Skocz do zawartości

JAS-39 Saab Gripen w budowie

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

No i już po :) zaraz zamieszczę filmik. Niestety na loty z silnikiem jeszcze trzeba poczekać :) A rzuty to hmm sami ocenicie :D Przynajmniej wiem jedno jak silnik mi się wyłączy w locie samolot sam wyląduje jak spadochron :P

A co do silnika mieliśmy problem natury technicznej, nie wiemy czy z powodu aku czy regla ale silnik wkręcał się i potem schodził sam z obrotów po takiej hiperboli. Chyba musimy kupić dobre aku :) w chinach sobie upatrzyłem za 200zl ;)

filmik już zaraz razem ze zdjęciami :)

jest filmik:

Opublikowano

Na filmie widać różne modele, bardzo fajnie latające; czyli w dziedzinie modelarskiej dzieje się tam u Was całkiem sporo.

A nikt nie podpowiedział Ci, żeby zmierzyć prąd tego "dziwnego" wg mnie napędu jeszcze przed lotem?

Może to źle zabrzmi, ale moim zdaniem pomiar prądu to podstawowa sprawa w zabawie z elektrykami.

Mimo, że mam już niezłego "nosa", to przy zmianie jednego z elementów napędowych (silnik, pakiet, śmigło) zawsze mierzę pobór prądu.

Opublikowano

Nie mam, jest dokładnie tam gdzie na planach był zaznaczony :)

Co do mixerów to chyba trzeba dać. Tylko jak je ustawić, jak ster wysokości idzie do góry to lotki na dół czy też do góry ?

W elektrykach to jesteśmy wszyscy bardzo słabi :) bo latamy spalinami. Dzisiaj był "lot" jas'a no i nie bardzo ta turbinka wystarcza :) ale może to mój błąd, samolot już jest naprawiony i jutro kolejna próba :)

http://www.youtube.com/watch?v=0cVTV8uRXtI

Opublikowano

Mam wrażenie że bez turbiny poleciał dalej, może masz odwrotne obroty silnika ?

Sprawdzałeś przed lotem.

Są tu tacy co tego próbowali z podobnym skutkiem.

:?

Opublikowano

Sprawdziłem :) i dmuchała. Wydaje mi się że mogłem bardziej go do góry podnieść na sterze głębokości. Bo dałem tylko na połowę i więcej zrobić nie zdążyłem ;) zobaczmy jak to będzie :)

Wydaje mi się że są to problemy z masą bo wpakowałem tam dwa pakiety lipo napędzające silnik i jeden pakiecik do odbiornika. Ehhh nie wiem jak to rozwiązać jak narazie nie mam 200 zl na jeden pakiecik lipo który byłby dobry to tej turbinki :)

Mam plany tego samolotu w pdf i chciałbym przerobić na wektory żebym mógł wyciąć na ploterze od razu kilka sztuk do eksperymentów. Jest jakiś szybki sposób przerobienia pdf na crd lub podobny format ? Bo wektory już troszeczkę opanowałem ale krzywe beziera to dla mnie ciągle udręka prawie nigdy mi nie wychodzą idealne łuki tylko takie "nierównomierne"

Opublikowano

Ok dzisiaj był oblot i samolot latał bardzo ładnie :) jak mi się uda z komórki zgrać filmik to wam pokarze :)

Niestety z filmiku nici bo nie potrafię z komórki zgrać na avi i jakieś pojedyncze klatki tylko s ą i sam dźwięk :)

Opublikowano

Zauważyłem że jak te plany otwieram w corelu 3x to mogę j zmieniać i przesuwać wszystkie elementy. Czy to znaczy że mogę je tak zapisać i będe mógł je na ploterze wyciąć ?

Opublikowano

Czyli w oblocie z turbinką był za słaby wyrzut i za małe wychylenie wysokości :-P

Czekam na filmiki z lotów!!!

Opublikowano

Nie mam pojęcia co było nie tak :) może to była moja wina po prostu. A co do filmików to nie wiem czy będą bo jedyne jakie mam sa na komórce a nie potrafie ich na avi przeconwertować.

A teraz mam problemy z regulatorem o których właśnie zaraz napiszę na forum w elektronice :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.