Wiesiek Opublikowano 3 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Brak napiecia w odbiorniku jest widoczny, tylko co jest tego przyczyna? Mozesz to sprawdzic na ziemi,nie trzeba latac(szkoda modelu ).Podlaczyc wszyskie serwa i akku 4,8V lub 6,0V(bez menagera)jezeli odbiornik jest uszkodzony to zapis bedzie podobny,beda przerwy napiecia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotras Opublikowano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Brak napiecia w odbiorniku jest widoczny, tylko co jest tego przyczyna? Mozesz to sprawdzic na ziemi,nie trzeba latac(szkoda modelu ).Podlaczyc wszyskie serwa i akku 4,8V lub 6,0V(bez menagera)jezeli odbiornik jest uszkodzony to zapis bedzie podobny,beda przerwy napiecia. W domu robiłem test i jest wszystko ok, teraz zrobię testy na lotnisku tak jak mówisz na ziemi ;D , mam tylko nadzieję że to nie jest uszkodzenie odbiornika :| . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Wątek się widze rozwinął... karlheiz dlaczego chcesz zamienic FASST-a Futaby na WEA? Wiesiek nie, zmieniać nie chcę ,ale syn ciągle lata na 35 i chciałbym kupić do jego radia właśnie WEA.Na niemieckich forach system ten otrzymuje dużo pozytywnych opini ,no i "czarna skrzynka" Leszek_K myślałem raczej o opóżnieniach rzędu 0,001 8) bo 0,1 to strasznie dużo :crazy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 Karlheinz - optymista z ciebie - tak dobrze nie jest. Pamietaj ze ramka w PPM to ok 20ms i jezeli cos sie moze zmienic to tyko w nastepnej ramce. Oczywiscie w 2.4 moze byc teoretycznie lepiej bo pakiety sa nadawane co 2-5ms ale ciagle sygnal do serw idzie co 20ms. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek Opublikowano 6 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Wiesiek nie, zmieniać nie chcę ,ale syn ciągle lata na 35 i chciałbym kupić do jego radia właśnie WEA.Na niemieckich forach system ten otrzymuje dużo pozytywnych opini ,no i "czarna skrzynka" Nadal wielu lata na 35Mhz i pewnie beda jeszcze latac bardzo dlugo.Ja tez latalbym pewnie do dzis,ale w ubieglym roku stracilem model(do dzis sie nie odnalazl )i wiem ze przyczyna bylo 35Mhz,a raczej pechowy dla mnie kanal 75.Na ogloszenie w prasie odpowiedzial koles , ktory jak sie pozniej okazalo tego samego dnia rozbil model,oczywiscie na kanale 75 .Takze jak sie czesto lata na dziko(poza lotniskiem)to najbezpieczniej na 2,4Ghz. A wracajac do WEA,faktycznie dobrych opini na forach ma duzo,na forum rc network.de napisali juz o nim ksiazke .Chociaz jesli chodzi o 2,4 Ghz to Futaba jest zdecydowana wiekszoscia.Ja jestem z WEA zadowolony i jesli zmienie to tylko nadajnik , modul napewno zostanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek Opublikowano 9 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Witam Od poniedzialku 14 czewca bedzie mozna pobrac nowy soft:Update Packet Version 2.25.Dotyczy odbiornikow,modulu nadawczego i GigaControl Software.Wszystkie nowe moduly i odbiornikii beda sprzedawane juz w wersji 2.25.Nowa aktualizacja daje wieksze mozliwosci:telemetria,komunikaty glosowe,Vario,GPS. Nowy termin:25 czerwca.W czasie testow cos poszlo nie tak,ale jak twierdza blad zostal juz poprawiony i za pare dni bedzie dostepny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Karlheinz - optymista z ciebie - tak dobrze nie jest. Pamietaj ze ramka w PPM to ok 20ms i jezeli cos sie moze zmienic to tyko w nastepnej ramce. Oczywiscie w 2.4 moze byc teoretycznie lepiej bo pakiety sa nadawane co 2-5ms ale ciagle sygnal do serw idzie co 20ms. Jeszcze odnosnie predkości działania...W wyniku prób z systamami 35Mhz i 2,4 Ghz stwierdziłem że w systemie 2,4 (Fasst) predkość reakcji układu odbiorczego po zgubieniu sygnału ,a nastepnie jego odzyskaniu(F/S) jest nieporównywalna w stosunku do 35Mhz. Sama czestotliwość znaczenia tu raczej nie ma? :roll: Czyzby więc szybsze układy w odbiorniku??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Karlheinz - Niekoniecznie szybsze - inna zasada dzialania. Pakiet PPM jest wysylany co ok 20ms a odbiornik IPD moze wyslac dobry sygnal do serw tylko po sprawdzeniu poprawnosci pakietu. W PCM jest gorzej. A systemy 2.4GHz wysylaja pakiet co 2-5ms i niepotrzebna jest analiza - suma kontrolna jest w pakiecie czyli odbiornik od razu wie ze cos jest zle. W efekcie nawet zgubienie 50% pakietow nie robi zadnej roznicy. Teoretycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Leszek_K dzięki za te informacje , trochę mi to rozjaśniło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek Opublikowano 5 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 Jest juz nowy soft do pobrania.W starych modulach i odbiornikach nalezy przeprowadzic aktualizacje (Firmware V 2.30).Nowe moduly i odiorniki beda sprzedawane juz w wersji V 2.30.Jest tez nowy GigaControl i wiele nowych funkcji. Ps. Piotr jak sie WEA sprawuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotras Opublikowano 10 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 Witam, ja wysłałem aparature razem z odbiornikiem do Graupnera na serwis, cały czas były problemy z sygnalizowaniem utraty zasiegu. Zobaczymy co serwis na to poradzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian-str Opublikowano 10 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 Witam. Być może problemem jest zbyt niskie napięcie odbiornika, Weatronic ma z tym problem. Gdy napięcia spada poniżej 5V odbiorniki przestają działaćn (mimo że producent podaje minimalne napięcie 4V :? ). Radzę wam uważać jak latacie na 4celach ni-mh. :!: Pozdrawiam Damian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotras Opublikowano 10 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 Damian-str, ja miałem problem nawet z zasilaniem ponad 5V, myślę że problem jest z kanałem zwrotnym odbiornika lub z oprogramowaniem, tak mi się wydaję bo zasięg niby był cały czas. Zobaczymy co Graupner odpowie :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Piotr napewno WEA wroci do ciebie z nowym softem(v 2.30) i bedzie ok.Byl problem z kanalem powrotnym ale jak twierdzi WEA nowy soft zalatwia sprawe.Nie moge tego potwierdzic bo u mnie takiego problemu nie bylo.Z nowym softem tez wszysko funkcjonuje Damian nie do konca jest tak jak piszesz.Odbiorniki micro(8,10,12) dzialaja jak podaje WEA w zakresie 4-10V , a praktycznie nawet przy napieciu 3,7V(spawdzilem ).Takze 4 cele NiMH to zaden problem dla tych odbiornikow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Coraz wiecej lata na WEA www.rc-network.de/forum/attachment.php?attachmentid=489014&d=1278307020 www.rc-network.de/forum/attachment.php?attachmentid=489012&d=1278307020 a tu tylko Piotr i ja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 5 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 Jestem po pierwszych próbnych lotach na WEA 2,4 z odbiornikiem micro-8 . W celach testowych zainstalowałem odbiornik w modelu ACROMASTER (depron Multiplexa) . System działał bez zarzutu . Jest jednak poważna niedogodność - brak anteny w nadajniku i w związku z tym nie ma do czego przyczepić "wiatromierza " :mrgreen: . Następna próba będzie w motoszybowcu aby można było dalej odlecieć i sprawdzić zasięg . Jak próby wypadną pomyślnie to wsadzę odbiornik do modelu akrobata z napędem spalinowym . Pytanie do Piotra . Czy Twój zestaw WEA wrócił z serwisu Graupnera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotras Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Jestem po pierwszych próbnych lotach na WEA 2,4 z odbiornikiem micro-8 . W celach testowych zainstalowałem odbiornik w modelu ACROMASTER (depron Multiplexa) . System działał bez zarzutu . Jest jednak poważna niedogodność - brak anteny w nadajniku i w związku z tym nie ma do czego przyczepić "wiatromierza " :mrgreen: . Następna próba będzie w motoszybowcu aby można było dalej odlecieć i sprawdzić zasięg . Jak próby wypadną pomyślnie to wsadzę odbiornik do modelu akrobata z napędem spalinowym . Pytanie do Piotra . Czy Twój zestaw WEA wrócił z serwisu Graupnera? Ryszard, parę dni temu otrzymałem info że sprzęt już naprawiony :jupi: co się okazało że była uszkodzona antena w odbiorniku a że uszkodzenie było mechaniczne to niestety dostałem rachunek do zapłaty . Generalnie ta cała impreza kosztowała mnie 46euro, wymienili antenki, obudowę odbiornika, sprawdzili nadajnik i zmienili soft w odbiorniku i nadajniku. Trzeba uważać na te antenki w odbiorniku bo ta odizolowana część jest strasznie delikatna każde zgięcie powoduje pęknięcie tej końcówki, i stąd moje problemy z sygnalizacją utraty zasięgu. Jedno mogę powiedzieć że to bardzo rozbudowany system i gdyby nie dwukierunkowy przesył informacji to na innym systemie może już bym model rozwalił :? a tak dostajesz info że coś się dzieje z elektroniką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek Opublikowano 8 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2010 Piotr zestaw wrocil z nowym softem V2.30? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotras Opublikowano 8 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2010 Piotr zestaw wrocil z nowym softem V2.30? Jeszcze nie dotarła do mnie paczka Jak dostane to zaraz Ci Wiesiek napiszę co i jak :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek Opublikowano 8 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Na stronie WEA ukazala sie ciekawa informacja.W 2011 roku firma wprowadza na rynek 3 wlasne nadajniki :shock: Podobnie jak moduly i odbiorniki:Made in Germany , no to sie ciekawie robi WEA pkt.5, info po niemiecku ale mozna sie domyslic o co chodzi.Jezeli te nowe nadajniki beda tak technologicznie zaawansowane jak inne ich produkty(a wszystko na to wskazuje) to mamy nowego nr.1 w nadajnikach z gornej polki. Premiera nadajnikow prawdopodobnie targi w Norymberdze 2012. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.