Skocz do zawartości

Sterowanie samolotem na 40MHz.....?

WooCash

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam okazję kupić zestawik Hitec Laser 6 tylko że na 40MHz. I zastanawiam się czy dobrze zrobię jak go kupię. Nie chodzi mi tu o cenę czy zawartość zestawu tylko o te 40Mhz. Czy to jest dobra częstotliwość? Wiem że większość modelarzy lata na 35Mhz. Dlaczego nie na 40? Jaka jest różnica w tych częstotliwościach? Czy to 40MHz w czymś przeszkadza?

Zastanawiam się też nad nadajnikiem Futaba 4EXA.

Co bardziej polecacie Hiteca czy tą Futabe?

Opublikowano

35MHZ to pasmo modelarzy lotniczych ,a nie jakieś upodobanie do ładnych cyferek.

Bodaj końcówka pasam modelarskiego mieści się też w kilku kanałach na 40Mhz.

Opublikowano
Z tego co słyszałem to 40Mhz jest przypisane do modeli jeżdżących i pływających :D

To nie jest dobra odpowiedź ... Jeśli coś słyszałeś, to dobrze by było abyś dowiedział się reszty.

Pasmo 40 MHz jest również dopuszczone do latania (sam na takim latam), z tym że kanały od 50 do 53. Reszta przeznaczona jest dla modeli "naziemnych".

Opublikowano

hmm czytałem otym z http://www.old.modelarstwo.org.pl/technika/rc/zasady_rc/index.html

cytat:

"Posiadamy już koder, więc do zbudowania całego nadajnika potrzebna jest jeszcze część radiowa.

Używane pasma radiowe to:

* 27 MHz - obecnie opuszczone, zaśmiecone przez CB z 1kW dopalaczami itp.

* 35 i 40 MHz - używane w Polsce oraz w Europie (o ile mi wiadomo, 35 MHz do modeli lotniczych, 40 MHz do naziemnych i nawodnych, są jeszcze jakieś mutacje 35 i 35B, 41 MHz etc.), odstęp międzykanałowy 10 kHz. Kompletny wykaz kanałów tutaj.

* Za oceanem używa się też 50 i 72 MHz - 50 z licencją amatorską, 72 bez licencji, jest też jakieś 52 MHz i in. "

Dlatego myślałem że to prawda :roll:

Opublikowano

Dzięki wam za te wiadomości.

A który zestaw wymieniony wcześniej moglibyście mi polecić?

Mowa tutaj o tym Laserku 6 i Futabie 4EXA.

Zestaw Laser 6 zawiera:nadajnik, 2 odbiorniki Hitec HFD-08RD i JETI REX5, trzy kwarce, pakiety nad. i odb. ,kabel do kompa, ładowarka, wyłącznik i 2 serwa.

A zestaw Futaby:nadajnik, odbiornik,kwarce,8 aku NiMh 2400mAh i wyłącznik.

Poradźcie mi coś!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.