Radziulek Opublikowano 29 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2009 Witam, "Chodzi" za mną kupienie sobie żaglówki RC i popływanie ją. Ale nie wiem czy wytrwam w tym zamiarze długo... (ostatnio brak czasu do tego się przyczynia znacznie). Jest ktoś z okolic Jeleniej Góry, kto ma żaglówkę i mógłby i chciał mnie zabrać na pływanie, aby zobaczyć jak to jest? pozdrawiam Radek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 Jak się pływa żaglówką? Tego uczą ma kursie żeglarskim. Modelem dużo lżej. Model pływa, ty stoisz na brzegu. I tak: z wiatrem, żagle wypuszczone na 85 stopni, pełny wiatr; wiatr z boku, żagle wybrane na około 45 stopni, półwiatr; pod wiatr, żagle wybrane, pływanie zygzakiem, halsowanie. I jeszcze zwroty: dwa, przez dziób, czyli dziobem łodzi wyostrzanie pod wiatr i przez rufę, czyli rufą do wiatru (uwaga na bom). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Way Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 :roll: łoooo to ja zostaje przy samolotach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 I jeszcze zwroty: dwa, przez dziób, czyli dziobem łodzi wyostrzanie pod wiatr i przez rufę, czyli rufą do wiatru (uwaga na bom). I zapomniałeś o najistotniejszym - zwrocie przez kil :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 i wszystko jasne :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz1 Opublikowano 15 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2009 Jak się pływa żaglówką? Bardzo przyjemnie ;D > Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikorsky Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 Radziulek, O teorii żeglowania można sobie poczytać z netu lub nawet publikacji z serii "Nauka ... w weekend". Do żeglowania modelem nie trzeba wielkich umiejętności. Co do zakupu żaglówki RC, to radziłbym ci raczej, żebyś ją sobie sam zbudował. Wszak zima idzie i czasu do następnego sezonu trochę masz Jako zagorzały zwolennik budget RC (bo po co wydawać kasę :wink: ) też postanowiłem sobie własnoręcznie taką łódkę sprawić. Po przejrzeniu netu mój wybór padł na model JIF-65. Doskonałe plany i instrukcje krok po kroku! Są też inne, na pewno jakaś ci się spodoba. I nie musisz mieć w domu żadnej stoczni. Satysfakcja z posiadania "własnego" modelu - bezcenne Swój model zbudowałem z kilku deseczek (chyba 5) balsy, sklejki ze skrzynek po owocach, aluminiowej rurki z castoramy, drutu, koca izotermicznego z apteczki samochodowej, ołowiu z zakładu wulkanizacyjnego, wieczek od puszek, patyków do szaszłyków i innych śmieci. Wyszło mi takie coś... Najważniejsze, że pływa. Coś z niczego. I to mi się włąśnie podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 sikorsky, Aby wstawic zdjecie musisz je wrzucic na jakis serwer Polecam uzycie Albumu na forum (znajdziesz obok linka do prywatnych wiadomosci) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikorsky Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 Tak, tak. Przeczytałem w FAQ Już się poprawiam. Jak zwykle mammuth masz sporo pracy z nowymi użytkownikami. To już druga moja skucha. Sorki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 To już druga moja skucha. Sorki.Nic sie nie przejmuj - Jest rozbudowany samouczek wstawiania zdjec - http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=409&highlight=samouczekJesli masz z czyms problem to daj znac - pomozemy Pozniej wyczyszcze watek z niepotrzebnych postow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikorsky Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 No i wyszło z tymi zdjęciami. Dzięki mammuth, za instrukcje. Przydały się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 Coś z niczego. I to mi się włąśnie podoba. Jak dla mnie bomba.. GRATULUJE!! baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radziulek Opublikowano 16 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 Fajowy model, moje gratulacje. Czy będzie więcej czasu w sezonie zimowym... właśnie kupiliśmy z żoną domek, a na domiar złego straciłem prace i muszę na gwałt coś znaleźć... ta zima może być przerąbana... Ale za dwa - trzy lata z pewnością takiego sobie sprawie Dzięki za odpowiedzi i życzę powodzenia pozostałym Radek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikorsky Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 Dzięki, baxter12, ale to naprawdę żadna rewelacja. Radziulek, skoro ta zima może być przerąbana... to tym bardziej polecam budowanie. WARTO!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 19 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 Prawie pół m-ca nie było odpowiedzi ale potem ruszyło. Jeżeli zima będzie sroga to faktycznie przerąbane. Dużo pieńków do rąbania w tym domku? Oczywiście żartuje a tak naprawdę współczuje choć to niewiele daje. W tym roku zrobiłem dwie żaglówki kl. RG65 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikorsky Opublikowano 20 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 kaczma2, zamieść jakieś zdjęcia, opisz trochę. Bardzo jestem ciekaw technik budowy, sterowania. Pewnie Radziulka też to zainteresuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radziulek Opublikowano 21 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 No mi jak najbardziej by się przydały informacje z techniki budowy i sterowania. Choć pewne doświadczenie mam, bo łódeczke M-150 już zrobiłem i ładnie pływa. Ale przydało by się więcej dokładniejszych informacji, bo następny model to bym jako odlew z kopyta chciał zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 21 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Co do teorii http://dervish.wsisiz.edu.pl/~peper/Zeglarstwo/Konspekty/Teoria%20zeglowania.pdf to jest pierwszy link z google. Prawdą jest, że tyczy się dużych łódek, ale przekłada się to ( chyba ) na małe . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikorsky Opublikowano 22 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 I to jest sudik, strzał w dziesiątkę! Od sił działających na żagle i łódkę, przez wyznaczanie środka ożaglowania, jego związek ze środkiem bocznego oporu, aż do relacji między środkiem wyporu a środkiem ciężkości. Wszystko przydatne przy budowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.