bzik4 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Czytałem na forum o pozbywaniu się w locie silników, pakietów, klapek, śmigieł ale czy ktoś pozbył się skrzydła? Ja to dziś uczyniłem 8) wyciągając swojego Pipera z głębokiego nurkowania delikatnie zaciągnąłem ster wysokości, ale niestety okazało się że prędkość była tak duża że samolot został nagle wyrwany do góry a w zasadzie samo skrzydło bo kadłub z silnikiem nadal leciał w tym samym kierunku -w kierunku ziemi. Skrzydło lotem liściowym wylądowało bez większych uszkodzeń w trawie, natomiast kadłub który zachowywał się jak rakieta powietrze ziemia przywalił z pełnym impetem w ziemię. Komisja do spraw badania wypadków lotniczych stwierdziła jednoznacznie błąd konstrukcyjny - słabe gumki mocujące skrzydło. a tak wyglądał po przybyciu służb ratowniczych: straty pogięte dwa lipole 1500mAh połamane śmigło rozwalona obudowa odbiornika i rozkwaszony dziób w Pipierku. Jaki morał z tego, zakładajcie dobre gumki! :rotfl: to ten Piper http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=15729 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnzO_CK Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2009 pogięte dwa lipole 1500mAh Dwa razy sie rozbiłeś, czy latałeś na połączonych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michau Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2009 pewnie chodzilo o 2s? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2009 pewnie chodzilo o 2s? nie, chodziło o dwa razy 3s, latałem na dwóch pakietach 1500mAh połączonych równolegle, miałem dosyć mocno prądożerny silnik a poza tym brakowało mi masy na dziobie. Wyprostowałem je i teraz ładuję, zobaczymy co z nich będzie :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2009 2 gumki to zawsze ryzyko ,nawet jak pęknie bez przeciążeń , bo gumki tak czasami mają , to model też miałbyś z głowy. :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Na zdjęciach widzę, że to chyba były recepturki ? Ja zawsze używam gumy modelarskiej "z metra" i robię 2 na krzyż i 2 równolegle do cięciwy płata. Tak mnie nauczył mój instruktor 8 lat temu :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Witam Jaki morał z tego, zakładajcie dobre gumki!Święte słowa. I stosujcie tą zasadę nie tylko w modelarstwie :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 tak naprawdę tych gum to było osiem po 4 na krzyż, nie były to gumki modelarskie ale porównywalnie wytrzymałe, jednak samolot który do lotu miał ok 1,5kg nie powinien mieć płata mocowanego na gumy, czasem przy większej prędkości i zaciągnięciu steru wysokości słychać było klapnięcie płata o kadłub nawet jak gum było tyle że ledwo mieściły się na kołkach. Już wtedy powinienem pomyśleć o przerobieniu płata na mocowanie śrubami do kadłuba ale "mądry.... :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Zwykłe gumy modelarskie, po 2 na krzyż w zupełności by styknęły ; ) nie byłoby takich objawów jak mówisz. Szkoda tylko, że z wady tych gumek nie wyszedł nowy, młody model :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 trzebabylo dac gumy od sloikow ja stosuje takie rozwiazanie w trenerkach spalinowych 1,6kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Wyprostowałem je i teraz ładuję, zobaczymy co z nich będzie :roll: czy takie zdeformowane lipole (nawet po wyprostowaniu) można bez obaw znów ładować ?? osobiście chyba bałbym się... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 smootny naładowałem z balansowaniem obydwa i na razie wszystko jest ok. Wstępnie obciążałem prądem ok. 10A i nie zauważyłem nic niepokojącego, ani nadmiernego nagrzewania się ani puchnięcia. Na pewno pogięcie nie wyjdzie im na zdrowie ale może jeszcze trochę polatają - to dopiero ich pierwszy sezon i szkoda by było je tak zwyczajnie wyrzucić. Dziś jak się nie rozpada, spróbuję je rozładować do odcięcia regulatora i zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil369 Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 kadłub który zachowywał się jak rakieta powietrze ziemia przywalił z pełnym impetem w ziemię. "Żywica działa cuda".. taaa, nie no dasz rade, jak nie ty to kto.. A tak na serio to był ładny. Na pewno pogięcie nie wyjdzie im na zdrowie ale może jeszcze trochę polatają Polatać polatają, do czasu następnej kraksy, tym razem z innej przyczyny. Chociaż może nie będzie tak żlę i gadam tylko głupoty :lol2: :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ada- Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Byłem pierwszy :wink: 12.08 w locie po prostej pękło skrzydło a nie gumki :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 A tak na serio to był ładny. a teraz będzie bardzo ładny :mrgreen: do czasu następnej kraksy zdarzają się najlepszym :twisted: zwłaszcza wtedy gdy dochodzę do wniosku że z polowań na krety już wyrosłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil369 Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 zdarzają się najlepszym :twisted: zwłaszcza wtedy gdy dochodzę do wniosku że z polowań na krety już wyrosłem Ja sztuki polowania dopiero się uczę, oby mi to nie weszło w krew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnzO_CK Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Jak sie nie przewrócisz to sie nie nauczysz :wink: Koledzy mówią że modele ESA za..suwają. Ja już tego nie czuje. Już wiem, że czas na coś szybszego :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zapewne wyszło: [sora nie mogłem się powstrzymać cisnęło mnie od początku tematu, mam nadzieje że nie dostanę za to paseczka, jeśli taki troszkę lewy humor nie pasuje do tego forum proszę usunąć ten post ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekRC Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Barlu czy to ty za młodu ?? :twisted: :rotfl: ;D :lol2: :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Nie nie, kolega z google [to nie ja, po wpisaniu bobas taki wesolutki kolega mi wyskoczył ze żal był mi go nie "wykorzystać" do celów naukowych ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.