kuba r. Opublikowano 3 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 Witam, mam takie pytanie, otóż zepsuł mi się zasilacz (urwał się kabel) od laptopa, 15', dual-core itd. Nie mając innego zamiennika chwilowo używam zasilacza od netbooka, czyli 10 cali, który jednak ma znacznie mniejszy prąd wyjściowy, bo zamiast >3A ma tylko 1.2A. Laptop, ten większy, pracuje cały czas z włożoną baterią i jest w prądzie. A moje pytanie to czy ten "mały" zasilacz da sobie radę z 15' laptopem bez uszczerbku na zdrowiu? Oczywiście jest to rozwiązanie tymczasowe. pozdr. Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 3 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 Pobory prądu masz pewnie podobne (wielkość matrycy ma niewielki wpływ na pobór prądu. Raczej prądożerne są: procesor, ilość pamięci i karta graficzna. Moc zasilacza masz podaną na tabliczce. Jeśli ten drugi za bardzo się nie grzeje, możesz używać. A urwany kabel łatwo naprawić. Rozetnij obudowę, po szwie, piłką (małą nożówką w ramce), skróć przewody, wlutuj i na koniec sklej obudowę np. grotem lutownicy. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 3 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 laptop pobiera pewną MOC mierzoną w watach ! a wzrów na moc to P=I2 lub P=U*I czyli jeżeli masz mniej wydajny zasilacz prądwo to laptop bedzie pobierał większe napięcie i odwrotnie ! w ten sposób spaliłem chyba ze 2 lub 3 lapki (problem z zasilaczem) ale aby naprawić wystarczyło że wymieniełm bezpiecznik SMD na wejściu toru zasilania ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 3 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 Tymczasowo możesz wyłączyć jeden rdzeń procesora w biosie, obniżyć jego taktowanie i ograniczyć wydajność karty graficznej. Zmniejszy to prądożerność i będzie bezpieczniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 3 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 A urwany kabel łatwo naprawić. Rozetnij obudowę, po szwie, piłką (małą nożówką w ramce), skróć przewody, wlutuj i na koniec sklej obudowę np. grotem lutownicy. pozdr.wiem, ale nie mam lutownicy przy sobie czyli jeżeli masz mniej wydajny zasilacz prądwo to laptop bedzie pobierał większe napięcie i odwrotnie !będę ładował wyłączonego laptopa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 3 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 laptop bedzie pobierał większe napięcie i odwrotnieCo to znaczy? Przeczytałeś to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 3 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 @bubu2 zakłóż że twój laptop pobiera 100W (nie liczę strat itp. czyli w pełnym uproszczeniu.) czyli np. potrzebujemy zasilacz o napięciu 20V i natężeniu 5A 100W = 20V*5A TAK ? a teraz 100W = 15V*6,66A czyli jeżeli obniżymi napięcie o 5V pobór prądu wynosi 6,6A 100W = 25V * 4A czyli jeżeli wydajność zasilacza to 4A to laptop bedzie chciał napięcia rzędu 25V czy proste ? teraz rozbierz laptopa i popatrz na bezpiecznik ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.