dmz Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 dzięki, zaraz polutuje. właśnie robię płytkę rozszerzającą, nakładaną na procesor i mogę sobie pozwolić na dowolne połączenia edit --- swoją drogą fajnie by było zrobić tu na forum temat w którym userzy radioclone wklejaliby swoje konfiguracje z dokladnym opisem co i dlaczego. z mojego punktu widzenia - użytkownika i obserwatora - ten kto pierwszy zrobi taki zbiór pozamiata rynek softu do tego nadajnika. w zasadzie to takie konfiguracje powinny byc dostepne na stronie radioclone.org. wiem, że może idea była taka żeby ludzie wreszcie zaczęli myśleć, ale myślących jest na pewno mniej niz niemyślących, i powodzenie oraz propagowanie tego, trudnego bądź co bądź, ale wartościowego softu zalezy w dużym stopniu od tych drugich. przychodzi mi na mysl aerofly pro deluxe, gdzie nie trzeba potrafić zaprojektować model, ale MOŻNA to zrobic jeśli sie chce. Są za to na necie dostępne biblioteki modeli ktore mozna po prostu sciagnac i uzywac. takie moje 3 grosze. jak cos trzeba łebowo dopisac czy cos, to moge w tym pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaa Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Witam, na początek wielki szacunek dla twórców alternatywnego oprogramowania. Moja Turnigy już dotarła więc biorę się za modyfikacje i testowanie, czy mógłby mi ktoś podesłać schemat aparatury. Z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolny Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 warto przejrzeć chociaż pierwszą stronę tego tematu.. HARDWARE Schematy i dokumentacje układów: Schemat aparatury: Schemat aparatury PDF Wyświetlacz LCD: dokumentacja PDF Procesor ATmega64 : ATmega64.pdf od Atmela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 swoją drogą fajnie by było zrobić tu na forum temat w którym userzy radioclone wklejaliby swoje konfiguracje z dokladnym opisem co i dlaczego. z mojego punktu widzenia - użytkownika i obserwatora - ten kto pierwszy zrobi taki zbiór pozamiata rynek softu do tego nadajnika. w zasadzie to takie konfiguracje powinny byc dostepne na stronie radioclone.org. Robię stronkę, gdzie będzie można wrzucić swoją konfigurację z opisem, przejrzeć i ściągnąć zapisane konfiguracje oraz zedytować on-line (czasem łatwiej, niż w aparaturze). Schemat z linku w 1. poście nie jest dostępny, możesz go ściągnąć stąd: http://rc-fan.pl/schema.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaa Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Dzięki za podesłanie aktywnego linku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafit Opublikowano 10 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Poprawiłem link na 1 stronie - na podesłany przez mkrawcz1 odnośnie konfiguracji: http://radioclone.svn.sourceforge.net/viewvc/radioclone/Configs/ może znajdziesz coś ciekawego dla siebie. Publikuję zwykle te których sam używam, lub o które ktoś poprosi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 W ramach promowania polskich produktów (RadioClone) pozwoliłem sobie popełnić taką stronkę: http://www.rc-fan.pl/ Można wgrać własne konfiguracje, obejrzeć i ściągnąć to, co inni już stworzyli. Rejestracja i logowanie są niezbędne tylko przy dodawaniu własnych konfiguracji. Na razie nie można edytować on-line dostępnych konfiguracji - teraz się tym zajmę. Prośba o niezwracanie uwagi na wygląd - artystą to ja nie jestem W razie zauważonych błędów funkcjonalnych prośba o zgłaszanie pod adresem dostępnym na stronie głównej. Wieczorem wrzucę kilka moich konfiguracji. Jeżeli ktoś ma pomysł na udoskonalenia/nowe funkcjonalności - również proszę o info. Na koniec jeszcze raz słowa uznania dla Rafita z kawał niezłej roboty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmz Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 mkrawcz1,no i o to mniej więcej chodziło. strona wyglądem nie powala, ale jak będzie mieć wersję anglojęzyczną, to userzy radioclona z zagranicy tez zaczną tego wszystkiego uzywać i soft rafita się rozprzestrzeni po necie ;] jak dokonczysz stronke to koniecznie powrzucajcie linki na sourceforge, do rafita, i wszedzie gdzie porusza się temat radioclone. aha, no i daj w słowach kluczowych "radioclone" i jego mutacje, oraz coś ze są tam gotowe konfiguracje lub po prostu templejty, modele fo radioclone.nazwij to jakos marketingowo. jak google to chwyci to dalej pojdzie w swiat. edytor mixerow online z jakims sensownie graficznie-klikalnym interfejsem powinien przyciągnąc uzytkownikow t9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 http://www.rc-fan.pl/download_config.php?id=4 - tester serw, bezpieczny dla palców (nie korzysta z kanału 3). Włączanie i wyłączanie odpowiedniego kanału właściwym przełącznikiem D/R. Opis na stronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaa Opublikowano 24 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 Witam, udało mi się zrobić backup ale ni pierona nie mogę wgrać radioclona. Używam programatora usbasp v2.0, averdude 5.5 i nakładki AVR8 Burn-O-Mat, po próbie zapisania programu dostaję komunikat: C:\programator\averdude5_5\avrdude.exe -C C:\programator\averdude5_5\avrdude.conf -p m64 -P usb -c usbasp -F -U flash:w:C:\programator\radioclone\RadioClone_0_66_beta_pl.hex:i avrdude.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1 avrdude.exe: initialization failed, rc=-1 avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions Reading | ################################################## | 100% 0.01s avrdude.exe: Device signature = 0x000000 avrdude.exe: Yikes! Invalid device signature. avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA64 is 1E 96 02 avrdude.exe: NOTE: FLASH memory has been specified, an erase cycle will be performed To disable this feature, specify the -D option. avrdude.exe: erasing chip avrdude.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1 avrdude.exe: reading input file "C:\programator\radioclone\RadioClone_0_66_beta_pl.hex" avrdude.exe: writing flash (63526 bytes): Writing | ################################################## | 100% 34.52s avrdude.exe: 63526 bytes of flash written avrdude.exe: verifying flash memory against C:\programator\radioclone\RadioClone_0_66_beta_pl.hex: avrdude.exe: load data flash data from input file C:\programator\radioclone\RadioClone_0_66_beta_pl.hex: avrdude.exe: input file C:\programator\radioclone\RadioClone_0_66_beta_pl.hex contains 63526 bytes avrdude.exe: reading on-chip flash data: Reading | ################################################## | 100% 34.31s avrdude.exe: verifying ... avrdude.exe: verification error, first mismatch at byte 0x0000 0x0c != 0x00 avrdude.exe: verification error; content mismatch proszę o pomoc i z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafit Opublikowano 25 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 avrdude.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1 avrdude.exe: initialization failed, rc=-1 avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions Reading | ################################################## | 100% 0.01s avrdude.exe: Device signature = 0x000000 avrdude.exe: Yikes! Invalid device signature. Kłócić się nie będę, ale te komunikaty sugerują jednak brak połączenia z procesorem. Dalsze komunikaty sugerują używanie opcji "force" (-F) i tylko zaciemniają sprawę. Jeżeli takich samych (-F) parametrów użyłeś do zrobienia kopi oryginalnego programu - to jej nie masz... Sprawdź połączenia pomiędzy procesorem a programatorem. Jak zasilasz układ w trakcie programowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_w Opublikowano 25 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 Miałem podobne objawy jak próbowałem używać programatora USBASP. Prawdopodobnie problem dotyczy dużej prędkości pracy tego programatora. Jak podłączyłem wyjęty z szuflady STK500 i wybrałem wolny tryb pracy (zworka szybki/wolny), programowanie udało się bez przeszkód. Dla dużych prędkości programowania procesor w mojej aparaturze nie odpowiadał. Nawet dla małych prędkości czasem potrafił pokazać się błąd. Nie pamiętam jaka jest prędkość programowania lecz wgranie softu i weryfikacja trwała około 2 min. Radek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafit Opublikowano 25 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 używałem STK500v2 przestawionego na maksymalną prędkość - brak problemów. Programatora MultiTool (sterowany z AVR Studio)- działa nawet szybciej niż stk500... (może kiedyś będzie chciało mi się zmierzyć jak długo to trwa ) Więcej problemów powodują: 1) błędne podłączenie złącza programującego 2) problemy z zasilaniem układu lub programatora 3) błędy w używaniu programu.... Odnośnie AVRASP to jednym z lepszych programów do jego obsługi jest http://extremeelectronics.co.in/avr-tutorials/gui-software-for-usbasp-based-usb-avr-programmers/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_w Opublikowano 25 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 Prędkość programowania ma przynajmniej w moim przypadku wpływ. Bo jak wytłumaczyć fakt, że ten sam programator zasilany z portu USB komputera, w trybie szybkim nie działa, w trybie wolnym działa poprawnie. Dopiero założenie zworki której działanie to: "zmniejszenie częstotliwości pracy ISP, przydatne gdy programowany mikrokontroler taktowany jest z częstotliwością poniżej 1MHz" daje możliwość komunikacji z mikroprocesorem. Na linii SCK wlutowujemy się do rezystora, który szeregowo z kondensatorem są podłączone do masy układu (układ gaszenia drgań przycisku MENU). Prawdopodobnie układ ten zniekształca sygnał SCK dla wyższych częstotliwości/szybkości pracy programatora. Radek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaa Opublikowano 26 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 Dzięki za porady, jak wrócę do domu to wypróbuję porady a jak mi się nie uda to chyba pozostanie zmiana oprogramowania programatora lub zakup innego. A wolną chwilą zainstaluję sobie XP (używam Win 7) i zobaczę czy nie pójdzie z XP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 26 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 USBASP na Viście działa OK, więc na 7 też powinien :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaa Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Mimo najszczerszych chęci nie udało mi się odczytać/zapisać oprogramowania do mojej apki. Na razie zaprzestaję prób z radioclone i biorę się za model. A tak z ciekawości, dlaczego programujemy procesor przez wejścia Rx Tx a nie przez MOSI MISO. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Jak masz czas i ochotę, mogę rzucić okiem na Twoje podłączenie i programator. Pisz na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafit Opublikowano 1 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 Mimo najszczerszych chęci nie udało mi się odczytać/zapisać oprogramowania do mojej apki. Na razie zaprzestaję prób z radioclone i biorę się za model. A tak z ciekawości, dlaczego programujemy procesor przez wejścia Rx Tx a nie przez MOSI MISO. Pozdrawiam Programujemy przez piny : PDI = Programming Data Input PDO = Programming Data Output SCK = Clock Reset ... więc chyba wszystko ok To że są tam przypadkiem Tx i Rx nic nie zmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Nawet jako zatwardzialy uzytkownik sprzetu Futaby z wielka przyjemnoscia wyrazam moj podziw dla tego, co prezentujecie w tym watku. Wydanie kilkuset lub wiecej Euro na aparatury powszechnie uznawane za "wysokiej klasy" nie koniecznie musi byc wynikiem nadzwyczajnego wysilku umyslu. Ale kupno sprzetu taniego i obarczonego pewnymi niedostatkami oraz samodzielne doprowadzenie go do poziomu porownywalnego z produktami, powiedzmy, dziesieciokrotnie drozszymi, bezsprzecznie zasluguje na najwyzsze uznanie. Zatem czapka z glowy i chyle czolo! Przeczytalem ten watek od "dechy" do "dechy" i mam kilka pytan. Otoz moj syn - biedny student - otrzymal ode mnie aparature Turnigy 9x i od razu postanowil zastapic fabryczne oprogramowanie jakims poprawnie funkcjonujacym zamiennikiem. Jednak proba "sciagniecia" pliku z oprogramowaniem bezposrednio z RadioClone konczy sie jego otwarciem w okienku browsera, co wyglada tak: Opcja do zapisania pliku na dysku w ogole sie nie pojawia. Wnioskuje, ze robie cos nie tak, jak trzeba, ale co? I zaraz nastepne pytanie - czy ktos juz probowal zastosowac RadioClone w praktyce, na przyklad latajac modelem, czy jeszcze na to za wczesnie? Podobvnie z instrukcja obslugi oprogramowania w jezyku angielskim - wprawdzie daje sie ona zapisac na dysku, ale zawiera wiele plikow i nie daje sie otworzyc na przyklad w powszechnie uzywanym MS-Word. Ja zdaje sobie sprawe, ze blad tkwi, jak to zwykle bywa, w rozumowaniu samego uzytkownika. Problem w tym, ze go nie potrafie dostrzec... Dziekujac pozdrawiam wszystkich serdecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.