qba Opublikowano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 obstawiam rok 81 :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 Cel pal 23 lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 Witam .....doprecyzuję - obstawiam rok 82Dobry jesteś ..., prawie trafiłeś, rok 83. Od tego też roku jest w moich łapkach :faja: . To można już uznawać za antyk? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Od tego też roku jest w moich łapkach Miałem w łapkach podczas jakichś zawodów bloku "ERWUPEGIE" ale była poza moim zasięgiem $$$ - taki lajf jak mawiają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Witam Jeszcze trochę historii Graupner FM 6014 PCM 18, przełom lat 80 i 90, bardziej początek 90. Pierwsza aparatura Graupnera z systemem PCM. Odbiornik dedykowany tylko do tego nadajnika w systemie PCM. Trzy klawisze nad lewym drążkiem służyły do programowania . Sprawna Varioprop 14S EXPERT FM 27 , koniec lat 70 , sprawna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweltech Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Witam Całkowicie sprawny nadajnik. [/img] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kuba.K Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Niezłe te aparturki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 A tutaj sprzęcik po tacie: Nadajnik, niestety zgubiłem gdzieś drążek który był przykręcany i zdejmowany do zapakowania. Tu komplet z antena - trzyczęściowa, z cewką, rozkręcana: Odbiornik, dla porównania Graupner R700 - teraźniejszy A tu serwomechanizm, iestety już niesprawny, autorstwa i wykonania mojego taty: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Uwierzcie albo i nie... jestem pod duużym wrażeniem.... :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Pawel_W, zawsze sie zastanawialem, co to za klej na tym "serwie" ? mialem taki sam na modelu ktorego dostalem od modelarza starszej daty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zapach tego kleju i jego twardość jest niepowtarzalna :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Distal. Nie żaden rapid, tylko zwykły, dwuskładnikowy Distal. Wiązał coś około 24 godzin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 No właśnie-stary niedostępny juz distal,wytrzymałośc stali,a zapach bezcenny-porównywalny z czymś na kształt zgnitych jaj :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Konrad,distal jest w sprzedaży i jest bezzapachowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekF Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 No właśnie-stary niedostępny juz distal,wytrzymałośc stali,a zapach bezcenny-porównywalny z czymś na kształt zgnitych jaj :wink: Oczywiście, że klej jest w ciągłej sprzedaży http://www.allegro.pl/item870587108_dwuskladnikowy_klej_epoksydowy_distal_max_op.html Ostatnio nawet będąc w Polsce na świętach BN zakupiłem dwa opakowania w METALZBYCIE (tylko tam znalazłem). Cały czas używam i mam duże zaufanie (ale tylko tego 24-godz., rapid już nie jest tak dobry) do tego kleju. A pamiętam, że używam go od lat 80, gdy były na topie i w ciągłym użytkowaniu powyższe urządzenia RC. Wiąże 24 godz, co czasami może być zaletą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Byłem przekonany ,że wersja 24 godziny już nie istnieje a pozostał tylko rapid,ale na szczęście się myliłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Distal potrafi związac i stwardniec w kilkanaście sekund tylko trzeba go podgrzać .Trzeba było uwazać aby go nie "zagotować " bo twardniał natychmiast Metoda przetestowana prze wielu laty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kuba.K Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 A normalnie distal do pełnej wytrzymałości schnie około 7dni tak pisze. I rzeczywiście distal jest super wytrzymały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekF Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Distal potrafi związac i stwardniec w kilkanaście sekund tylko trzeba go podgrzać .Trzeba było uwazać aby go nie "zagotować " bo twardniał natychmiast Metoda przetestowana prze wielu laty Nie wiem jak to się ma z prawdą, ale wiele razy praktykowałem podgrzewanie Distalu a to dlatego, że w modelarni czasami było zimno i kleju nie dało się z tuby wycisnąć - taki był twardy. Po podgrzaniu zaś zmieniał konsystencje do miodu. Nie chodzi tutaj tylko o pojedyncze składniki, bo również wymieszany i przygotowany do klejenia również podgrzewaliśmy, żeby się lepiej smarował. Rozumiem, że wszystkie żywice epoksydowe żelują w podwyższonych temperaturach, ale z tymi kilkunastoma sekundami to chyba przesada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 No to zmieszaj na kawałku blaszki distalu i podgrzej go zapalniczką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.