Gość slawekmod Opublikowano 1 Listopada 2009 Opublikowano 1 Listopada 2009 Składa się fajnie ten modelik.W klapie postanowiłem zrobić ramkę do kabiny a balsowe wzmocnienie usunąłem ale tylko w części kabinowej, usunę także środkowe usztywnienie z balsosklejki ale to po zamontowaniu oszklenia.Klapa jest gotowa do gruntownego szlifowania i docięcia otworu kabinowego, na tą chwilę otwór jest wycięty z grubsza. Heh, chyba w żadnej relacji nie wstawiłem tylu zdjęć .
Darek Jakubiak Opublikowano 1 Listopada 2009 Opublikowano 1 Listopada 2009 No nie... nie zdążyłem odświeżyć strony a tu już kadłub gotowy :wink: Jestem pełen podziwu i dalej trzymam kciuki za dalsze relacje i samą konstrukcję! PS. Mam takie pytanie logistyczno-techniczne do Sławka, Piotrka i Krzyśka: gdy Sławek pokazuje gdzie trzeba zrobić poprawki w formatkach do wycięcia, Piotrek je nanosi i przekazuje do Krzyśka na bieżąco czy dopiero po zakończeniu całości? Tak się pytam, bo coraz bardziej kusi mnie ten EDGE i nie wiem, w którym momencie mógłbym zamówić zestaw. Pozdrawiam, Darek.
Gość slawekmod Opublikowano 1 Listopada 2009 Opublikowano 1 Listopada 2009 Poprawki będą wprowadzone na początku tygodnia i przekazane do Krzyśka.Statecznik pionowy wystarczy cofnąć o kilka mm i nie trzeba zmieniać konstrukcji kadłuba Zresztą niebawem pokażę jak to zrobić.Tymczasem zabrałem się za skrzydło i już znalazłem błąd w formatkach, Brakuje żeberka nr 4 z balsosklejki za to jest 3 sztuki żeberka numer 1.Będzie trzeba to zmienić.
piotr Opublikowano 1 Listopada 2009 Opublikowano 1 Listopada 2009 jutro postaram się dostarczyć poprawki,
Gość Opublikowano 1 Listopada 2009 Opublikowano 1 Listopada 2009 Sławek składa model i wskazuje "skuchy". Piotr w miarę wolnego czasu naniesie poprawki na rysunki i poprawione pliki prześle do mnie ............
Gość slawekmod Opublikowano 1 Listopada 2009 Opublikowano 1 Listopada 2009 Podszlifowałem trochę klapę no i zacząłem skrzydło. Konstrukcja dość prosta, podobna do Extrima.Profil z ostrym noskiem ,chyba z rodziny NACA 63012.W każdym razie sama konstrukcja jest prosta i nie wymaga chyba objaśnień.Chyba przerobię półkę pod serwo.Trzeba dorobić stopki montażowe do żeberek.Skrzydło wydaje sie dosć wąskie ale po pokryciu lotek cięciwa znacznie się powiększy.Zaszalałem i dałem balsowe dźwigary 3x8 . Kesony z balsy 1,5mm a wstawki między dźwigarami z balsy 1mm.
Darek Jakubiak Opublikowano 1 Listopada 2009 Opublikowano 1 Listopada 2009 Sławek składa model i wskazuje "skuchy". Piotr w miarę wolnego czasu naniesie poprawki na rysunki i poprawione pliki prześle do mnie ............ Jesteście "szybcy jak błyskawica" Dzięki za info.
Gość slawekmod Opublikowano 1 Listopada 2009 Opublikowano 1 Listopada 2009 Natarcie w skrzydle spokojnie można zrobić z balsy. UWAGA Żeberka 5,6,7 trzeba przerobić, w części lotkowej żeberek nie jest uwzględnione poszycie z balasy 1,5mm .To samo dotyczy żeberek 3 i 4 lecz tylko z górnej strony.Trzeba to poprawić na formatkach.
Gość slawekmod Opublikowano 2 Listopada 2009 Opublikowano 2 Listopada 2009 Ponieważ to relacja z budowy pozwolę sobie umieścić post pod postem.Może ktoś przegląda moje wypociny.
Rob Mc Fly Opublikowano 2 Listopada 2009 Opublikowano 2 Listopada 2009 Może ktoś przegląda moje wypociny.Ot, żartowniś :roll: :devil: .
Gość Opublikowano 2 Listopada 2009 Opublikowano 2 Listopada 2009 Powiem więcej - w ramach relaksu chce sprawdzić ilu z nas w tej chwili ogląda jego pracę
Gość slawekmod Opublikowano 2 Listopada 2009 Opublikowano 2 Listopada 2009 Eee tam chłopaki, przesadzacie, nie każdy jest fanem elektro akrobatów
buwi777 Opublikowano 2 Listopada 2009 Opublikowano 2 Listopada 2009 Eee tam chłopaki, przesadzacie, nie każdy jest fanem elektro akrobatów Elektro akrobatów może nie ale Twoich "wypocin" TAK :devil:
piotr Opublikowano 2 Listopada 2009 Opublikowano 2 Listopada 2009 poprawki zrobione, jeszcze tylko Sławek naniesie nowo poprawione elementy na formatki
Gość slawekmod Opublikowano 2 Listopada 2009 Opublikowano 2 Listopada 2009 Poprawki wyślę jutro po 7.00 do Krzyśka, na dziś jeszcze jeden cel-- zrobić zakończenie kadłuba.Klapa już doszlifowana w moim Edku.
baczek Opublikowano 2 Listopada 2009 Opublikowano 2 Listopada 2009 panie Sławomirze :] ale poważnie to brzmi hhe pełny podziw dla pana robi pan szybciej ten model niż ja deproniaki hehe oby tak dalej powodzenia i do zobaczenia może na lotniku albo na jakimś zlocie
ardzik Opublikowano 2 Listopada 2009 Opublikowano 2 Listopada 2009 Z wielka uwaga przygladam sie relacji, i pojawily mi sie pewne watpliwosci. Otoz zastanawia mnie taka rzecz: w tylnej czesci zeber, zaraz przed czescia gdzie znajduje sie lotka, sa 4 wpusty, po 2 z gory, i 2 z dolu. 1) ta czesc miedzy wpustami rozumiem ze jest do usuniecia? 2) I wpusty sluza do osadzenia listewki balsowej o niewielkich wymiarach przekroju poprzecznego, a za nia bedzie znajdowala sie listwa balsowa o wysokosci koncowki zebra ? 3) Tak samo na poczatku lotki - balsa o wysokosci poczatku lotki, a na wpustach osadzone beda listewki o niewielkim przekroju poprzecznym? pozdrawiam Marek
Gość slawekmod Opublikowano 2 Listopada 2009 Opublikowano 2 Listopada 2009 Z wielka uwaga przygladam sie relacji, i pojawily mi sie pewne watpliwosci. Otoz zastanawia mnie taka rzecz: w tylnej czesci zeber, zaraz przed czescia gdzie znajduje sie lotka, sa 4 wpusty, po 2 z gory, i 2 z dolu. 1) ta czesc miedzy wpustami rozumiem ze jest do usuniecia? 2) I wpusty sluza do osadzenia listewki balsowej o niewielkich wymiarach przekroju poprzecznego, a za nia bedzie znajdowala sie listwa balsowa o wysokosci koncowki zebra ? 3) Tak samo na poczatku lotki - balsa o wysokosci poczatku lotki, a na wpustach osadzone beda listewki o niewielkim przekroju poprzecznym? pozdrawiam Marek Mniej więcej jest jak piszesz.Jak będzie w praktyce to okaże się niebawem.
piotr Opublikowano 2 Listopada 2009 Opublikowano 2 Listopada 2009 tak jak wspomniał Sławek, tylko że tam wystarczą zwykłe listewki balsowe 3x3, sosna będzie za ciężka
Gość slawekmod Opublikowano 2 Listopada 2009 Opublikowano 2 Listopada 2009 Szczerze ? zrezygnowałem w lotce z tych listewek Zrobiłem zakończenie kadłuba, nic co warto by pokazywać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.