Patryk Urban Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Witam Dzisiaj została rozpoczęta budowa dwóch modeli szybowców wg. projektu P. Andrzeja Kobyłeckiego (jędrek). Powstają dwa takie ponieważ budujemy je z kolegą. Będą identycznie wyposażone oraz razem budowane. Narazie ja zacząłęm troszeczke wcześniej bo mnie bardzo korciło. Nie potrafiłem się powstrzymać mając tyle balsy w domu :mrgreen: Troche danych Długość: 880 Rozpiętość: 1510 Profil: MH 32 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Wszystko pięknie tylko ten profil mnie martwi. Kumpel miał szybowca na tym profilu - był spadem. Nie wiem jak inni ale ja bym zmianil go na sd 7037 czy inny.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Kwestia modelu. Skoro ktoś opracował plany z takim profilem to widać tak ma być. Zresztą, aj sie nie znam - idę SALAZ-a porzucać :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Może i powinno być ok , choć ja bym zmienił. Wcale to ktoś zaprojektował nie musi być idelne , przykladów jest wiele. Z drugiej strony skoro to ktoś sprawdził i oblatał to może warto się trzymać planów. Sam zrobiłem inne lotki w bobo-zuni mimo iż producent nie zalecał takich jak ja wyciołem. Sprawdzają się znakomicie i nie żałuje, że nie posłuchałem producenta. To model Patryka i on zdecyduje jaki profil będzie mieć jego maszyna. Zobaczysz Paweł - dlg czy sal uzależnia Nie ma jak to wyjść przed blok czy na łąke i se porzucać, połapać i uśmiechniętą papą wrócić do domku z całym modelem w ręce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Etam zaraz zobaczę - już zobaczyłem Wracam z prqacy, zanim zjem obiadek, to ognia za dom i ze 30 rzutów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyW Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Akurat ja mam model ze szydłem profilu MH32 (1,8m). Jest to 'nowoczesny' profil przeznaczony w zasadzie do modeli klasy F3J z możliwością zastosowania klap lub klapolotek. A co najważniejsze profil nadaje się do płata konstrukcyjnego. Profil szybki i lekki, w swoim szybowcu zastosowałem kąt zaklinowania ok. 2 st. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Skrzydło robię styro oklejane balsą a na to folia Profilu nie zmieniam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Skrzydło robię styro oklejane balsą a na to folia Patryk to prowokacyjna profanacja ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2007 No i dziś przyszedł kolega, zaczął powstawać drugi model. Wyszło coś takiego: Sam (to jego imię) zaczął od stateczników, ja w tym czasie wziąłem się za wycinanie kadłuba. Tak Virgo kiedy Sam musiał już się zbierać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Szybko,czysto i starannie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Dziś wzięliśmy się za skrzydła. Wyszło 6 kawałków styropianu. Po 3 na każde skrzydło. 3 rdzenie daliśmy radę okleić i zabrakło kleju :| . Nie lubie oklejać rdzeni styro bo klej się do wszystkiego kleji a rąk nie ma jak umyć. Nie brałem się za skrzydło klasyczne, żeberkowe ponieważ na planach jest właśnie styro a ja jakoś jeszcze się nie czuję na siłach żeby projektować własne skrzydła do tego z lotkami. :oops: Może w przyszłości się skuszę (czytaj najwcześniej za 3miesiące) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Dawno nie oglądałem Twoich modeli. Miłe zaskoczeni i nie muszę niczego krytykować. Wręcz przeciwnie. Piękna czysta robota. Jak na 14 latka to jesteś mistrz świata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Nie przesadzaj Tomku :oops: Skończyłem oklejać skrzydła balsą. Po kupnie nowego kleju wszystko się poprawiło, jest o wiele rzadszy łatwiej się go nakłada i leje. No cudo. Czekam do jutra żeby klej wysechł i może jakieś fotki zrobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyW Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Tak to prawda, oglądając te fotki widać, że się starasz i budujesz jak należy. To chyba moja pierwsza pochwała na tym forum, ale muszę przyznać super, aby tak dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Odciąłem nadatki balsy i troche zeszlifowałem krawędź spływu. Jak wy robicie aby krawędź spływu była w miarę cienka oraz dość sztywna. Byćmoże jutro kupie balsy 5mm (zabrakło mi) i zrobie krawędź natarcia oraz końcówki. Cały czas się zastanawiam jak zrobić odłączane końcówki płata tak jak w planach. Myślałem nad rurką węglową ale czy to będzie ok ? Powiedzmy około 6mm. Na planach jest łączenie z laminatu 1.5mm ale nie mam pojęcia gdzie go dostać (lub jak zrobić) Po skończeniu modelu planuje zrobienie skrzydła żeberkowego, trzeba będzie troszeczke pomyśleć rozrysować... Bo samo skrzydło w stanie jak na fotkach około 200g waży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2007 No i dalsze postępy. Tym razem postanowiłem się za kadłub zabrać. Wkleiłem jako wzmocnienie listewki 3x3 w rogi, wkleiłem na stałe rurkę węglową, zrobiłem mu nosek, dałem pierwszy kawałek górnego pokrycia kadłuba, wyszlifowałem i wróciłem do domu bo czas spać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Witam Nieźle sobie poczynasz . Gratuluję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Bo samo skrzydło w stanie jak na fotkach około 200g waży Jaka balsa kryłeś?? ile wazyla taka deseczka??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Kryłem balsą 1mm cieńszą niż w planach. Nie wiem ile jedna deska waży, nie mam super dokładnej wagi ale postaram się zważyć i Ci powiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Mała porada: Nie lubie oklejać rdzeni styro bo klej się do wszystkiego kleji a rąk nie ma jak umyć. Klej w latexowych rękawiczkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.