Skocz do zawartości

AIRFISH

lukas

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 79
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Depron ten tak się strzepił że zmarnowałem całą płytę :oops: :(

Mam nóż do tapet i ułamywałem go przed cięciem i dalej się strzępi.

Posiadam trochę balsy i powiem ,że z niej wycina się o wiele wiele lepiej niż z depronu :lol:

pozdro

Opublikowano

Trzeba prowadzić nóż pod b. małym kątem. Kilkukrotnie, a nie za pierwszym razem przecinając.

Opublikowano
Jeśli tylko mój nuż zaczynał "szarpać" depron to łamałem ostrze i już było ok :)

A może w tym wypadku to kwestia starego całego ostrza?

Spróbuj w ogóle dać nowe ostrze. I próbować lekko i powoli nic na siłę i tak jak koledzy pisali wyżej. Na pewno ci się uda.

Opublikowano
Na pewno ci się uda

No może ale teraz boje się zaczynać następnej płyty bo moge ją też zmarnować i dopiero będzie :( A chęć na elektryka coraz większa :):D

PS. A może mam jakąś inną odmiane depronu :roll: :crazy:

Opublikowano

Jeszcze tylko kwestia jakich używasz ostrzy.

Jeśli jedziesz czymś za 1,50zł z kiosku to zapomnij, to jest fabrycznie tępe i nie warto się tym męczyć. Ze swojej strony mogę do depronu polecić skalpele chirurgiczne (ale koniecznie z rączką, bo inaczej to jest czysty masochizm), lub cienkie ostrza produkcji lepszych firm (Olfa, Stanley itp).

No i tak jak koledzy mówili, mały kąt między ostrzem, a depronem i nie ciąć ,,na raz", lepiej zrobić dwa, a nawet trzy delikatne pociągnięcia.

Jak zrobisz tak jak mówię to musi się udać :-)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Jeszcze tylko kwestia jakich używasz ostrzy.

Jeśli jedziesz czymś za 1,50zł z kiosku to zapomnij, to jest fabrycznie tępe i nie warto się tym męczyć. Ze swojej strony mogę do depronu polecić skalpele chirurgiczne (ale koniecznie z rączką, bo inaczej to jest czysty masochizm), lub cienkie ostrza produkcji lepszych firm (Olfa, Stanley itp).

No i tak jak koledzy mówili, mały kąt między ostrzem, a depronem i nie ciąć ,,na raz", lepiej zrobić dwa, a nawet trzy delikatne pociągnięcia.

Jak zrobisz tak jak mówię to musi się udać :-)

Mam zwykły łamany nóż do tapet.Jak próbuje ciąć to czasami wychodzi idealnie a czasami nie ciekawie.wydaje mi się że może to być jakaś inna odmiana depronu.Tak sobie myśle że jak będe miał troche pieniędzy to kupie sobie balse i zrobie jakiegoś elektryka lub kupie sobie już gotowy model .

Wracając do szybowca to nie wykonałem nim ostatnio za wiele lotów ponieważ z nie mam odpowiedniej górki.Myśle o holu tylko jak go tu przymocować do kadłuba :crazy: :D

Musiał bym go wkręcić od srodka ale wtedy trzeba by chyba wyciąć otwór w górnej części kadłuba bo inaczej sie nie da tam dostać :(

Opublikowano
am zwykły łamany nóż do tapet.Jak próbuje ciąć to czasami wychodzi idealnie a czasami nie ciekawie.wydaje mi się że może to być jakaś inna odmiana depronu.

Naprawdę to wina tępego ostrza, zainwestuj w coś lepszego.. choćby ostrza za 4zł ;-)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

WitaM.Narazie nie będe bawił się depronem.Ciągle myśle albo o silniku spalinowym na wieżyczce albo o holu tylko nie wiem w jaki sposób go zamontowac w kadłubie. :( Prosze o jakies porady.

Opublikowano

hol przyczepiasz do haka zamocowanego ciut przed sc. Hol zakoncz kolkiem od kluczy i w odleglosci jakis 10cm chorongiewke,ktora ulatwia wyczepienie.

Mowa o holu recznym???

Model wypuszczasz pod katem zblizonym do pionu jak czyjesz ze hol wyraznie ciagnie (ciagnie,nie jak sie naciagnie,bo wtedy hol sprezynuje i lipa).

Opublikowano

Witam.Dzięki za odp jednak nie o to mi chodziło.Chodzi o to jak zamocować ten hak w kadłubie :lol:

Opublikowano

aaaa

Ja to robie tak,ze hak wycinam z listwy duralowej,zaginam jakis 1cm od góry.W kadlub wklejam na zywicy godzinnej kawalek sklejki z otworem na hak,i w to wklejam hak zalewajac go zywica.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedż.Narazie idzie zima to szybowcem latał nie będe.

Może na wiosne zrobie mu hak :roll: Powoli zaczynam myśłeć o wicherku 10 na silnik elektryczny.Pobrałem juz plany i za tydzień jade po materiały.Jak mi z budową dobrze będzie szło to zamieszcze opis w dziale elektryki :mrgreen:

Pozdrawiam 8)

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

lukas, latasz cos tym szybowcem? bo jesli nie zapraszam na lotnisko do nowej góry to polatamy razem, co do pogody to tylko zeby nie wialo bardzo i cos sie polata, ja mam hol wiec jest git :twisted: Jak cos to moj numer gg jest w profilu wiec pisz smialo

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Krzysztof,cieszę się, że pomogłeś oblatać model Łukaszowi, i myślę, że tym samym zamknąłeś dyskusję czy ten model nie jest za szybki, i czy nadaje się do nauki latania.

Opublikowano

Model jest miodzio :) Gdyby nie to ze robie szybowiec inny i naprawiam trenerka a w kolejce mam 3metrowe skrzydla do motoszybowca to sam bym zaczal go robic.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.