Skocz do zawartości

HK-450 - czyli początek mojej przygody z heli ;)

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w idle up nie ma gaszenia silnika... w elektryku oczywiscie... nie wiem jak w spalince...

trzeba sie przelaczyc na normal albo wlaczyc holda...

• Odpowiedzi 328
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Czyli tak:

1. Ustawiam model na dwa tryby lotu, Normal i Idle up. Następnie startuję silnik w trybie normal, mając drążek w połowie gazu, gdzie moc i kąty powinny się zgadzać dla obu trybów, przełączam na Idle Up i latam. Po wylądowaniu w Idle Up przełączam w Normal i daję gaz na zero.

2. Ustawiam tylko tryb Idle Up, przy podłaczeniu regulatora ustawiam drążek na pół gazu, jednocześnie załączając hold. Przełączam hold, silnik się rozkręca do obrotów i latam :)

Opublikowano

pierwsza opcja lepsza... powoli rozkrecaj wirnik a tak jak przy drugiej opcji t ozjedziesz zębatki... za duzy moment bedzie po wylaczeniu holda na idlu

Opublikowano

Nie wiem jak żeś wymyślił ten drugi punkt :shock:

Robisz tak: startujesz i lądujesz zawsze w normalu, a na idla przełączasz w locie. Ot i cała filozofia.

Opublikowano

witam

Nie wiem jak żeś wymyślił ten drugi punkt :shock:

Robisz tak: startujesz i lądujesz zawsze w normalu, a na idla przełączasz w locie. Ot i cała filozofia.

można wrzucić z HOLD'a odrazu IDLEUP'a ale regiel musi mieć dobry i "miekki" soft start np. jak Align...

tu na filmiku startuję z pominięciem trybu NORMAL

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=m23nOpZbhfI

jeżeli regiel nie ma opcji soft start to nie polecam tak robić...

pozdrawiam

rafal

Opublikowano

Tak się składa, że mam Aligna ;)

Z tego co jednak widzę, to można tryb Normal wykorzystywać do rozruchu silnika i jeszcze na ziemi przerzucić na Idle up ;)

A przy okazji ustawiam Raptora 50 ;) Kąty od -5 do 10, jak na razie tylko tryb normal ;) Jak wszystko będzie dobrze chodziło, ustawię kąty i gaz pod Idle up i gasić będę silnik z holda.

Opublikowano

...Z tego co jednak widzę, to można tryb Normal wykorzystywać do rozruchu silnika i jeszcze na ziemi przerzucić na Idle up ;)

Można, ale aby uniknąć przykrych niespodzianek przećwicz wcześniej w powietrzu przełączanie między trybami lotu. Wystarczy chwila zapomnienia i zmiana trybu przy nieodpowiednim położeniu drążka gazu, a helikopter skoczy kilka metrów do góry lub w dół.

...A przy okazji ustawiam Raptora 50 ;) Kąty od -5 do 10, jak na razie tylko tryb normal ;) Jak wszystko będzie dobrze chodziło, ustawię kąty i gaz pod Idle up i gasić będę silnik z holda.

Nie wiem jak działa hold w twojej aparaturze, ale proponuję sprawdzić ustawienie krzywej skoku przy włączonym holdzie. Gdy pierwszy raz wylądowałem w idle up i włączyłem hold to helikopter podskoczył do góry o metr, obrócił się o 180 st. i klapnął z powrotem na ziemię :wink: . Po chwili doszedłem co się stało; dla holda miałem ustawioną krzywą jak dla trybu normal i dodatkowo czułość żyroskopu tylko 20% :oops: .
Opublikowano

witam

Z tego co jednak widzę, to można tryb Normal wykorzystywać do rozruchu silnika i jeszcze na ziemi przerzucić na Idle up

ale po co??

ja robię to tak:

włączam apke

włączam hold'a

podłączam pakiet

wyłączam hodl'a i lecę

do lądowania podchodzę tak na 30cm i pstrykam hold'a czyli taki autos z 30cm...

z ciekawości spojrzałem do apki do trybu normal... nic nie mam ustawione dla tego trybu... wszystko na "0"

pozdrawiam

rafal

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.