Skocz do zawartości

Zimowe, wiosenne, letnie i jesienne latanie w Krakowie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Porywajaca akcja ;)

A tak poważnie to strasznie ci obraz faluje.

Akcja może niezbyt wartka, ale za to ilu bohaterów.... Wiało strasznie i nie chciałem leciec za daleko.

Obraz faktycznie faluje, poniewaz muszę się jeszcze pozbyć drgań na copterze.

Opublikowano

Wczoraj po raz drugi mieliśmy okazję zaprezentować pokazową walkę ESA na Parafiadzie w krakowskich Swoszowicach. W tym lokalnym wydarzeniu wzięli również udział koledzy z http://www.marvio-rc.pl/ którzy oprócz swojego stoiska z modelami wykonywali loty i prezentowali jazdę spalinowym samochodem. Był też szybowiec PIRAT z naszego Aeroklubu, który można było oglądnąć a nawet w nim posiedzieć dzięki kolegom - członkom Aeroklubu, którzy go przytransportowali i asystowali oglądającym. Całą imprezę wspomagała grupa parolotniarzy, którzy oprócz efektownych ewolucji zrzucali słodycze. Ogrom dzieci i towarzyszących im dorosłych świetnie się bawili. Zapraszamy Wszystkich za rok B)

Opublikowano

Pokażesz (gdzieś) co zrobiłeś, że nie faluje?

W moim przypadku nie sprawdzały się podkładki, śruby anty wibracyjne i inne gadżety..

Poradziłem sobie bardzo prosto... Odizolowałem gimbal od ramy warstwą gąbki, a sam gimbal przymocowałem za pomocą gum :) .

Opublikowano

W piątek przed południem niestety większość pracuje i trudno się dziwić, że nie latają :-)

W ostatni weekend tez nas nie było na śmietniku bo Eskadra Kraków pojechała na dwudniowe Mistrzostwa Polski ESA do Płocka.

Jeszcze tego nikt tu nie ogłosił a ......MISTRZEM POLSKI w kategorii WWI został Rafał Mijal

Tytuł Mistrzowski w kategori WWII obronił zeszłoroczny Mistrz Patryk Zagrajek a Rafał zajął w tej kategorii 3 miejsce.

Pochwalę się też swoim 5-tym miejscem wwII co wraz z kolejnymi wysokimi lokatami naszych zawodników utwierdza mnie w przekonaniu, że ESKADRA Kraków jest wciąż najlepsza w Polsce :-)

IMG_3854.JPG

Więcej o tej imprezie oraz zdjęcia i filmiki w zakładce "kombat"

Atrakcją zawodów były bronione cele naziemne - jeżeli kogoś zainteresują strzelające do samolotów czołgi, to tu jest cały opis jak powstały: http://www.aircombat.pl/ACES/forum/viewtopic.php?t=972

ms

Opublikowano

A na EPKC już dzisiaj przyleciało kilku gości :) Latała Wilga, zespół AT z Wawy, lądował żółty piperek, bell... już bylo na co popatrzeć dzisiaj :) Oby pogoda dopisała jutro i pojutrze !

Zapraszam:

www.muzeumlotnictwa.pl

Opublikowano

O 9 nad EPKC przeszła ulewa. Lotów brak na razie.

Wreszcie zrobiło się ciepło i słonecznie. Pierwsze pokazy za nami.

Opublikowano

szkoda tylko ze organizacja w tym roku tragiczna. Organizator nie przewidział tego ze moze zdarzyć się coś tak oczywistego jak deszcz. Ludzie wchodzący od ul. Bora Komorowskiego tonęli w wodzie a potem błocie po kolana, potem wchodząc w krzaki koło parkingu mieli slizgawkę błotną. Dochodząc na miejsce okazywało się że nic nie widać. Niestety w tym roku widownia została odsunięta od pasu na wysokość zabytkowego hangaru czego efektem było że wiecej widać było zza ogrodzenia na Bora Komorowskiego niż płacąc i wchodząc na teren pokazów.

Było jedno świetne miejsce gdzie było wszystko widać co się dzieje na całym pasie. Było to przedłyżenie pasa i droga którą sie szło za górką wchodząc od strony Reala. Niestety ochroniarze skutecznie "przeszkadzali" nie pozwalając się tam nikomu zatrzymywać ( iść mozna, ale stać już nie ), choć można było chodzić tam i z powrotem ;) co oczywiście czyniłem - polecam. Po południu odpuścili i widziałem już tam grupki siedzące na trawie.

Opublikowano
W piątek przed południem niestety większość pracuje ...

Komary dowiedziały się o tym, że w piątek nikogo nie będzie i mocno interesowały się nami we czwartek wieczorem. Na zapas.

... że ESKADRA Kraków jest wciąż najlepsza w Polsce :-)

Po cichu liczyłem na Was. Godnie reprezentujecie nasze miasto. Gratulacje dla Rafała, Mirka i całej krakowskiej ekipy!

Opublikowano

Dziś również wybrałem się na piknik. Podszedłem od drugiej strony pasa. Znalazłem 'górkę' jakieś 15-20 metrów od początku pasa. Widziałem wszystkie lądowania i starty i dokładnie cały pokaz w powietrzu. Na prawdę było na co patrzeć i miejsce jest nie porównywalne z miejscem terenu pikniku. Było tam mało ludzi, a nie taki tłum jak przy barierkach po drugiej stronie pasa. Wczoraj siedziałem cały dzień w środku i naoglądałem się mniej niż dzisiaj przez godzinę na górce. Nie ma sensu kupować biletu :)

Opublikowano

I tak zazwyczaj jest na każdych pokazach. U nas to jest właśnie teren obok Kwadratu, w Radomiu łączka przy Skaryszewskiej, w Ostravie pole ziemniaków. Ja już od dłuższego czasu nie wchodzę na teren pokazów tylko właśnie w takie dziwne miejsca. Nie chodzi nawet o kasę (np. w Ostravie wejście jest bezpłatne) tylko o bliższy kontakt z samolotami. W każdym z tych miejsc latają nad głową, bardzo nisko, przeważnie to linia pokazów. Oczywiście wiąże się to z niebezpieczeństwem dlatego w życiu bym się tam nie wybrał z dziećmi.

Opublikowano

A propos tego co napisał Foczka - pewnie niewiele osób będących na pikniku w płatnej strefie wie, ale w sobotę mało brakowało a żółty Piper wypadłby z pasa, po tym jak miał problem ze startem. Gdyby nie przyhaczył (celowo bądź nie) o drzewo prawdopodobnie wjechałby w grupę gapiów. Na szczęście miał już niewielką prędkość więc i uszkodzenia samolotu raczej niewielke.

rmu5cm.jpg

5kfyaa.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.