Gość Kuba.K Opublikowano 3 Stycznia 2010 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Tak.. ale może mu tak będzie łatwiej w tym modelu
jary14 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Lepiej zrób na dwóch... w takim modelu waga nie jest aż tak ważna, a zawsze będziesz miał możliwość kombinacji (klapolotki). Po prostu lepiej zostaw sobie furtkę.
Danielstol Opublikowano 3 Stycznia 2010 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Masz dobry nadajnik więc lepiej zrób lotki na dwóch serwach. Kiedyś możesz uruchomić funkcję klapolotek, możesz regulować każdą lotkę osobno, jest to bardzo duży plus ,firmy robiące modele arf stosują te rozwiązanie we wszystkich swoich modelach nie licząćc prostych modeli trenerków. Twój model to wysoki górnopłat ,o dość znacznym wydłużeniu skrzydła,więc bedzie potrzebował aby lotka do góry wychylała się więcej niż na dół,ponieważ lotka wychylana na dół powoduje duży przyrost siły nosnej ale też znacznie wiekszy opór. Więc model niezupełnie prawidłowo będzie się obracał wokół osi podłużnej. Ta funkcja nazywa się róznicowe wychylenia lotek.która potrzebuję 2 serw. :wink:
paweł1 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2010 Ok . Robię na dwóch serwach. A co się do nich tyczy to jeszcze są nie zakupione (te właściwe). Mam starą dwu kanałową aparaturę Sanwa Dasch Saber od modeli jeżdzących którymi bawiłem się kiedyś i wykorzystuję serw od niej do przymiarek.Nowe zakupię niebawem więc jeśli można prosić o podpowiedź jakie na stery a jakie na lotki i na silnik. Aparatura będzie najprawdopodobniej Optic 6 jak podpowiadaliście w poprzednich postach. Serwa które obecnie posiadam to to Sanwa SRM-102. Może uda się je wykorzystać w tym modelu?
Danielstol Opublikowano 3 Stycznia 2010 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Tak spokojnie możesz wrzucić je na lotki . Zresztą na wszystkie funkcje w modelu możesz takie załozyć ,możesz kupic też cos z hiteca np.Hs 322 hd lub hs 325 hb. Na serwa sanwy widziałem kiedyś w sklepie u pana Radka promocje ale nie wiem jak teraz z ceną. http://www.modelarski.com/
karlem Opublikowano 3 Stycznia 2010 Opublikowano 3 Stycznia 2010 na jednym ale musi być po środku lotki Można wiedzieć, co miałeś na myśli? Bo nie kumam :oops:
Gość Kuba.K Opublikowano 3 Stycznia 2010 Opublikowano 3 Stycznia 2010 karlem, Jemu chodziło o to że musi być po srodku skrzydeł
karlem Opublikowano 3 Stycznia 2010 Opublikowano 3 Stycznia 2010 ...zauważ jednak, że skrzydło a lotka, to jest odrobinę różnicy :evil: Ja wiem, jak powinno być usytuowane serwo, ale początkujący nie.
paweł1 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2010 Mam zamiar zrobić to w ten sposób: dźwignia przy lotce----mały popychacz do orczyka 90* umieszczonego w skrzydle-----od orczyka bowden do serwa umieszczonego w centralnej części płata.To mniej-więcej tak jak w planach tylko że plany przewidują jedno serwo.Druga część płata w ten sam sposób, tylko że do drugiego serwa umieszczonego także w centralnej części płata.
d.z.i.q Opublikowano 3 Stycznia 2010 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Można wiedzieć, co miałeś na myśli? Bo nie kumam :oops: proszę:
Gość Kuba.K Opublikowano 3 Stycznia 2010 Opublikowano 3 Stycznia 2010 karlem, Ale jak on chciał na 1, Serwo zrobić lotki. W takim przypadku serwo musi być po srodku
karlem Opublikowano 3 Stycznia 2010 Opublikowano 3 Stycznia 2010 d.z.i.q. ...odnoszę wrażenie, że odwracasz kota ogonem. Mowa była o napędzie lotek jednym, czy dwoma serwami. I nie musi być pośrodku; może być w 1/3 długości lotki licząc od kadłuba. Oszczędza się wtedy trochę na ramieniu siły. kuba.k I właśnie mi o to chodziło. Pośrodku płata, a nie lotki, jeśli ma być jedno serwo.
d.z.i.q Opublikowano 3 Stycznia 2010 Opublikowano 3 Stycznia 2010 tylko że plany przewidują jedno serwo na jedną lotkę tak jak pokazałem wyżej
karlem Opublikowano 3 Stycznia 2010 Opublikowano 3 Stycznia 2010 paweł1 napisał: Czy lotki wykonać na jednym serwie czy na dwóch? Czytałem że lepiej jest na dwóch ale można też na jednym. Na jednym podobno trudniej wyregulować. Przeczytaj spokojnie, ze zrozumieniem i nie mieszajmy koledze w temacie. Bo nabijamy tylko posty zupełnie niepotrzebnie...
d.z.i.q Opublikowano 3 Stycznia 2010 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Przeczytałem spokojnie i stwierdzam: Czy jest sens bawić się w 2 serwa na lotkę? Dodaje się tylko niepotrzebnej wagi. Takie jest moje zdanie. W planach jest pokazane że ma być jedno to robi się jedno a nie dwa. 1 serwo na lotkę = jedno serwo na jedną powierzchnię sterową
paweł1 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2010 Plan wykonania jest taki: to jedna połowa z czścią centralną i druga tak samo.
Irek M Opublikowano 3 Stycznia 2010 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Bardzo żle to wymyśliłeś. Nie prościej i niezawodniej przeniesć serwo w miejsce krzywki? Krzywki sumują luzy, a lotki nie mogą trzepotac bezwładnie. Zamiast bowdena poprowadź tylko przewody serwa.
d.z.i.q Opublikowano 3 Stycznia 2010 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zrób tak jak ci narysowałem będzie najlepiej i najprościej.
paweł1 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2010 Bardzo żle to wymyśliłeś. Nie prościej i niezawodniej przeniesć serwo w miejsce krzywki? Krzywki sumują luzy, a lotki nie mogą trzepotac bezwładnie. Zamiast bowdena poprowadź tylko przewody serwa. Mam nadzieję że w ten sposób będzie dobrze. dźwignię od serwa wystawiam pod skrzydło,dorabiam popychacz i łączę z dźwignią lotki.Wtedy cały popychacz mam "na wierzchu" pod skrzydłem. Serwo zamontuję na sklejce a następnie całość na śrubki do skrzydł(rewizja w razie awarii). Może być
Irek M Opublikowano 3 Stycznia 2010 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Mam nadzieję że w ten sposób będzie dobrze. dźwignię od serwa wystawiam pod skrzydło,dorabiam popychacz i łączę z dźwignią lotki.Wtedy cały popychacz mam "na wierzchu" pod skrzydłem. Serwo zamontuję na sklejce a następnie całość na śrubki do skrzydł(rewizja w razie awarii). Może być Tak, to był strzał w samo sedno tarczy :mrgreen: O to własnie chodziło.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.