student87 Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Witam ! W planach mam budowę obudowy pod kamerę hd, która ma latać w moim trenerku. Mam już gotowe kopyto, przyszedł czas na forme. Czy forma z gipsu zda egzamin ? jakie są Wasze doświadczenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 To zależy. Jeśli zamierzasz odlewać ją z brązu, to nie bardzo. :wink: Jeżli możesz się zadowolić laminatem, to i formę najlepiej zdjąć laminatową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Z doświadczeń wiadomo, że wszelkie osłony kamer wprowadzają uciążliwe refleksy światła. Zwykle więcej przeszkadzają, bywają popmocne podczas latania w deszczu i w chmurach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
student87 Opublikowano 6 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Z doświadczeń wiadomo, że wszelkie osłony kamer wprowadzają uciążliwe refleksy światła. Zwykle więcej przeszkadzają, bywają popmocne podczas latania w deszczu i w chmurach. Ciekawa teoria Od kilku lat pakuje kamery w obudowy, wielokrotnie latały one przyczepione do zastrzału an-2, jeździły przymocowane do zderzaków i spoilerów samochodów . Z refleksem od obudowy się jeszcze nie spotkałem, jest to możliwe gdyby owa obudowa byłaby chyba zrobiona z lustra lub chromowana z całym szacunkiem Tomisław jeśli możesz to rozwiń swoją teorie o obudowach i refleksach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Myślę, że zaszło nieporozumienie. Ja myślałem o osłonie obiektywu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
student87 Opublikowano 6 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 osłona obiektywu musiałaby by być wykonana z laminatu "widmo" Na osłone obiektywu polecam filtr UV lub droższy filtr polaryzacyjny, zero refleksów i blików Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Ostatnio robiłem owiewki kół do RWD6 w formie z gipsu,jest pokazane jak to robiłem. http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=11757&start=165 tylko nie napisałem że kopyto też smarowałem,pastą woskową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekr Opublikowano 24 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 Ja na szybko wykonywałem formę z gipsu do robienia owiewki silnika w Formosie. Rozrabiałem gips w dużej donicy, następnie zatapiałem w tym oryginalną osłonę silnika wysmarowaną jakąś pastą do podłóg, potem, po stwardnieniu gipsu ostrożnie wyjmowałem i miałem formę. Przed laminowaniem nakapywałem do środka wosk ze świecy, potem podgrzewałem go palnikiem i równomiernie rozprowadzałem po formie - był to rodzaj pastowania formy, wosk stanowił rozdzielacz. Potem laminowałem w tej formie osłonki silnika, nie były super jakości i błyszczące, ale jakość była zadowalająca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam B. Opublikowano 24 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 Ja na szybko wykonywałem formę z gipsu do robienia owiewki silnika w Formosie. Rozrabiałem gips w dużej donicy, następnie zatapiałem w tym oryginalną osłonę silnika wysmarowaną jakąś pastą do podłóg, potem, po stwardnieniu gipsu ostrożnie wyjmowałem i miałem formę.Tomku! A gips za szybko nie stwardniał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 24 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 sa rozne rodzaje gipsu , budowlany tegnie najszybciej , jesli chcesz spowolnic reakcje wiazania do wyrobienia uzyj zaczynu wody z octem bedzie wiazal dluzej lub uzywaj gipsow szpachlowych maja dluzszy czas otwarty . po podgrzaniu tez sie proces mocno przyspiesza . Jan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekr Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Gips taki jaki był pod ręką, raczej budowlany, wykonanie formy i wylaminowanie zapasowej owiewki zajęło ok. 1godz. Sporo elementów nie wymagających wielkiej precyzji i dobrego wykończenia robłem właśnie tą metodą, np. osłony na baterie, owiewki silnika, osłona silnika w Zagim itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam B. Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Dziękuję koledzy! Ja taką metodą odlewałem kiedyś formy na ołów do szybowca. Mam maskę do modelu ale nie swoją - więc teraz czeka mnie zadanie zrobić formę z gipsu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOBAS Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 u nas w modelarni tylko się bazuje na formach z gipsu jeśli idzie o duże formy na maskę czy owiewki detale robimy w formach z gumosilu, co do gipsowych kopyto i forma musi być smarowana ja do tego używam pasty do podłogi parę warstw i jest oki co do gipsu dobrze jest też używać suszarki lepiej się w tedy wchłania pasta w gips ostatnią warstwę (5) można delikatnie przepolerować i szczerze nigdy jeszcze nie miałem problemu z wyciągnięciem gotowca z formy (no w ostateczności można zawsze rozbić gips) jest jeszcze jeden oddzielacz do form - alkochol poliwinylowy, zostawia delikatną warstwę tzw. foli ale osobiście nie lubię go używać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 26 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2010 zamierzam zdjac forme z depronowego elementu. Pytanie czy sam PVA wystarczy? Wolalbym zachowac oryginal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.