Skocz do zawartości

Yak55 SP od AXARMODELS- relacja z budowy.

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

...To własnie ten ciąg w okolicy maski silnika wali w wrege kadłuba i wciska model w ziemie w trakcie zawisu...

Jak masz pisać takie bzdury to lepiej się ucisz i nic nie pisz :)
Opublikowano

radek872 napisał/a:

...To własnie ten ciąg w okolicy maski silnika wali w wrege kadłuba i wciska model w ziemie w trakcie zawisu...

Jak masz pisać takie bzdury to lepiej się ucisz i nic nie pisz

Panie Pilocie!

Jak nie starcza Ci cierpliwości, żeby komuś coś wytłumaczyć, gdy się myli lub pisze głupoty, to lepiej się ucisz i nic nie pisz. Bo nie po to są fora w internecie, żeby wyłonić najmądrzejszego mózga z danej dziedziny, tylko żeby każdy miał szansę na zdobycie wiedzy i podzielenie się własnymi doświadczeniami. Nie ratujemy tu Świata, tylko CIESZYMY SIĘ NASZYM HOBBY.

Myślę, że Radek użył przenośni mówiąc o wciskaniu dużej powierzchni czołowej w ziemię - miał na myśli stratę podmuchu, który zamiast napędzać model napiera na firewall i nic z tego nie wynika.

Czekam na tulejki 20mm - idą z Chin (!?!?!). Mam nadzieję, że to się wszystko nie roztelepie - silnik 50ccm na dwuczęściowych tulejkach?

Wicherkat - wymarzyłem sobie, że ten model będzie zrobiony tak jak powinien, jak modele dużo bardziej doświadczonych modelarzy. Dlatego choćbym miał sobie rękę w dwóch miejscach połamać i robić te półwręgi pod tłumik 5 razy, to chce je zrobić czysto, sucho i przyjemnie. Choć na pewno twoje rozwiązanie z silikonem też dobrze sprawdza się w praktyce.

Opublikowano

Myślę, że Radek użył przenośni mówiąc o wciskaniu dużej powierzchni czołowej w ziemię - miał na myśli stratę podmuchu, który zamiast napędzać model napiera na firewall i nic z tego nie wynika.

Nawet gdyby tak wyglądała przenośnia w rozwinięciu, to też jest błędna. Zysk z "podmuchu" jest znikomy, a jego strata od dmuchania w maskę jeszcze mniejsza...

Już napisałem - śmigło wytwarza siłę nośną, a nie dmucha.

Opublikowano

Panie Pilocie!

Jak nie starcza Ci cierpliwości, żeby komuś coś wytłumaczyć, gdy się myli lub pisze głupoty, to lepiej się ucisz i nic nie pisz. Bo nie po to są fora w internecie, żeby wyłonić najmądrzejszego mózga z danej dziedziny, tylko żeby każdy miał szansę na zdobycie wiedzy i podzielenie się własnymi doświadczeniami. Nie ratujemy tu Świata, tylko CIESZYMY SIĘ NASZYM HOBBY.

Z tym Panem to przesada :D

No cóż, wychodzę z założenia, że jak nie mam nic mądrego do powiedzenia to po prostu nic nie mówię. Pisanie czy mówienie bzdur czasem przynosi więcej szkody niż pożytku, takie jest moje zdanie.

Opublikowano

Już napisałem - śmigło wytwarza siłę nośną, a nie dmucha.

Dobrze prawi - dać mu wódki :!:

A swoją drogą to skąd się bierze strumień zaśmigłowy :mrgreen: :?: :devil: jak nie dmucha :devil: .

Opublikowano

Zostawiając wszystkie mądre teorie przyjmijmy, to co napisał Łukasz , że śmigło wkręca się w powietrze .

W związku z tym to co za nim ma nieistotny wpływ na to w jakiś sposób to wkręcanie się odbywa.

No i dla Radka ,aby spał spokojnie , prędkość kątowa przy wale jest tak mała z prędkością końca łopatki , że ten ciąg jest dobry do chłodzeni Celerona 466, a nie dźwigania lub hamowania modelu.

Dobra panowie , każdy już swoje zdanie ma , dajmy koledze składać model i odpuśćmy już to śmigło , bo w końcu zacznie dmuchać w przeciwnym kierunku i z MX-a wyjdzie kaczka.

A mamy już dwie i starczy :devil:

Opublikowano

Dokłądnie o to mi chodziło tylko źle to przedstawiłem, a kolega pilot z trepa na mnie chyba jakiś nerwowy człowiek jesteś :( .Może faktycznie ciąg przy wale jest prawie zerowy ale czy maska konczy się 5cm za wałem przecież ona pokrywa z 70% śmigła, więc na pewno traci nie mało na wielkiej masce

Czekam na tulejki 20mm - idą z Chin (!?!?!). Mam nadzieję, że to się wszystko nie roztelepie - silnik 50ccm na dwuczęściowych tulejkach?

Silnik benzynowy to taka franca, że nawet śrubki z orczyków i snapków potrafi wytrzepać.Widziałem przypadki kiedy śruby wkręcone na kleju potrafiły sie wykrecic także wszystkoego sie możesz spodziewać.Mam motorek DL 50 i przy niskich obrotach telepie strasznie szczególnie kiedy jest jeszcze na dotarciu i tu moje pytanie.Czy będziesz docierać silnik na tłumiku canister ?

Opublikowano

Z tym śmigłem i maską to chyba wszyscy po trochę racji mają :)

W którymś z numerów RC Przegląd problem ten był poruszany w artykule o budowie makiet i tam rzeczywiście brano pod uwagę "przysłonięcie" maską tarczy śmigła. O ile się nie mylę uwzględniano spadek sprawności śmigła i nieco inaczej wyliczało się jego skok. Czy to ma jakieś znaczenie w przypadku modeli 3D i czy to słuszne aby w ogóle brać to pod uwagę? Jedno jest pewne... temat ten wraca co jakiś czas jak bumerang i jak dotąd nikt konkretnie tego zjawiska nie wyjaśnił.

Opublikowano

Generalnie pierwsze 30% poczatkowej srednicy smigla daje znikomy procent calkowitego ciagu smigla.

W tym celu albo stosuje sie znaczne zwiekszenie skoku w tym obszarze- patrz nowe smigla Bieli oraz ksztalt APC, albo bardzo duzy kolpak- gdzies czytalem o testach dotyczacych obrotow smigla z kolpakiem i bez i z kolpakiem byly wyzsze i generalnie mimo zasloniecia dosc duzej tarczy smigla to i tak obserwowano wzrost ciagu. Ale to bylo dawno i cos moglem namieszac :oops: choc z teoretycznego punktu widzenia jest mozliwe.

Opublikowano

i tu moje pytanie.Czy będziesz docierać silnik na tłumiku canister ?

Na szczęście silnik już dotarty - przyjmuję to jako komplement - na zdjęciu wygląda jak nowy?

Czy Radek coś się zmienia na canistrze w czasie docierania?

Fajnie, że podjąłeś Robert temat LiPoli. Myślę, że skoro Power Box robi swoje Switch-e na lipole, to nie może to być takie złe z założenia. Natomiast na pewno dzięki twojej uwadze zmienię amortyzator z mikrogumy 3mm na 12mm - akurat taki mam.

Nielot

chyba słusznie Ci Marek w swojej odpowiedzi zasugerował, że wibracje mogły być jedynie jedną z wielu możliwych przyczyn spuchnięcia lipoli w locie. Ja obstawiałbym, że nie wydoliły prądowo. Pewnie się nie wypowiesz, bo jeszcze nie wydobrzałeś po oblewaniu farta, który Cię spotkał :rotfl:

Jak tylko coś zdziałam z modelem to dam znać.

Opublikowano

Czy Radek coś się zmienia na canistrze w czasie docierania?

Co prawda Radkiem nie jestem, ale generalnie nic to nie zmienia-reguly docierania sa takie same.

Fajnie, że podjąłeś Robert temat LiPoli. Myślę, że skoro Power Box robi swoje Switch-e na lipole, to nie może to być takie złe z założenia.

Ma tez lipole w swojej ofercie- zobacz jak sa zrobione- generalnie podobne widzialem robione przez inne firmy- plytka drukowana mocowana na wkretach poprzez poduszki takie jak w serwach, do tego lipol mocowany przez mikrogume i na koncu odpowiednio zrobione kable- i to jest najwazniejsze!

Opublikowano

Odnosnie docierania to 80% ludzi twierdzi ze puszka jest lepsza do docierania bo silnik wypluwa wszystko bez oporów w canistrze jednak wylot jest ciut przyduszony chociaż nie jestem do konca przekonany dlatego zapytałem i może ktos to potwierdzi, bo sam mam silnik na dotarciu

Opublikowano

Hmm widać obracam się tylko w tych 20%. A co przepraszam ten silnik ma wypluwać podczas docierania?

Ja też jestem w mniejszości, może kolega miał na myśli pozostałosci oleju którego w większym stosunku trzeba dodać do paliwa w procesie docierania ale tak czy siak to w końcu go i tak silnik wydali czy przez puszkę , rurę czy inny układ wydechowy. A może chodzi o rezonans układu (silnik nowy ,strach przed przeciążeniem) ale to tylko regulacja nic więcej.Pozdrawiam
Opublikowano

Ja moim skromnym zdaniem sprawdzając docieranie mojego nowego RCGF'a 50 pierwsze 3 baki na seryjnym wydechu kolejne na puszce i jak dla mie to jest różnica - żadna :devil: czy tak czy siak jednakowo to się odbywało....jedyne co ważne przy docieraniu to nie tłumik tylko mieszanka i odpowiednie śmigło ot co..... ale to mnie się tak wydaje :oops:

Opublikowano

No i ruszyłem coś do przodu. Uruchomiłem ręczny laser i są:

http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=2810

Przymiarka:

http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=2809

Po wklejeniu:

http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=2808

http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=2807

http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=2806

Wyciąłem taki otwór wylotowy:

http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=2811

Teraz to już czekam na żółtych braci - paczka już wysłana.

Można się stukać w czoło, że tak banalny element jak głupie tulejki aluminiowe zamówiłem w Chinach, ale akurat tam były idealnie takie jak trzeba.

Tulejki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.