%) lub bez żółtych elementów (tak ESA na fotce). W związku z malowaniem mam pytanie: jakich użyć farb?
karol p Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Model prezentuje się nieźle. Bardzo podoba mi się zawieszenie przód i tył. Czy można było by się dowiedzieć z czego jest zrobione? Jakie średnice rurek i skąd taka czerwona sprężynka? Pozdrawiam karol p
robloz Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Podwozie przednie było wzorowane na kupnym, które niestety było tylko z mocowaniem koła z boku i w nieodpowiednich rozmiarach. Dobrałem rurki aluminiowe tak, aby stworzył sie teleskop.Sprężyna pochodzi z modelu Subaru /AGOSTINI. Podwozie tylne jest wypiłowane z jednego kawałka duralu.
ECO400 Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Ja wszystkie swoje modele (oprócz styropianów) maluje farbami samochodowymi nitro. Robią mi w mieszalni farb kolor raki sobie wybiorę z katalogu a jest tego baaaardzo dużo :wink:
baziu123 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Ja co prawda samolotu nie malowałem tymi farbami ale polecam lakiery akrylowe w sprayu firmy Motip. Szybko schną w razie zacieków wystarczy zmatować i wypolerować.
ECO400 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Jeśli ktoś nie ma areografu to może być sprawy ale to w ostateczności... jeśli będzie źle wymieszana farba to będzie pluł kroplami farby co daje niezbyt ciekawy efekt.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.