Skocz do zawartości

Lutowanie stali z innym metalem

Irek M

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem polega na tym, iż na pręt stalowy 4mm nałożone jest oprofilowanie z aluminium czy czegoś w tym rodzaju.

lutowaniepodwozianm0.jpg

Powoduje to - moim zdaniem - odbieranie ciepła lutowanym elementom. Lutownicę mam 100W inną nie dysponuję. Lut prawie od razu robi si taki "kaszowaty". Jak sobie z tym poradzić? pomyślałem o roztopieniu lutu i zanurzeniu lutowanych elementów ale czy to wyjdzie nad gazem lub przy użyciu takiego mikro palnika?

Opublikowano

W którym miejscu ma być spoina?

Najpierw musisz te miejsca pobielić cyną, jak się uda to dalej powinno pójść dosyć łatwo.

Mam lutownicę 100W i druty podwozia jakoś się lutują.

Jeżeli osłona odbiera Ci ciepło, to faktycznie może ją podgrzej :?

Opublikowano
Problem polega na tym, iż na pręt stalowy 4mm nałożone jest oprofilowanie z aluminium czy czegoś w tym rodzaju.

No tak, zlutować to sie nie uda.

"Obsmarkać" lutem już bardziej, ale nie będzie to miało nic wspólnego z lutowaniem.

Możesz spróbować lutem do aluminium może się "złapie stali".

Są tacy co twierdzą, że tym lutem do aluminium "zlutowali" kwasówkę. :rotfl:

Raczej kleje ale klejenie aluminium też jest wredne choć podobno sie daje.

Opublikowano

Ja lutowałem drobne elementy alu ze stalą czymś co się nazywa "aluweld". Stal po oczyszczeniu i posmarowaniu "wodą lutowniczą" pokrywamy cyną, a aluminium tym wynalazkiem. potem Mały palnik i lutujemy razem. Zdawało to egzamin.

Opublikowano

Nie zrozumielismy się. nie chcę lutować stali z aluminium!!! Lutuję stal z konektorem, który jest miedziany i powleczony powłoką ułatwiającą lutowanie. Oczywiście, że najpierw pobielam miejsce llutowania pręta. Problem w tym, iż nie mogę rozgrzać na tyle by na konektorze lut związał. Oprofilowanie alu jest tylko wykończeniem i nie ma nic wspolnego z lutowaniem. Do pobielania używam roztworu kwasu.

Opublikowano

Więc podgrzewaj tą część aluminiową, może nawet na domowej kuchence gazowej do momentu, gdy będzie się o nią topiła cyna.

Wtedy masz sporo czasu na polutowanie właściwego miejsca.

Polutuj i ostudź to wszystko razem, może się uda.

Opublikowano

Lutownica 100W nie daje rady podgrzać pręta stalowego i tak jak pisze Hubert rozwiązaniem może być palnik gazowy.

Możesz spróbować lutem do aluminium może się "złapie stali".

Są tacy co twierdzą, że tym lutem do aluminium "zlutowali" kwasówkę. :rotfl: .

Lutowanie kwasówki jest możliwe i wykonuje się ten zabieg bardzo często w niektórych dziedzinach przemysłu. Chodź rzeczywiście kwas do kwasu się zdecydowanie spawa a to ze względu nie tylko na wytrzymałość ale i także ze względu na koszt takiego połączenia. Natomiast stal kwasową że stalą zwykłą, miedzią czy mosiądzem zawsze się lutuje. Używa się do tego celu lutów twardych z dużą zawartością srebra w otulinie oraz palników zasilanych mieszaniną propanu-butanu i tlenu. Z tego co mi wiadomo są oczywiście też luty do aluminium (tych osobiście nie miałem okazji używać - ale na 100% będę) ale te luty są do aluminium-aluminium bez możliwości mieszania materiałów. Piszę oczywiście o spoinach spełniających pewne normy wytrzymałościowe a nie o próbach czy błędach typu że "ktoś mi też tak powiedział" :)

P.S. Dodam a też bardzo istotne że ja piszę o połączeniach rur. Połączenia lutowane przedmiotów o innych kształtach może wpłynąć na wytrzymałość połączenia lutowanego.

Opublikowano

Do miejscowego lutowania 100W całkowicie wystarczy, w końcu już niejedno podwozie lutowałem.

Problem chyba się rozwiązał ... wygląda na to jakby były "przerwy" w rozgrzewaniu się grota :oops:. Jaką temperaturę powinien mieć grot? To akurat mogę łatwo sprawdzić.

Opublikowano
wygląda na to jakby były "przerwy" w rozgrzewaniu się grota

Typowy objaw zamałej lutownicy, przy dotknięciu grota do materiału szybko stygnie. Najlepiej lutownica 400W z wielkim grotem

Opublikowano

Motyl - chodził mi o stan fizyczny lutownicy. Przecież powiedziałem, że nie pierwszy raz lutuję. Zawsze musi nastąpić ten ostatni raz :cry:

Opublikowano
Jaką temperaturę powinien mieć grot?

Taką aby przylutować :lol:

Zawsze musi nastąpić ten ostatni raz

Ostatni raz to taki, kiedy zaśniesz i nie obudzisz się :D

Mam nadzieję, że wyczerpująco odpowiedziałem :?:

Opublikowano

Fokker, temperatura topnienia cyny wach asię chyba w okolicy 280-300 w zależności od składu. Problem twojej lutownicy może polegac właśnie na tym że lutowałeś zawsze stalowe podwozie, a stal jak wiadomo idealnym przewodnikiem ciepła nie jest, Teraz chcesz polutować do pręta stalowego miedziana końcówke, a miedź już odprowadza znacznei lepiej ciepło i może dlatego studzi grot.

Ale najlepiej spraw sobie nową lutownice i się okaże co było przyczyna :D

Opublikowano

Pewnie dlatego miedź stosuje się do ogrzewania mieszkań.Przy okazji opalarka by tego nie polutowała ?

a jak nie to całość do sklepu z instalacjami centralnego ogrzewania.Pod palnik gazowy ( jam mam go podpinany do butli turystycznej) i po problemie .

Na dodatek mają tam cynę w płynie ułatwiającą lutowanie.

Opublikowano
Jaką temperaturę powinien mieć grot? To akurat mogę łatwo sprawdzić.

100 watowy w granicach 300 - 350 stopni. Jeśli przez dłuższy czas nie będziesz lutował, to i więcej. Używaj - przed każdym lutowaniem - mokrej gąbki do studzenia i czyszczenia grota. Zbyt wysoka temperatura też jest nieodpowiednia i może powodować tę kaszę. Wszystko zależy od stosowanego lutowia.

Wracając do Twojego problemu - wprawdzie rozwiązanego, ale... Proponuję rozgrzewać lutownicą ten stalowy element do chwili gdy lutowie zacznie "płynąć" na mim. Nie przerywająć podgrzewania stalowego elementu, przyłóż element miedziany i podgrzewaj elementem stalowym podgrzewanym lutownicą :mrgreen: Ale namieszałem :lol: Czy osiągnąłeś odpowiednią temperaturę sprawdzaj na miedzi kawałkiem lutowia. Tak podgrzewane elementy zmocz wodą lutowniczą i lutuj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.