Skocz do zawartości

Budowa Ju-87

robloz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ruszyła budowa Ju-87. Model będzie miał 150cm rozp. i planuję napęd elektryczny i mam pytanie co do pokrycia. planuję kadłub pokryć balsą 1-1.5mm i na to folia "solarfirm" (nie wiem czy tak się pisze) lekka i można bez problemu malować. Czy to dobry pomysł?

1.jpg

Opublikowano

Model zapowiada sie bardzo ladnie- robisz z wlasnych planow, czy z jakichs gotowych?

A co do samego pokrycia solarfilmem, to nie jest to najlepszy pomysl. Najlepiej calosc byloby zalaminowac, lub pokryc japonka i dopiero malowac.

Opublikowano

Model robię w/g planów udostępnionych przez kolegę z naszej grupy. Model będzie pokryty balsą 1mm+folia litespan.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanie do kolegów robiących półmakiety. Czy przy wadze modelu ok. 2kg warto sobie zawracać głowę amortyzowanym podwoziem?

Opublikowano

Jak najbardziej. Pomnóż sobie 2kg, np. przez prędkość opadania 2m/s. Musisz założyć, że nie każde lądowanie będzie idealne i na płaskiej powierzchni. Lepiej by podwozie mogło odebrać część energii, inaczej możesz je znaleźć w kabinie pilota. :wink:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Kolejne fotki z budowy:

6.jpg

7.jpg

Dostęp do silnika i akumulatora:

8.jpg

10.jpg

9.jpg

11.jpg

Podwozie mojego pomysłu (myślę, że wytrzyma). Przednie do poprawki- bardziej do pionu.

Obecna waga 1150g

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ju -87 jest charakterystyczną konstrukcja. Model taz zapowiada się ciekawie.

Może zamiast foli to dokładnie wyszlifowac oraz wyszpachlować. Podryć kaponem na to lakier, podkład i farba. Może wyglądać naturalniej.

Czekam na kolejne fotki z przebiegu prac.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Piękna robota! Ciekaw jestem efektu końcowego. Sam myślę o jakimś większym elektryku i zastanawiam się nad tym czy wybrać konstrukcję depronową czy też balsową.

Gratuluję i czekam na ciąg dalszy.

Opublikowano

Malowanie będzie takie jak podałeś (na 80%) lub bez żółtych elementów (tak ESA na fotce).

W związku z malowaniem mam pytanie: jakich użyć farb?

Opublikowano

Model prezentuje się nieźle. Bardzo podoba mi się zawieszenie przód i tył.

Czy można było by się dowiedzieć z czego jest zrobione?

Jakie średnice rurek i skąd taka czerwona sprężynka?

Pozdrawiam

karol p

Opublikowano

Podwozie przednie było wzorowane na kupnym, które niestety było tylko z mocowaniem koła z boku i w nieodpowiednich rozmiarach. Dobrałem rurki aluminiowe tak, aby stworzył sie teleskop.Sprężyna pochodzi z modelu Subaru /AGOSTINI. Podwozie tylne jest wypiłowane z jednego kawałka duralu.

Opublikowano

Ja wszystkie swoje modele (oprócz styropianów) maluje farbami samochodowymi nitro. Robią mi w mieszalni farb kolor raki sobie wybiorę z katalogu a jest tego baaaardzo dużo :wink:

Opublikowano

Ja co prawda samolotu nie malowałem tymi farbami ale polecam lakiery akrylowe w sprayu firmy Motip. Szybko schną w razie zacieków wystarczy zmatować i wypolerować.

Opublikowano

Jeśli ktoś nie ma areografu to może być sprawy ale to w ostateczności... jeśli będzie źle wymieszana farba to będzie pluł kroplami farby co daje niezbyt ciekawy efekt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.