Skocz do zawartości

Edge 540 1200mm elektryk

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 126
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Druga i piąta wręga wg mnie są niepotrzebne wystarczy dać poprzeczki balsowe.Nie ma potrzeby budowania pancernych trumien przy krecie i tak wszystko idzie w drobny mak, aczym więcej waży tym mniej z niego zostaje

Opublikowano

Nie wiem czy dobrze myślę, ale na 1 i 2 wrędze opiera się podwozie. Wg mnie jest sens żeby zrobić to ciężej a porządnie. Wejdź na allegro w używane modele. Większość posiada opis w stylu

model nigdy nie miał kreta, jedynie wyrwane podwozie w pierwszym locie bo lądowanie na trawie, ale wszystko pięknie naprawione i nie ma śladu.

Lepiej chyba od razu bardziej wytrzymałe zaprojektować model niż go poźniej reperować żywicą i sklejką, co na pewno wyjdzie ciężej niż fabryczna konstrukcja. Widziałem patent Sławka na półkę podwozia. Jest nie do zajechania. Prędzej połamie sie podwozie niż uszkodzi model.
Opublikowano

Druga i piąta wręga wg mnie są niepotrzebne wystarczy dać poprzeczki balsowe.Nie ma potrzeby budowania pancernych trumien przy krecie i tak wszystko idzie w drobny mak, aczym więcej waży tym mniej z niego zostaje

JA myślę ze boczki też są niepotrzebne, można zrobić podłużnice z węgla z poprzeczkami :D

Przypominam Radek że model jest przeznaczony dla młodych modelarzy i ma się składać sam i tak właśnie się składa ten model.Te wręgi ważą obie z 5 g więc nie popadajmy w skrajności.

Tak jak wspomniał Szymon, podwozie musi opierać się o dwie wręgi, zawsze tak robię i nigdy się na tym nie zawiodłem.Połamałem podwozia w Katanach a konstrukcje obu modeli nawet nie draśnięte.

Opublikowano

no i generalnie proszę o wyrozumiałość, bo dopiero się uczę nowego programu

Jaki soft do tego używasz nie wyglada to na Maxa, Rhino, ani AC ?
Opublikowano

Ponieważ siedzę na urlopie z powodu choroby córki zabrałem się rano za modele i za wytłaczanie owiewek, to drugie doprowadzi mnie do rozpaczy :roll:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Na skrzydła brakło balsy :evil:

Dołączona grafika

Postanowiłem nie bawić się tym razem w zaokrąglanie krawędzi natarcia i spływu w usterzeniu.

Opublikowano

Zaznaczyłem wręgę która ma za szeroko o 3 mm na stronę rozmieszczone otwory na listwy , to jest trzecia wręga.

Dołączona grafika

Opublikowano

Strzałki pokazują błąd w realnym modelu a nie w wizualizacji 3D.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam Kolegów :D

Udało nam się zdobyć trochę odpowiedniego materiału na wycięcie kilku zestawów tego "Edka" :D

Wszystkich zainteresowanych proszę o zgłaszanie na PW chęci nabycia zestawu :)

Cena zestawu to 160 zł plus koszt przesyłki 20 zł

Opublikowano

Witam !

Mam kilka pytań związanych z tym modelem :

1 - jakie serwa, czy hs81 lub odpowiedniki będą ok ?

2 - silnik, czy Turnigy TR 35-42 to wytrzyma ?

3 - gdzie powinien być środek ciężkości ?

4 - serwa na ogonie, czy raczej montować bliżej SC ?

Będę wdzięczny za wszystkie uwagi..

Jarek

Opublikowano

Witam !

Mam kilka pytań związanych z tym modelem :

1 - jakie serwa, czy hs81 lub odpowiedniki będą ok ?

2 - silnik, czy Turnigy TR 35-42 to wytrzyma ?

3 - gdzie powinien być środek ciężkości ?

4 - serwa na ogonie, czy raczej montować bliżej SC ?

Będę wdzięczny za wszystkie uwagi..

Jarek

Jeśli chcesz uzyskać lekką maszynę do 3D to :

1. spokojnie można dawać serwa HS65HB (osobiście polecam dać 65MG na kierunek ). Lub zastosować 4x serwa MG-14 z unitedhobbies.

3. Silnik ten będzie bardzo dobry z zasilaniem 3s 1800-2200mah oraz śmigłem 12x6-14x7 w zależności od tego która wersja ( ile kV),

3. Jeśli plany nie podają to można wyliczyć go jakimś prostym programem albo dać orientacyjnie na start w miejscu gdzie idzie rura łącząca skrzydła,

4. Warto pomyśleć o serwa od kierunku w środku na linkach ale przy tym silniku nie będzie to chyba konieczne.

Powodzenia w budowie.

Opublikowano

Wielkie dzięki za pomoc.

Kadłub i usterzenie już złożone (pierwszy raz wyginałem balsę !) i tu pojawił się problem o którym wspomniał już Kolega Sławek, brak wycięcia na usterzenie poziome. Zastanawiam się jak go rozwiązać - zrobić wycięcie w kadłubie czy w usterzeniu. Jeżeli zrobię podcięcie w kadłubie, to ostatnia wręga zostanie przecięta..

Jeszcze odnośnie serw, z konstrukcji wynika, że przewidziano 5 serw, 2 na lotki, 2 na wysokość i 1 na kierunek, i tu pytanie, czytałem na forum, że siła serwa na kierunek = 3x waga modelu - w takim razie należałoby dać jakieś ok. 5 kg. Z góry dziękuję za uwagi

Jarek

Opublikowano

Składam od tygotnia taki sam. Na fotkach Sławka widać jak on to rozwiązał. Dał maksymalnie do tyłu statecznik pionowy i uzupełnił boki kadłuba. Co do wysokości zastanawiam się czy jakoś nie połączyć i dać na jedno serwo.

Gość slawekmod
Opublikowano

Wielkie dzięki za pomoc.

Kadłub i usterzenie już złożone (pierwszy raz wyginałem balsę !) i tu pojawił się problem o którym wspomniał już Kolega Sławek, brak wycięcia na usterzenie poziome. Zastanawiam się jak go rozwiązać - zrobić wycięcie w kadłubie czy w usterzeniu. Jeżeli zrobię podcięcie w kadłubie, to ostatnia wręga zostanie przecięta..

Jeszcze odnośnie serw, z konstrukcji wynika, że przewidziano 5 serw, 2 na lotki, 2 na wysokość i 1 na kierunek, i tu pytanie, czytałem na forum, że siła serwa na kierunek = 3x waga modelu - w takim razie należałoby dać jakieś ok. 5 kg. Z góry dziękuję za uwagi

Jarek

Co do serwa na kierunku to serwo mini da spokojnie radę, ten model nie osiągnie jakiejś zawrotnej szybkości a sama powierzchnia steru nie jest oszałamiająca tak więc serwo 5 kg to przesada.Można dać spokojnie serwo GWS HPX -bardzo szybkie i dość mocne.

Opublikowano

Witam, roboty powoli posuwają się do przodu, choć z oporami..Wieczorkiem postaram się wstawić parę zdjęć. Niestety, spierniczyłem skrzydło... wyszło zwichrowane, będę musiał zrobić od nowa - i tu pytanie : Czy krawędź natarcia to osobna , doklejona listwa, nie widać tega na zdjęciach czy planie..

Próbowałem tez sił z żywicą (rura na łączenie skrzydeł), na razie 0:1 dla żywicy :(, Próbowałem zrobić jak opisał Kolega Sławek, ale coś zchrzaniłem. Nie wiem jak na rurce owinąć papier, tak , żeby się trzymał.. Dałem więc wosk i bezpośrednio na to tkaninę.. no właśnie, ile powinno być warstw (mam 50g/m2), bo chyba u mnie było za mało. Nie chce się ściągnąć, pofałdowana jakaś..Musze zrobić drugie podejście..

Pozdrawiam

Jarek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.