darek_op Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Mam dylemat jeżeli chodzi o wybór folii. Zależy mi na tym by była to folia całkowicie kryjąca zielone paskudztwo ;D Folia polyestrowa Folia polipropylenowa Waga bardzo podobna, cena tez z niewielka różnicą. Którą wybrać :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Zdecydowanie nie solarfilm tylko Oracover jeśli ma to być pokryte ładnie i niewiele ciężej. Tylko ,że trochę drożej. http://modelarski.com/produkt-Folia_Oracover_%C5%BC%C3%B3%C5%82ta_32_Goldgelb,5334.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 A jak duży model ? Jaki napęd ? Od tego zacząłbym rozważania, chociaż domyślam się że zielone paskudztwo = depron a więc w sumie obojętne ... Małe modele powiedzmy 1,2m trenerki lepiej mnie się okleja solarfilmem, do większych oracover. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek_op Opublikowano 16 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Dlaczego mniejsze lepiej się okleja solarfilmem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Jest cieńszy i ma większy skurcz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Wlasnie zobaczylem Twojego piperka. Pytanie brzmi, czy warto kryc go folia (jesli o nim mowa), bo w tym przypadku lepszy bylby chyba papier plus farba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alyan Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Boogie - pytanie jest o folię. Nie każdy ma warunki żeby kryć papierem , kłaść cellon i malować farbą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 A litespan :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek_jag Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Litespan to na tartak. Klej balsalock i żelazko. Depron i Solarfilm - moje doświadczenia: URL=http://img705.imageshack.us/i/r001002.jpg/][/url] Początkujący RC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek_op Opublikowano 17 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Jerzy zdjęcia Twojego zefirka przekonały mnie do wyboru Solarfilmu. Dodatkowo informacja od ertmana o tym, że jest cieńsza i ma większy skurcz całkowicie mnie przekonała do prób z tym rodzajem folii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Weź Oracover, Solarfilm to porażka (w porównaniu). Oczywiście da się używać. Ale ja po dwóch próbach omijam szerokim łukiem i stosuję wyłączanie Oracover. Zresztą - zrób np. test porównawczy - jedna folia na skrzydła, druga na kadłub. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Moja folia Solarfilm - kolor kremowy - jest całkowicie nie transparentna, kryje wszystko to co pokryła. mówię o folii matowej. Pokryłem nią model o rozp 107cm i 190cm, na mniejszym wystąpiły pofałdowania - delikatne łatwe do naciągnięcia, na większym nie pomarszczyła się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek_op Opublikowano 17 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Fokker, czy mógłbys podać link do tej folii w jakims sklepie :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Teraz jestem w pracy ale podam pożniej namiary i przykłady krycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Boogie - pytanie jest o folię. Nie każdy ma warunki żeby kryć papierem , kłaść cellon i malować farbą. Po cellonie nie byloby co zbierac z modelu Jesli rzeczywiscie chcesz folie to mozesz sprobowac: http://www.arthobby.pl/index.php?page=5&kat_id=127 To jest lzejsza wersja oracovera i sam moge goraco ja polecic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 50g/m2 to nie najlżejsza folia ... Solite ma 20g/m2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alyan Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Boogie - pytanie jest o folię. Nie każdy ma warunki żeby kryć papierem , kłaść cellon i malować farbą. Po cellonie nie byloby co zbierac z modelu Wiadomo. Przenośnia literacka ... :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Folia Solarfilm; http://radiomodels.com.pl/index.php?main_page=index&manufacturers_id=27 http://majster-klepka.pl/index.php?manufacturers_id=31&osCsid=c232525a1a3d6fd4f16a1918b2ed9fb0 tę używałem w modelach Nieuport 11 i Pfalz E; http://www.modelarski.com/produkt-Folia_Solarfilm_standard_kremowa_antique_2m,1937.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek_op Opublikowano 18 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Irek dzięki za linki. Zamówiłem właśnie tą z modelarski.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.