Jump to content

Gięcie rury CPVC

machina

Recommended Posts

Posted

Witam,

Nadeszła pora aby przebudować mojego RC Paramotora i zrobić bardziej realistyczne sterowanie skrzydłem.

Do wykonania ramy pod silnik, serwo i pakiet postanowiłem użyć rury 1/2 cala z CPVC. Dlaczego? Jest lekka, można ją kleić i dostępne są różne złączki.

Największym problemem dla mnie jest zrobienie idealnej obręczy, średnica ok 31 cm. Posiłkowałem się tą metodą:

ale za chiny ludowe mi to nie wychodzi. Rura się wichruje, nie daje się uzyskać idealnego kształtu koła.

Może znacie jakiś lepszy sposób?

Posted

ja bym wsypał piasku do srodka i zaślepił z 2 stron i wtedy podgrzewał.... piaskek sprawi ze ścianki nie będa sie zapadac

Posted

Albo jak masz miejsce to zrobić rure z lodem w środku, ale uwaga lód musi być z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Tak wyginaja rurki mosieżne do trąbek czy tam czego (Było w HOW IT'S MADE)

Posted

Witam.

Albo jak masz miejsce to zrobić rure z lodem w środku, ale uwaga lód musi być z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Tak wyginaja rurki mosieżne do trąbek czy tam czego (Było w HOW IT'S MADE)

Problem w tym, że aby wygiąć rurkę PVC trzeba ją podgrzać.

Posted

Kiedys jak nie bylo tyle sprzetu akwarystycznego to rurki szklane gielo sie nad gazem w czesniej zasypane sucha sola, wazne zeby byla sucha z plastikem bedzie torche latwiej bo nie potrzebuje tak wysokich temp. i nie jest tak kruchy .

Teraz nie pamietam ale nie wszystkie rury plastikowe da sie giac , jedne pod wplyewm

ciepla twardnieja i robia sie kruche

Jan

Posted

ja bym wsypał piasku do srodka i zaślepił z 2 stron i wtedy podgrzewał.... piaskek sprawi ze ścianki nie będa sie zapadac

Właśnie chyba tak powinienem zrobić, przyznam się, nie pomyślałem o tym. Pora wybrać się do piaskownicy po piasek :)

Zobaczymy jak wyjdzie.

Posted

Do tego piasek z piaskownicy słabo się nadaje.

Najlepszy jest idealnie suchy (dość ważne), przesiany, i drobnoziarnisty piasek kwarcowy. Kiedyś taki był używany do bezpieczników topikowych.

Dziś sprzedają coś takiego jako wypełniacz do podłóg zywicznych, można się też zapytać w odlewniach (używany jest jako materiał na formy).

Nie gnij w ręku, lecz na jakiejś desce zrób szablon z gwoździ wbitych po okręgu. Po średnicy zewnętrznej lub wewnętrznej - do wyboru.

Zatyczki końców rurki to najczęściej kołki drewniane z jednym końcem zakończonym w stożek i wbite młotkiem. Kołki najlepiej w tej skali wykonać z kijka od szczotki lub czegoś podobnego.

Posted

Piasek kwarcowy gdzieś jeszcze w czeluściach garażu znajdę. Jak nie wyjdzie, to spróbuję z jakąś sprężyną wewnętrzną - tak mi poradzili jeszcze kumple w robocie.

Posted

Sprzężyna o tyle lepsza że nic nie zostanie w środku, a piasek może się przylepić. Za to jak się zakleszczy sprężyna, to będzie jednorazowa :)

A może nie giąć tylko użyć dedykowanych kolanek?

Posted

A może nie giąć tylko użyć dedykowanych kolanek?

Dedykowane kolanka nie bardzo nadają się do zrobienia obręczy śmigła, która ma być z założenia okręgiem. Kolanka pozwoliły by mi zrobić kwadrat lub prostokąt. Trochę nie bardzo mi pasuje taka kanciasta obręcz :)

Zabrałem się na razie za zrobienie stelażu silnika, serw i pakietu. Jeśli kogoś to interesuje to mogę wrzucić fotki. Gięcie obręczy zostawiam na koniec.

Posted

Możesz iść do sklepu (np. Tesco, tam widziałem) i kupić kółko bodajze do Hula-Hoop, dla dzieci (chyba tak się to nazywa). Są z podobnego materiału, ładnie zwinięte. A jeśli potrzebna Ci inna średnica, to już takie zwinięte, łatwo zmniejszyć nawet bez grzania. Cena wynosiła, o ile dobrze pamiętam, 18 zł. pozdr.

Posted

Jest jeszcze jeden sposób. Tak gnę rurki mosiężne fi 3 np. Mam przygotowany wałek stalowy z wytoczonym rowkiem o szerokości ok 0,2 większej od średnicy rurki z półokrągłym dnem ( choć nie jest to konieczne ) na tyle głęboki, że rurka się w nim chowa ponad połowę. Rowek ma zapobiegać spłaszczeniu się rurki. Łuczki z rurek do różnych zbiorników paliwa do uwięzi o promieniu łuku ok 6 mm wychodziły ślicznie. W twoim przypadku, jeśli rura ma takie łatwe tendencje do flaczenia od ciepła zrobiłbym "szablon" wytoczony z drewna. Albo na krążek o grubości rury nakleił dwa krążki np z płyty pilśniowej. To musi się udać.

• 2 weeks later...
Posted

Nie mam za bardzo czasu ma modelowanie, ale w wolnych chwilach staram się coś klecić. Na razie wydawać by się mogło, najważniejsza część całego kosza jest gotowa.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Teraz kolej na dołączenie przodu i montaż serw. Na końcu obręcz śmigła.

Posted

"Zamocny" (za ciężki ) materiał użyłeś do konstrukcji. Na tych rurkach to go-karta można by zbudować.

Może i zamocny, ale w miarę łatwo się to składa razem. Jeśli chodzi o wagę, to kosz z wszystkim co potrzebne musi ważyć jakieś 1.6 kg - tyle muszę mieć podwieszone pod skrzydłem.

Na razie to co zrobiłem, silnik, serwa, pakiet, śmigło ważą 0.95 kg, więc jeszcze dużo zapasu mam. Akurat na obręcz śmigła i jeszcze na kamerkę zostanie.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.