Gość slawekmod Opublikowano 1 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 Składa się fajnie ten modelik.W klapie postanowiłem zrobić ramkę do kabiny a balsowe wzmocnienie usunąłem ale tylko w części kabinowej, usunę także środkowe usztywnienie z balsosklejki ale to po zamontowaniu oszklenia.Klapa jest gotowa do gruntownego szlifowania i docięcia otworu kabinowego, na tą chwilę otwór jest wycięty z grubsza. Heh, chyba w żadnej relacji nie wstawiłem tylu zdjęć . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Jakubiak Opublikowano 1 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 No nie... nie zdążyłem odświeżyć strony a tu już kadłub gotowy :wink: Jestem pełen podziwu i dalej trzymam kciuki za dalsze relacje i samą konstrukcję! PS. Mam takie pytanie logistyczno-techniczne do Sławka, Piotrka i Krzyśka: gdy Sławek pokazuje gdzie trzeba zrobić poprawki w formatkach do wycięcia, Piotrek je nanosi i przekazuje do Krzyśka na bieżąco czy dopiero po zakończeniu całości? Tak się pytam, bo coraz bardziej kusi mnie ten EDGE i nie wiem, w którym momencie mógłbym zamówić zestaw. Pozdrawiam, Darek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 1 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 Poprawki będą wprowadzone na początku tygodnia i przekazane do Krzyśka.Statecznik pionowy wystarczy cofnąć o kilka mm i nie trzeba zmieniać konstrukcji kadłuba Zresztą niebawem pokażę jak to zrobić.Tymczasem zabrałem się za skrzydło i już znalazłem błąd w formatkach, Brakuje żeberka nr 4 z balsosklejki za to jest 3 sztuki żeberka numer 1.Będzie trzeba to zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr Opublikowano 1 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 jutro postaram się dostarczyć poprawki, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 Sławek składa model i wskazuje "skuchy". Piotr w miarę wolnego czasu naniesie poprawki na rysunki i poprawione pliki prześle do mnie ............ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 1 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 Podszlifowałem trochę klapę no i zacząłem skrzydło. Konstrukcja dość prosta, podobna do Extrima.Profil z ostrym noskiem ,chyba z rodziny NACA 63012.W każdym razie sama konstrukcja jest prosta i nie wymaga chyba objaśnień.Chyba przerobię półkę pod serwo.Trzeba dorobić stopki montażowe do żeberek.Skrzydło wydaje sie dosć wąskie ale po pokryciu lotek cięciwa znacznie się powiększy.Zaszalałem i dałem balsowe dźwigary 3x8 . Kesony z balsy 1,5mm a wstawki między dźwigarami z balsy 1mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Jakubiak Opublikowano 1 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 Sławek składa model i wskazuje "skuchy". Piotr w miarę wolnego czasu naniesie poprawki na rysunki i poprawione pliki prześle do mnie ............ Jesteście "szybcy jak błyskawica" Dzięki za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 1 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 Natarcie w skrzydle spokojnie można zrobić z balsy. UWAGA Żeberka 5,6,7 trzeba przerobić, w części lotkowej żeberek nie jest uwzględnione poszycie z balasy 1,5mm .To samo dotyczy żeberek 3 i 4 lecz tylko z górnej strony.Trzeba to poprawić na formatkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 Ponieważ to relacja z budowy pozwolę sobie umieścić post pod postem.Może ktoś przegląda moje wypociny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 Może ktoś przegląda moje wypociny.Ot, żartowniś :roll: :devil: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 Powiem więcej - w ramach relaksu chce sprawdzić ilu z nas w tej chwili ogląda jego pracę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 Eee tam chłopaki, przesadzacie, nie każdy jest fanem elektro akrobatów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 Eee tam chłopaki, przesadzacie, nie każdy jest fanem elektro akrobatów Elektro akrobatów może nie ale Twoich "wypocin" TAK :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 poprawki zrobione, jeszcze tylko Sławek naniesie nowo poprawione elementy na formatki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 Poprawki wyślę jutro po 7.00 do Krzyśka, na dziś jeszcze jeden cel-- zrobić zakończenie kadłuba.Klapa już doszlifowana w moim Edku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baczek Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 panie Sławomirze :] ale poważnie to brzmi hhe pełny podziw dla pana robi pan szybciej ten model niż ja deproniaki hehe oby tak dalej powodzenia i do zobaczenia może na lotniku albo na jakimś zlocie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ardzik Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 Z wielka uwaga przygladam sie relacji, i pojawily mi sie pewne watpliwosci. Otoz zastanawia mnie taka rzecz: w tylnej czesci zeber, zaraz przed czescia gdzie znajduje sie lotka, sa 4 wpusty, po 2 z gory, i 2 z dolu. 1) ta czesc miedzy wpustami rozumiem ze jest do usuniecia? 2) I wpusty sluza do osadzenia listewki balsowej o niewielkich wymiarach przekroju poprzecznego, a za nia bedzie znajdowala sie listwa balsowa o wysokosci koncowki zebra ? 3) Tak samo na poczatku lotki - balsa o wysokosci poczatku lotki, a na wpustach osadzone beda listewki o niewielkim przekroju poprzecznym? pozdrawiam Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 Z wielka uwaga przygladam sie relacji, i pojawily mi sie pewne watpliwosci. Otoz zastanawia mnie taka rzecz: w tylnej czesci zeber, zaraz przed czescia gdzie znajduje sie lotka, sa 4 wpusty, po 2 z gory, i 2 z dolu. 1) ta czesc miedzy wpustami rozumiem ze jest do usuniecia? 2) I wpusty sluza do osadzenia listewki balsowej o niewielkich wymiarach przekroju poprzecznego, a za nia bedzie znajdowala sie listwa balsowa o wysokosci koncowki zebra ? 3) Tak samo na poczatku lotki - balsa o wysokosci poczatku lotki, a na wpustach osadzone beda listewki o niewielkim przekroju poprzecznym? pozdrawiam Marek Mniej więcej jest jak piszesz.Jak będzie w praktyce to okaże się niebawem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 tak jak wspomniał Sławek, tylko że tam wystarczą zwykłe listewki balsowe 3x3, sosna będzie za ciężka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 Szczerze ? zrezygnowałem w lotce z tych listewek Zrobiłem zakończenie kadłuba, nic co warto by pokazywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.