Peter Opublikowano 16 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 Jestes szybki,ja podalem link,a na drugi dzien podobne urzadzenia dziala.Tyle ze nie na Motoroli tylko na Radmorze.Niejasne tylko sa dla mnie dwie sprawy-czestota nadajnika-czym taktowana,oraz odbiornik.Jest to b. ciekawe,jak zgrales czest. TX i RX. Tym rozwiazaniem,przekonales mnie calkowicie,jesli dmuchnie sie taka moca.... Ja maluczki , mam tylko 100mW :faja: Zaczynam wierzyc, ze moze Ci sie to udac.Pozostala jescze tylko kwestia TV. Napisz cos o tym , jaka masz koncepcje,moze ktos cos podpowie.Wszak z moca nie musisz sie ograniczac , a to juz wiecej jak polowa sukcesu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiekbrej Opublikowano 16 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 Jezeli mnie o cokolwiek podejrzewasz to Twoja sprawa. Postaram się Ci równie szybko odpowiedzieć na czym polegała moja robocizna Nadajnik: należało jedynie wykonać połączenie ( kabelkiem trzyżylowym ) nadajnik modelarski ( stara Webra ) - radiotelefon radmor .( Webra oczywiście z wyjętym modułem w.cz) jedna żyła wykorzystana do transmisji sygnału m.cz , przy pomocy następnej zwierany do masy jest przekażnik uruchamiający tor w.cz radmora , przycisk gruszki w radiotelefonie spełnia przełącznik montowany na pulpicie webry. Zarobienie kabelka oraz wykonanie niezbędnych połączeń wewnątrz praktycznie pustej webry , posiadającej nawet niezbędne gniazdo na to daje no niech 2 godz. Pozostaje kwestia odbiornika : W jednym z zamieszczonych postów zamieściłem zdjęcie odbiorników których używam. Jest to zaledwie mała część mojej kolekcji . Powiem tylko , że rezonatory kwarcowe do swoich urządzeń ( to Cie napewno zaszokuje ) kupuje po 1- 2 zl ( czasem nawet od znajomych serwisantów dostaję za darmo ) W moim rozwiązaniu odbiornika stosuję element L lub C ( w szereg z kwarcem ) pozwalający na przestrojenie odbiornika w zakresie plus minus 10 kHz ( Heterodyna odbiornika to standartowy generator z radiotelefonu FM 315 ( taki sobie zabytek) . Dysponując kilogramem różnych kwarców bez problemu znalazłem taki ktory mi odpowiada , tymbardziej ze rozwiązanie układowe odbiornika pozwala mi na rózną krotność powielania ( heterodyna ) przestrojenie odbiornika dysponując warsztatem radiowym , mając w paluszku rozwiązanie układowe odbiornika ( własna konstrukcja ) to jedna godzina plus dwie wcześniej opisane to razem trzy. Opisałem - myślę że w miarę szczególowo po to abyś miał rozeznanie w temacie, a tak na prawdę to wszystko miałem już dawno przygotowane , tylko nie sprawdzałem tego , bo dla mnie jest oczywistą żeczą że jak " dmuchnę " 8-10 W to po ziemi bez problemu otrzymam 5 km zasięgu nawet bez stosowania masztów antenowych. Bez stosowania masztów antenowych w takiej konFiguracji i z odbiornikiem lecącym na 100m zasięg szacuję na jakieś 20 - 30 km . Lączność radiotelefoniczna będzie możliwa na większą odległość ( tam jeszce sygnał jest czytelny przy 0,5 mikrowolta natomiast odbiorniki modelarskie z reguły poprawnie chpdzą z sygnałem 1-2 mikrowolty( mówię o tych pełnozasięgowych) pozdrawiam Janusz. zapomniałem dodać że w Radmorze stabilzacjia czastoty realizowana jest o układy znane jeszcze z czasów lamp ( mówię o tych starszych jak np typ 3001) podstawą jest oczywiście rezonator kwarcowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 16 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 Jestes szybki,ja podalem link,a na drugi dzien podobne urzadzenia dziala. To pewnie o to zdanie chodzi :? Nie , nie podejrzewam Cie o nic,raczej jestem pozytywnie zdziwiony,ze moj tok myslowy byl zgodny-dopalacz do RC xx?? W .Przeciez wiadomo ze nie zrobiles tego na drugi dzien :wink: . A teraz zapytam tak. W czym dokladnie tkwi problem z TV ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiekbrej Opublikowano 16 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 Peter problem tkwi w tym , że w radiokomunikacji (fonia) informacje czyta się poprawnie już przy sygnałe z anteny na poziomie 0.5 mikrowolta (odbiornik) natomiast jeżeli chodzi o wizję tu jest wymagany dużo większy sygnał by obraz otrzymać w miarę przyzwoity. w przypadku mojego TV to zaśnierzony ale czytelny jeszcze obraz uzyskuję jak na wejście antenowe podam sygnał o poziomie 80 mikrowoltów . Wynika to z dużej szerokości pasma zajmowanego przez sygnał TV. Ta duża szerokość pasma w znacznym stopni ogranicza czułość odbiornika TV. Na poprawienie zasięgu łącza TV będą oczywiśćie miały dwie sprawy 1) sprawna ( możę nawet kierunkowa ) antena 2 ) moc nadajnika TV . Są jeszce techniki umożliwiające przesył obrazu z wykorzystaniem bardziej czułych odbiorników ( z mniejszą szerokością pasma przenoszenia p. cz) ale wiąże się to z szybkością transmisji. Jeżeli chodzi o RC-cam to w tej branży nie możemy sobie pozwolić na to by odbierać jeden obraz na sek, bo wiadomo czym to może się skończyć. Także , aby zasadniczo zmienić postać żeczy już szykuje pięciowatówkę Tylko jeszce nie więm jak to zasilę - chyba alternator będzie potrzebny :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 16 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 Na poprzedniej stronie,w moim poscie,mialem podobne obawy. Czy wybrales juz konkretny zakres MHz ? Podejrzewam ze pozostaniesz na ,,nizszym'' pasmie :cry: ,choc moze i ma wiecej zalet,na rynku jest mniej gadzetow do niej. Wiadomo.pozostan przy standarcie 50 f/s -Hz.Z koncowka na ten zakres tez pewnie sobie poradzisz,w koncu to tylko driver (wzmacniacz). Z odbiorem to moze bys tak mogl pokombinowac.jedna antena a'la grill,ale z wieksza iloscia direktorow i dedykowana zwrotnica ze wzmacniaczem.To ze bedzie to s-canal , czy cable -canal , raczej nie ma znaczenia,miesci sie w widelkach.Antenki takie robi Tatarek.Jesli sie zdecydujesz,napisz do firmy,zrobia odpowiedni (powinni miec to tez na biezaco) odpowiedni wzmacniacz.Dziala to rewelacyjnie.Mialem taka na jachcie,wciagalem pod saling na bloczku i gotowe,nawet specjalnie nie trzeba celowac.Druga,no to juz wieloelementowa ,tak chyba powyzej kilkanasie direktorow.Spliter,zwrotnica lub inne iluzoryczne rozwiazanie,to tu raczej nie pomoze.Albo dwa odbiorniki z monitorkami albo Oracle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiekbrej Opublikowano 17 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 Peter. Ja nie upieram się do żadnej czastoty, ponieważ z moich obserwacji wynika , że akurat ten parametr nie ma decydującego znaczenia w pokonaniu problemu "zasięg". Zostaje przy niższej czastocie z dwóch względów: 1) mam oprzyżądowanie właśnie do tych niższych 2) Powyżej 500 Mhz brak mi doświadczenia ponieważ tak jak mówiłem "normalne obwody rezonansowe kończą mi się właśnie przy 500 Mhz. w przypadku wyższych zaczynają się obwody paskowe a tu brak mi doświadczenia. Dodam następne względy: w/g mnie cena nadajnika radiowego o mocy np 2W rośnie bardzo szybko wraz ze wzrostem czastoty, mówię tu o tranzystorze końcowym. Jeżeli kiedykolwiek stroiłeś stopnie końcowe nadajników to pewnie zauważyłeś jak łatwo jest uszkodzić tranzystor mocy. Pisałeś wcześniej o scalonych końcówkach mocy, ja jednak nie spotkałem się z tym w konstrukcjach amatorskich (mówię o takim spotkaniu gdzie mógłbym to zobaczyć, pomacać, sprawdzić - pewnie jestem za mało mobilny ). Poza tym to problem rośnie ( jak dla mnie ) wraz ze wzrostem czastoty oraz mocy, gdyż po przekroczeniu pewnej wartości tych parametrów sygnał w. cz. zaczyna pięknie wchodzić na stopnie mcz nietylko nadajnika TV ale równierz innej elektroniki będącej w pobliżu "walącej" pełną mocą anteny TV. Dlatego polecam po zainstalowaniu całej elektroniki Sprawdzić zasięg RC ale tak jak wcześniej już pisałem ZASIEG a nie poprawność działania aparatury w odległości 20 kroków - to są dwie różne sprawy. Ciągle jestem przekonany o tym , ze nie zwróciłeś uwagi na ten "szczegół" przy lotach Cularisem. Widzę , ze jakieś osiągnięcia w nadajnikach 1 Ghz tu Paweł 244 ale jakoś nie widać go na forum. Równierz uważam , że "Sławekmod " oraz Miq 27 mają wiedze w tym temacie ale też jakoś się nie pokazują. My tu gadu gadu o sprawach technicznych , ale jest jeszce jeden bardzo istotny problem: Ja swoje działania opieram na prawie tzw zwyczajowym u którego podstaw leży oczywista, życiowa prawda: nie rób sąsiadowi krzywdy a jest duże prawdopodobieństwo że on potraktuje cię tak samo- w związku z tym dokładam starań by sygnał z moich urządzeń nadawczych posiadał tylko jeden prążek plus te boczne związane z modulacją, no ale pomimo tego ta moja działalność podobnie jak działalność innych w tym temacie pozostaje nadal działalnością ( mówię o testach związanych z zasięgiem) nielegalną w świetle prawa pisanego. To forum pewnie też i czytają ludzie znający przepisy - warto by było by mogli się wypowiedzieć w tej sprawie, bo ja dalej nie wiem czy tacy jak ja nie są przypadkiem do odstrzału - ten temat już kiedyś nieśmiało zaczepiłem Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych (bardzo mi się to podoba ) - to oczywiście cytat jednego z Forumowiczów. Janusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 17 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 Ja swoje działania opieram na prawie tzw zwyczajowym To juz wyjasnilismy,dopoki nie spadaja wokol Ciebie modele :oops: A prawnikow to chyba nie kreci,zreszta kto to odbierze ? Raczej ingerencja moze byc z tych typu ,,pies ogrodnika" Równierz uważam , że "Sławekmod " oraz Miq 27 mają wiedze w tym temacie ale też jakoś się nie pokazują. Pokaza sie,zapewne czytaja. Powyżej 500 Mhz brak mi doświadczenia Zapewniam Cie , ze sa tu ludzie ktorzy maja duuuze doswiadczenie w tych sprawach.My sobie na razie prowadzimy swobodna dyskusje.Nawet nie uzywam terminologi,by postronny mogl sie zorientowac,o czym ten temat.Co prawda,jest to mielenie o niczym,na razie nie wnoszace nic do tematu,bo....czekam takze na madre slowo,fachowe.Ja tez sie na tym znam,ale kombinuje. Pisałeś wcześniej o scalonych końcówkach mocy Linki podrzuce za dzien lub dwa.Napisz tylko wjakim zakresie odbiera twoj tuner-y,rodzaj transmisji. A moze ktos,czytajacych fachowcow podpowie,fajnie by bylo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 17 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 No i mam pierwsza zagwozdke.Moj RCAP2 (autopilot) wychyla serwo po trasie.Podlaczony bezposrednio do E-trexa.Jesli ma te punkty zapisane recznie (w pamieci GPS) jako waypoit.Tu jest ok.Ale chcialbym to wpisac wprost z komputera , gniazda portu.Komputer widzi GPS.komunikuje sie z nim,ale nie wiem jak wgrac mu te trase.Czy potrzebuje dane tej trasy w formie mapy,czy mozna to zrobic z Google.W zestawie jest mapa (duzego parku narodowego w UK) i tu dziala wszystko.Ale innej trasy,np. tej z ggogle,nie moge wgrac.Raczej ciezko napierw biegac po tasie ,a potem latac po niej :lol2: :rotfl: Ponizej jest wyznaczona marszruta (niedaleko domku :roll: ),wiec prosil bym o pomoc,jak to zapakowac do pamieci GPS. Dokladnie mozna sobie obejrzec,sciagajac ten program http://earth.google.com/download-earth.html A to trasa,niestety pieszo,wcelu zapisania koordynatow Wyznaczylem celowo tak ostre zakrety,by jednak przekonac sie o tym,ze RCAP2 koryguje wychyl steru.Recznie nie sposob tego sprawdzic,mam za mala predkosc nozna :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.