jarkub Opublikowano 4 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 Prośba o pomoc, jak dobrać śmigło trójłopatowe zamiast dwułpatowego, konkretnie chodzi mi o Capa 60 elektryka , na dwułopatowym 19x12 uzyskuję ciąg ok. 4,2 kg (model waży 3,2), jednak jest trochę przyduże..Pomyślałem o zastosowaniu śmigła trójłopatowego i nie wiem, jakie powinienem zastosować. Dziękuję za pomoc. Aha, silnik turnigy 50-65D, 270 kV, latam na razie na 6S (choć myślę nad 8S). Pozdrawiam Jarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 4 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 ...w spalinach przelicza się ok 0,93 dwułopatowego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkub Opublikowano 4 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 W sensie 0,93 x średnica dwułopatowego, rozumiem, że skok zostaje ten sam ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 4 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 ...w spalinach przelicza się ok 0,93 dwułopatowego... Chyba trochę przesadziłeś - nie różniłby się prawie wcale. My przeliczamy 0,78 x średnica 2łpatowego. Skok 1 cal większy niż w 2łopatowym. U ciebie wyszłoby jakieś 15x13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 4 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 19x0,93=17,67 czyli najbliższy rozmiar to 18". Potwierdzam, że średnicę przelicza się zgodnie ze współczynnikiem ok. 0,9. Wynika to oczywiście z odpowiednich wyliczeń teoretycznych, które można też znaleźć na sieci (nie pamiętam niestety adresu). 15" to stanowczo za mało jak w tym przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 4 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 Ja z kolei powiedziałbym, że 17' to stanowczo za dużo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 4 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 Irku, bez podania teoretycznych podstaw takiego wyliczenia (dotyczy to oczywiście Twojego jak i mojego przelicznika) możemy prowadzić taką dyskusję przez najbiższych kilka stron. Niestety, nie mam czasu na poszukanie tego, co kiedyś na ten temat czytałem więc po prostu poddaję się . Może ktoś inny znajdzie jakieś materiały i będzie w stanie podjąć MERYTORYCZNĄ dyskusję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 4 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 Ja się do niej przygotuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 4 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 ...w/g "guru" Schiera Miniaturowe Lotnictwo WKŁ 1973, str. 155, tab. 8-1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 4 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 A po co cokolwiek przeliczać? To jest napęd elektryczny - dobrać śmigło na nowo za pomocą kalkulatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 4 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 Przy tych wielkościach smigieł o jeden cal zmniejsz średnice tak jak podał MarekJ. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.