lopez 16 Opublikowano 26 Lutego 2010 Opublikowano 26 Lutego 2010 Witam po 2 sezonach latania depronowymi akrobatkami postanowiłem skleić pierwszego balsiaka ,po przegrzebaniu forum znalazłem ten właśnie modelik .Słyszałemo ,że składa się jak puzzle i rzeczywiście tak jest. Będe się starał sukcesywnie wrzucać jakieś fotki. A to wyposarzenie jakie mam zamiar dać: Serwa lotki : 2x Turnigy MG90S wysokość i kierunek 2x Hitec HS-322HD silnik : Turnigy 3542-1000 regulator: Turnigy plush 60A + zewnętrzny BEC Pakiet turnigy 4s 2200mAh 25C śmigło 13x4 mam już węglowe podwozie oraz węglową rurę łączącą skrzydła oto kilka fotek zaczynam ją powoli obklejać mocowanie podwozia zrobiłem ze sklejki 4mm na 3 śruby plastykowe m4
Grzechu Opublikowano 26 Lutego 2010 Opublikowano 26 Lutego 2010 No i po co takie ciężkie graty? Nie lepiej jakis silnik 110-120g i do tego pakiet 3s?
skidan Opublikowano 26 Lutego 2010 Opublikowano 26 Lutego 2010 wysokość i kierunek 2x Hitec HS-322HDTroszę przeszadziłeś z tymi serwami. Są za duże do otworów i za ciężkie. Ja zastosowałem serwa 16 g , podobny silnik od Twojego : TR SK 35-42 , i mniejszy pakiet TR 2200 25C 3S i pakiet musiałem dać max do przodu, aby wyważenie wyszło 1cm za dżwigarem. Nie wiem czy cięższy pakiet załatwi sprawę. Lekka to ona nie będzie. :cry: EDIT Grzechu mnie wyprzedził :wink:
lopez 16 Opublikowano 26 Lutego 2010 Autor Opublikowano 26 Lutego 2010 Takie akurat mam i niezamierzam kupować lżejszego wyposażenia
ali1983 Opublikowano 27 Lutego 2010 Opublikowano 27 Lutego 2010 ja mam 4 sztuki hs 322hd w katanie spalinowej. do lotu wyszła 1,9kg. podobno 2kg to max z czym może startować.
lopez 16 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Prace nad kataną ruszyły,udało mi się ją okleić pozostały jeszcze ozdoby z czarnej folii i kratownica od spodu. Na razie do zdjęcia skleiłem wszystko na taśmę
lopez 16 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Mam jeszcze kilka pytań no co wkleić zawiasy i jak je zabezpieczyć żeby się nie skleiły ? gdzie jest SC w tym modelu (kupiłem go na allegro bez instrukcji ) popsułem kabinkę chciałem okleić ją białą folią ale się folia pomarszczyła i nie chce zejść jakieś pomysły?
MironRC Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 no co wkleić zawiasy i jak je zabezpieczyć żeby się nie skleiły ? ja wklejam CA, musisz to zrobić ostrożnie.
DarekRG Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 ....albo robisz dłubakiem otwory pod zawiasy i wklejasz na żywicę. Jak dla mnie bardzo skuteczny sposób Dobrze jest listki zawiasów zmechacić papierem ściernym to klej wtenczas przyłapie mocniej. Niektórzy stosują jeszcze bolec np ze szpilki który dodatkowo blokuje zawias przed wyszarpnięciem. Zawiasy są z tworzywa ABS tak więc nie ma strachy że się zakleją na amen. Trzeba tylko przy klejeniu nie zapaćkać ich w miejscu zgięcia, a nadmiar kleju usunąć np wacikiem. Dla pewności co godzinę sprawdzam stan klejenia i ruszę np wklejana lotką żeby potem nie było problemu. Do tej pory u mnie sposób sprawdzony w 100%
darkarll Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Ja wklejam na żywice , a ruchomą część zawiasów smaruje olejem , zawias się nie skleja i jest czas na ustawienie steru .
DarekRG Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Ja wklejam na żywice , a ruchomą część zawiasów smaruje olejem , zawias się nie skleja i jest czas na ustawienie steru .Zapomniałem dopisać, ja używam WD40, ale wszytko co śliskie jest dobre ;-) Można też wazelina lub smarem. Smarowanie robię jak już jedna połówka zawiasu jest wklejona bacznie uważając żeby drugiej połówki nie zabrudzić tłuszczem bo potem klej nie trzyma.I teraz to już chyba wszytko na ten temat.
lopez 16 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Dzięki za odpowiedź .Zastosuję patent z posmarowaniem wazeliną i skleję na żywice
kisiel Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Ja wklejałem tylko raz na CA. Teraz zdecydowanie użył bym żywicy. Z CA trzeba się pilnować, na dodatek wklejałem na rzadki, a on wpływa w każdą szczelinę. :wink:
lopez 16 Opublikowano 8 Maja 2010 Autor Opublikowano 8 Maja 2010 Skończyłem i dzisiaj odbył się oblot.Powiem krótko własności lotne biją wszystkie moje wcześniejsze modele,jednak co balsa to balsa na fotkach katana z przepięknym ultimate'm Roberta, oba modeliki całe
pawel66 Opublikowano 9 Maja 2010 Opublikowano 9 Maja 2010 ta kratownica brzydzi model! miejsce kratownicy jest na kierunku zastąp ją biała folia i będzie ładnie
lopez 16 Opublikowano 9 Maja 2010 Autor Opublikowano 9 Maja 2010 A mi tam się podoba .Cóż każdy ma inny gust
ECO400 Opublikowano 9 Maja 2010 Opublikowano 9 Maja 2010 Pawel66 nie wydziwiaj. Każdy robi jak mu się podoba. Fajna para z tego Ultimate i Katany :mrgreen: Może jakieś zdjęcie w wspólnym zawisie, co :?:
ppompka Opublikowano 9 Maja 2010 Opublikowano 9 Maja 2010 ta kratownica brzydzi model! miejsce kratownicy jest na kierunku A to jest jakaś reguła?? Jeśli dla budującego sie podoba szachownica na garbie to nikomu nic do tego. Mi osobiscie podoba sie tak oklejona góra kadłuba. "O gustach sie nie dyskutuje"
ECO400 Opublikowano 9 Maja 2010 Opublikowano 9 Maja 2010 a poza tym pomyśl sobie Pawel66 jak byś się czuł gdybyś budował model przez kilka tygodni a potem ktoś powiedziałby że jest do :ass: :evil: ale skończmy to OT bo psujemy Koledze temat.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.