WooCash Opublikowano 17 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 Mam okazję kupić zestawik Hitec Laser 6 tylko że na 40MHz. I zastanawiam się czy dobrze zrobię jak go kupię. Nie chodzi mi tu o cenę czy zawartość zestawu tylko o te 40Mhz. Czy to jest dobra częstotliwość? Wiem że większość modelarzy lata na 35Mhz. Dlaczego nie na 40? Jaka jest różnica w tych częstotliwościach? Czy to 40MHz w czymś przeszkadza? Zastanawiam się też nad nadajnikiem Futaba 4EXA. Co bardziej polecacie Hiteca czy tą Futabe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 17 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 35MHZ to pasmo modelarzy lotniczych ,a nie jakieś upodobanie do ładnych cyferek. Bodaj końcówka pasam modelarskiego mieści się też w kilku kanałach na 40Mhz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czhomik Opublikowano 17 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 Z tego co słyszałem to 40Mhz jest przypisane do modeli jeżdżących i pływających Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 17 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 Z tego co słyszałem to 40Mhz jest przypisane do modeli jeżdżących i pływających To nie jest dobra odpowiedź ... Jeśli coś słyszałeś, to dobrze by było abyś dowiedział się reszty. Pasmo 40 MHz jest również dopuszczone do latania (sam na takim latam), z tym że kanały od 50 do 53. Reszta przeznaczona jest dla modeli "naziemnych". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 17 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 No właśnie Pegaz dobrze że podałeś konkretnie ,bo nie pamiętałem ile i które. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czhomik Opublikowano 17 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 hmm czytałem otym z http://www.old.modelarstwo.org.pl/technika/rc/zasady_rc/index.html cytat: "Posiadamy już koder, więc do zbudowania całego nadajnika potrzebna jest jeszcze część radiowa. Używane pasma radiowe to: * 27 MHz - obecnie opuszczone, zaśmiecone przez CB z 1kW dopalaczami itp. * 35 i 40 MHz - używane w Polsce oraz w Europie (o ile mi wiadomo, 35 MHz do modeli lotniczych, 40 MHz do naziemnych i nawodnych, są jeszcze jakieś mutacje 35 i 35B, 41 MHz etc.), odstęp międzykanałowy 10 kHz. Kompletny wykaz kanałów tutaj. * Za oceanem używa się też 50 i 72 MHz - 50 z licencją amatorską, 72 bez licencji, jest też jakieś 52 MHz i in. " Dlatego myślałem że to prawda :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 17 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 Wszystko na temat: http://www.old.modelarstwo.org.pl/technika/rc/kanaly_rc/index.html P.S. (i jeszcze mój błąd ... 53 kanał też jest do latających - poprawiam w pierwszej wypowiedzi) P.S. Czhomik ... trzeba było jeszcze kliknąć na słowo "TUTAJ" które sam podałeś w tekście ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czhomik Opublikowano 17 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 Masz rację -==PEGAZ==- , przepraszam za zamieszanie, po prostu nie doczytałem :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WooCash Opublikowano 17 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 Dzięki wam za te wiadomości. A który zestaw wymieniony wcześniej moglibyście mi polecić? Mowa tutaj o tym Laserku 6 i Futabie 4EXA. Zestaw Laser 6 zawiera:nadajnik, 2 odbiorniki Hitec HFD-08RD i JETI REX5, trzy kwarce, pakiety nad. i odb. ,kabel do kompa, ładowarka, wyłącznik i 2 serwa. A zestaw Futaby:nadajnik, odbiornik,kwarce,8 aku NiMh 2400mAh i wyłącznik. Poradźcie mi coś!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 17 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 w rcskorpion.pl sprzedają Fatube 4exa z jakimiś serwami do zestawu. Osobiście zbieram na Fatube 4exa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 17 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 Do WooCash --> opcja szukaj na forum --> wpis częstotliwości --> jeden z wyników wyszukiwania --> Dozwolone częstotliwości RC -dyskusja otwarta .... i wszystko jasne Jakie częstotliwości i do czego służą oczywiście w Polsce Sprostowanie: na paśmie 40Mhz są dozwolone tylko 4 kanały od (50 do 53 włącznie) i na tym paśmie nie ma reszty ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.