Skocz do zawartości

http://hobbyking.com/

slawko_k

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

A może wszystko chodzi o to jaki sposób przesyłki wybierają poszczególne osoby ?

Mianowicie mamy do wyboru coś w rodzaju ubezpieczenia jest od 100% do 10% z tego co pamiętam.

Kolejna sprawa mamy do wyboru co jest zawartością paczki.

Oraz czy jest to Gift czy coś tam jeszcze do wyboru jest.

I w momencie gdy ktoś wybiera naprzykład 100% celnicy uważają , że zawartość jest o dużej wartości i wtedy dają cło vat.

Może tutaj jest pies pogrzebany :roll:

Opublikowano

Probowalem juz na wiele roznych sposobow zamawiac paczki. Zazwyczaj oznaczone sa jako gift. Kwote wartosci deklarowalem juz tez na wiele roznych sposobow. Od bardzo malych, przez 50% wartosci, 70% wartosci i po 100% wartosci i zawsze musialem placic VAT.

Opublikowano

Moja paczka właśnie dotarła :D

Nigdy jeszcze paczkonosz nie obudził mnie tak wczas!

I uwaga uwaga :D Dostałem naklejki !! Quanum, flightmax, turnigy i HobbyKing :shock:

Opublikowano

Moja paczka właśnie dotarła :D

Nigdy jeszcze paczkonosz nie obudził mnie tak wczas!

I uwaga uwaga :D Dostałem naklejki !! Quanum, flightmax, turnigy i HobbyKing :shock:

od jakiegoś czasu tez je dostaje :P

Dołączona grafika

Opublikowano

Probowalem juz na wiele roznych sposobow [...] i zawsze musialem placic VAT.

IMHO wszystko zależy od danego urzędu celnego do którego trafia przesyłka. Tak jak już ktoś napisał, ludzie są ludźmi i w bardzo dużej mierze to od celnika zależy jak sklasyfikuje towar. Poza tym, podejrzewam, że w dużych aglomeracjach celnicy zwyczajnie nie mają czasu poświęcać go na, wybaczcie zwrot, jakieś tam drobiazgi niegodne uwagi, kiedy do "obrobienia" mają paczki B2B które wartością przekraczają niejednokrotnie $50.000. Mnie zajęło "kilka paczek" zanim zauważyłem, że wysyłka EMS zawsze wiąże się z zapłaceniem cła i podatku a wysyłka najtańszą opcją nigdy. Dlaczego? Zapewne dlatego że celnikom z Malmo (EMS) mniej paczek przechodzi przez ręce i mogą sobie dokładnie wszystko obejrzeć (no i za darmo też przecież nie pracują więc wyniki muszą być). Za to biuro celne w Sztokholmie ma z pewnością urwanie gwizdka (obsługują dziesiątki tysięcy firm) i wypisywanie kwitów dla "paczuszki z zabawkami" za $100 nie jest dla nich opłacalne a i budżet państwa nie ucierpi zbytnio.
Opublikowano

zauważyłem, że wysyłka EMS zawsze wiąże się z zapłaceniem cła i podatku

Po 1sze. Było już to pisane tutaj 100101948 razy, że jeżeli zapłaciłeś CŁO za zabawki modelarskie to dałeś się niestety zrobić w balona.

Po 2gie pomimo, że wybrałem przesyłkę Air Parcel to wysłali mi EMS Speedpost Singapore. W urzędzie celnym mi paczki NIE zatrzymali.

edit: Mało tego!

Do paczki z boku przyczepiona była koperta której otwór zaklejony był taśmą Poczty Polskiej.

W jej wnętrzu była faktura z HC z wyszczególnienem zawartości i ceny.

Urząd celny sobie to otworzył, przeczytał... i puścił dalej :)

Opublikowano

Po 1sze. Było już to pisane tutaj 100101948 razy, że jeżeli zapłaciłeś CŁO za zabawki modelarskie to dałeś się niestety zrobić w balona.

Ten Pan mieszka w Szwecji. Tam prawo Polskie nie obowiązuje. I ogólnie poza tym czytaj ze zrozumieniem.

Opublikowano

Ten Pan mieszka w Szwecji. Tam prawo Polskie nie obowiązuje. I ogólnie poza tym czytaj ze zrozumieniem.

No i co w związku z tym? :roll:

Nawet jeśli była to wypowiedź o UC w Szwecji (czego jednak nie wnioskuję po ponownym uważnym przeczytaniu) to nie za wiele wnosi bo temat toczy się o UC w naszym kraju.

Opublikowano

[...]Nawet jeśli była to wypowiedź o UC w Szwecji (czego jednak nie wnioskuję po ponownym uważnym przeczytaniu)

Próbowałem znaleźć na targeo.pl dwa typowo polskie miasta, Malmo i Sztokholm... dziwne ale nie udało się.

to nie za wiele wnosi bo temat toczy się o UC w naszym kraju.

Aha, czyli staropolskim zwyczajem "morda w kubeł nie bulgotać".
Opublikowano

No i co w związku z tym? :roll:

Było już to pisane tutaj 100101948 razy, że jeżeli zapłaciłeś CŁO za zabawki modelarskie to dałeś się niestety zrobić w balona.

To, że może jednak nie dał się zrobić w balona?

Nawet jeśli była to wypowiedź o UC w Szwecji (...) to nie za wiele wnosi bo temat toczy się o UC w naszym kraju.

Temat jest o Hobbycity, a nie o UC w naszym kraju. Ponownie, czytanie ze zrozumieniem (tym razem tematu w którym piszesz).

Opublikowano

Zamawiałem dużo na ebay w tym roku dobre 50 paczek. Cztery razy płaciłem cło bo nadawca albo nie zaznaczył gift, a jak zaznaczył to nie podał wartości. Zawsze musi być wartość przesyłki bo jak nie to na 100% cło, tłumaczenie się z zawartości i przedstawianie faktur zakupu. W dokumentacji celnej była zawsze informacja nie znana wartość towaru.

Opublikowano

OK.

Jakimi kategoriami się urząd kieruje ?

Jest jeszcze pewna nie pisana, ale moralnie znana zasada sprawiedliwości społacznej. Rozumiem rozczarowanie tych, którzy żeby odebrać paczkę zanoszą haracz, czy cło, czy VAT (jak zwał tak zwał - pewną sumę w PLN-ach). Uważam, że są pokrzywdzeni w stosunku do tych, którzy nie płacą. Zasady powinny być wszystkim znane i proste: Jak wszyscy to wszyscy (...babcia też...). Wszyscy płacą te 7 czy 22% VATu , albo wszyscy nie płacą.

Tak by było sprawiedliwie.

Też jestem ciekaw jak to jest. Moja paczka leciała tym samym samolotem co jednego kolegi z forum, ja zapłaciłem VAT a on nie.

Opublikowano

A ja mam taki problem:

W hobbyking pisze status paczki shipped ( wysłana ems ) gdy wchodze na strone tracking i wpisuje numer przesylki pisze " Information Not Available"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.