meloow Opublikowano 21 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 ZLIN vs RWD - dobre porównanie :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 21 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 i jest nieźle tylko ukreca tylni ogon :shock: A możesz przybliżyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 21 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 tylni ogon Karol nie wiesz co to ten tylni ogon to ten ogon z przodu kadłuba na którym w osi poziomej modelu zamontowany jest silnik,a ten zaś jest ustawiony pod pewnymi kątami to osi podłużnej modelu :devil: PS. poprostu musiałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 21 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 A to nie jest tak, ze modele samiczki maja tylko tylni ogon, a samce i tylni i przedni? :idea: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 21 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 ...jeśli chodzi o nazewnictwo, to już parę ciekawych rzeczy słyszałem :roll: Dajcie koledze wyjaśnić, złośliwcy... :ble: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laminat Opublikowano 21 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 a mi sie wydaje ze ze zdjecia wynika ze skrzydło ma duzy kąt zaklinowania a statecznik ma ujemny kat zaklinowania przez co EDITmodel rwie do gory i stawia duzy opor przez co wali w kora. EDIT zeby temu zapobiec musisz podłozyc podkładki pod spływ skrzydła tak zeby roznica kątów zaklinowania wynosiła ok 2 stopnie +/- 0.5 stopnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 21 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 a mi sie wydaje ze ze zdjecia wynika ze skrzydło ma duzy kąt zaklinowania a statecznik ma ujemny kat zaklinowania przez co EDITmodel rwie do gory i stawia duzy opor przez co wali w kora. EDIT zeby temu zapobiec musisz podłozyc podkładki pod spływ skrzydła tak zeby roznica kątów zaklinowania wynosiła ok 2 stopnie +/- 0.5 stopnia Ale kolega pisał wcześniej, żę po przesunięciu pakietu do przodu model lata poprawnie więc może lepiej już nie zmieniać kątów zaklinowania (swoją drogą nie wiem jak to wymierzyłeś z tego zdjęcia). :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laminat Opublikowano 21 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Darku zaznaczyłem ze mi sie wydaje:) ja nie mowie jak jest, to tylko moja sugestia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 22 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 Pozostaje poprosić o zdjęcie od [całkowicie] boku :] Wtedy będzie można ocenić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuczki Opublikowano 22 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 Oto zdjecie z boku :wink: Ale juz jest ok po przesunieciu pakietu do przodu.Jak na moje poczatkowe umiejetnosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 22 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 Tzn. zdjęcie OK. Tylko że zrobione nie temu co trzeba Musisz objąć i skrzydła i statecznik [na jednym zdjęciu]. Wtedy będzie można potwierdzić że kąty są OK mniej więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 22 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 jak model zrobił z planów to co wy piszecie o kątach zaklinowania :crazy: . Modeli tych RWD było już kilkadziesiąt i większośc latała bardzo kótko. Często początkujący modelarze myślą że jak model nie leci i spada to problem jest z modelem. Widziałem oblot 2 rwd, jeden latał na max obrotach ok 10 sekund zanim przywalił w ziemie a drugi za wolno i przepadał. Wyglądały jak wyglądały ale były zrobione z planów więc musiały latać poprawnie, tylko błędy pilotów powodowały że spadały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 22 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 Ja dziś oblatałem swojego RWD-5 by Skazoo wykonanego również z planów. Wycinał go mój 15-to letni syn jako pierwszy wykonywany model. Ja mu potem dokończyłem ten model. Wykonaliśmy dziś trzy loty po 15 min i wróciliśmy do domu z modelem bez szwanku :wink: Swoją drogą sprawdziliśmy jak kręci korkociąg i dość niechętnie wchodził zarówno w lewo jak w prawo. Ale jak już wszedł to kręcił ładne zwitki i dawał się wyprowadzić bez problemu. Myślę , że ma to związek z dość przednim sc (ok 55mm od krawędzi natarcia jak pisali wcześniej koledzy). :wink: http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=2829 http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=2828 Oczywiście latałem wcześniej innymi modelami , także takimi 1:1 :wink: oblot: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?p=232472#232472 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuczki Opublikowano 22 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 Meloow popieram twoja wypowiedz.Sam wiem po sobie ze to tylko i wyłącznie moje błędy że rwd musiał zaprzyjazniać sie z kretami :lol2: .Po wczorajszych lotach jestem strasznie szczesliwy i napalony.Jak rano wstaje to pierwsze patrze za okno czy nie wieje by móc polatać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 23 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2009 RWD projektu Skazoo, jezeli jest poprawnie strymowany i ma odpowiedni silnik, LATA SAM. Sam startuje i ladnie sie wznosi. Problem młodych stazem pilotów jest taki ze modele nie sa prawidłowo wytrymowane. RWD lata tez kiepsko z zbyt mocnym silnikiem. baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 24 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2009 Moje modele tez miały błędy konstrukcyjne. Jeden np . nie chciał zrozumiec , że na chwilę pomyliły mi się kierunki, kiedy leciał w moją stronę. Przecież mógł poczekac, aż to opanuję. Ham! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 RWD projektu Skazoo, jezeli jest poprawnie strymowany i ma odpowiedni silnik, LATA SAM. Sam startuje i ladnie sie wznosi. Problem młodych stazem pilotów jest taki ze modele nie sa prawidłowo wytrymowane. RWD lata tez kiepsko z zbyt mocnym silnikiem. baxter Zgadzam się w zupełności. Z tego wniosek , że trzeba poprosić bardziej doświadczonego kolegę o wytrymowanie i wtedy można się uczyć latać :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.