MiQ27 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Poza tym są to urządzenia stacjonarne, często właśnie z antenami kierunkowymi co znacznie ułatwia prawidłowy przekaz obrazu.No właśnie specjalnie sobie pogooglałem i 100m mają 10mW systemy z antenami dookólnymi, a z kierunkowymi to mają nawet kilometr albo dwa. Dlatego się dziwię.
Gość Anonymous Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Nie potrafię podeprzeć się w tym momencie konkretnymi prawidłami dlaczego tak się dzieje - za cienki w uszach jestem jeżeli chodzi o elektronikę i zagadnienia transmisji bezprzewodowej. Wiem natomiast z doświadczenia (swojego i innych) jak się kończy założenie do modelu typowego zestawu security gdzie kamera jest zintegrowana z niewielkim nadajnikiem wideo. Być może zestawy spod znaku "Immersion RC" które słyną z bardzo wysokiej jakości komponentów tudzież wykonania są w stanie zaoferować większy zasięg przy minimalnej mocy jednak nigdy produktu tej marki nie miałem w ręku więc wypowiadać się nie będę. Generalnie chciałem zwrócić na fakt że aby latać w sposób prezentowany na większości filmów FPV wymagane są znacznie większe moce niż te nieszczęsne 10mW tak więc dywagacje na tematy prawne są dla mnie bez sensu.
Kostek Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 kierunkowymi to mają nawet kilometrFajnie , montujemy na modele obracane metrowe parabole.A na poważnie , latam 10 lat RC. Dwa razy miałem przerwy w sterowaniu.Przerywająca oprawka bezpiecznika w JR -model rozbity. W drugim wypadku ,latający wcześniej koledzy narzekali na zakłócenia , więc jak zniknęło sterowanie też tak myślałem.Na szczęście nad ziemią odzyskałem model i wylądowałem. W domu przy ładowaniu akumulatorów okazało się że przerywa źle polutowany pakiet .Gdybym się rozbił było by na zakłócenia . Verid ,dobrze że opisałeś przebieg zdarzenia.Mnie wystarcza jedno zdanie : Caleb spadł w momencie gdy mój ES był na ziemi i wyłączonySprawa bezdyskusyjna.
MiQ27 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Kostek, nie chodzi mi o metrowe parabole, tylko jaki jest realny możliwy zasięg z realnych 10mW w modelu bez paraboli? Pytam z ciekawości. Bo kamerka "security" równie dobrze może mieć 2mW, w końcu ograniczenie mocy jest od góry.
meteor Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 jaki jest realny możliwy zasięg z realnych 10mW w modelu bez paraboli?Może 50m. Miałem taki nadajnik na pokładzie, a w odbiorniku była antena panelowa i nie dało się latać, obraz cały czas przerywał.
Kostek Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Michał , z tymi parabolami to żart. Natomiast poważnym problemem jest to że model jest w ruchu zmienia położenie i ta moc która zapewni łączność dla podobnego łącza stacjonarnego, tutaj jest za mała .Potrzebna znacznie większa rezerwa żeby uniknąć zaników.
jasiekbrej Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 No tak. Problem rzeczywiście jest duży i jednocześnie mocno ogranicza latanie FPV , -a szkoda Najgorsze jest to , że przeważnie każda próba zmiany sytuacji generuje takie tematy jak ten właśnie temat - jak widać prowadzący tylko do niepotrzebnych sprzeczek. :shock: Może ktoś widzi jakieś salomonowe rozwiązanie?????.
MiQ27 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Słuchajcie, tak właściwie to urządzenia do transmisji danych mogą mieć 100mW EIRP, o ile mnie pamięć nie myli. W zasadzie dlaczego urządzenia do cyfrowej transmisji obrazu (szczególnie z dołożonymi danymi OSD) nie łapią się na tę kategorię ? W końcu przez WiFi też można telewizję oglądać...
Swift Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 MiQ27, też się nad tym zastanawiałem, bo nasze przepisy mówią w odniesieniu do pasma 2.4GHz o "szerokopasmowych systemach transmisji danych". Sformułowanie dosyć ogólne i transmisja obrazu IMO jak najbarzdiej tu pasuje. Jest tylko jedno ale, przepisy mówią wyrażnie że stosowanie urządzeń o mocy 100mW eirp jest możliwe tylko w pomieszczeniach zamkniętych. Czyli sieci komputerowe tak, a już FPV nie, chyba że na hali . Swoją drogą, to cały czas powołując się na przepisy odnosimy się do rozporządzenia mówiącego o urządzeniach jakich stosowanie nie wymaga pozwolenia. Może wyjściem dla latających FPV było by wytąpienie o pozolenie tak jak to czynią krótkofalowcy. Wtedy prawdopodobnie gama urządzeń możliwych do legalnego używania będzie większa. Może warto to sprawdzić w UKE. PP
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.