Rafal B. Opublikowano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 Uzupełniając: Mocowanie centropłata ma wyglądać mniej więcej tak: Podkładki przy podgięciu, na środku oraz w jednej czwartej centropłata. Oczywiście do deski przypina się dopiero jak cellon wyschnie czyli po jakiś 15 min A końcówkę przypina sie tak: W desce w lini tej podkładki/przyrządu mocujemy dwie szpilki i potem od jedne do drugiej przeciągamy gumkę tak aby dociskała lekko końcówkę do przyrządu. Jak dobrze wszystko będzie pomierzone to nic nie powinno się zwichrować. U nas tak właśnie oklejało sie modele typu jaskółki. Napisałem kiedyś coś takiego: http://alexrc.com/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=6381 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 4 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2007 ... + podkładki wszędzie tam, gdzie krawędź spływu lub natarcia (sztywniejsza) będzie "chciała" się wyginać. Oczywiście wszystkie podkładki jednakowej grubości (nie mówimy o celowym zwichrzeniu końcówek). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Hej. Przeczytałem cały post i widzę każdy ma inne podejście do tematu. Ja mam pytanko odnośnie oklejania ale nie płata tylko kadłuba. Zrobiłem kadłubik do elektryka z balsy. Jest mocny ale chciałem jeszcze mocniejszy. Myśle go okleić papierem śniadaniowym - z jednej strony śliski z drugiej porowaty. Dysponuje vikolem i lakierem - Nitrolakiem. Na co to okleić (jakoś vicol mi się nie wydaje najlepszy). Czy moge na sam lakier? czy to złapie? Klej ak20 nie bardzo wiem jak wygląda i raczej go niekupie. proszę o rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubad Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Klej ak20 można kupić np. w puszce metalowej na której jest napisane olbrzymimi literami AK 20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 ...raczej na wikol (rozrzedzony), namaczając papier i nie tnąc nożyczkami, a drąc pasy - zależy od tego jaki obły jest kadłub. Tak kiedyś robiłem kabinki ze styropianu oklejonego śniadaniówką na wikol :? Ale lekko to Ci nie wyjdzie i bez szlifowania, a może i szpachlowania pewnie się nie obejdzie. Lepiej japońcem na cellon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laminat Opublikowano 20 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2007 Tiger ja napisałem juz w swoim temacie (dział szybowce nazwa F1A) ze zamierzam starotowac w F1a czy moglibysmy się dogadac w sprawie twoich modeli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 19 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 mam pytanko czy konstrukcja oklejona papierem japońskim, pociągnięta cellonem nadaje się do malowania farbą typu motip, bo umnie z testów na stateczniku wyszło że nie bardzo poszycie straciło napięcie i ratując się pociągnąłem jeszcze raz cellonem ale powierzchnia pozostawia wiele do życzenia(porobiły się ,,zmazy'') Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbr1 Opublikowano 19 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 Ja model pipera oklejiłem japonko cienkomx2 i 5 krotnie pociągnełem celonem co każdom warstwe lekko szlifowałem papierem 600 ,potem odstawiłem model na 7 dni.Potem pokryłem szpachlówkom natryskowom(mototip) poczym przeszlifowałem i położyłem kolor ,efekty widać: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=3950&postdays=0&postorder=asc&start=105 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 19 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 Ja model pipera oklejiłem japonko cienkomx2 i 5 krotnie pociągnełem celonem co każdom warstwe lekko szlifowałem papierem 600 ,potem odstawiłem model na 7 dni.Potem pokryłem szpachlówkom natryskowom(mototip) poczym przeszlifowałem i położyłem kolor ,efekty widać:http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=3950&postdays=0&postorder=asc&start=105 JEZUS MARIA ... :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: Normalnie żywcem z "Włatcy Móch" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 19 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 wygląda na to że być może za mało warstw cellonu dałem no i może za rzadki był Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 witam, ja tez zamierzam oklejac moj model papierem japonskim, jak tylko znajde cos czym moge rozcienczyc cellon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil6593 Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Ja jak oklejam japonką to zawsze gotową oszlifowaną konstrukcje smaruje cieniuteńko UHU Por i zaraz po tym nie czekając na zaschnięcie kleju nakładam japonkę i odkładam do wyschnięcia.Po tym na drugi dzień zraszam wszystko wodą takim zraszaczem do kwiatów i się pięknie naciąga.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidlak Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 witam, ja tez zamierzam oklejac moj model papierem japonskim, jak tylko znajde cos czym moge rozcienczyc cellon. Rozpuszczalnik nitro ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 dokladnie, w domu nie mialem, od czego jest wujek. zaraz zbieram sie do modelarskiego:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Ja jak oklejam japonką to zawsze gotową oszlifowaną konstrukcje smaruje cieniuteńko UHU Por i zaraz po tym nie czekając na zaschnięcie kleju nakładam japonkę i odkładam do wyschnięcia.Po tym na drugi dzień zraszam wszystko wodą takim zraszaczem do kwiatów i się pięknie naciąga.Pozdrawiam :shock: :shock: :shock: :shock: Jak 40 lat zajmuję się modelarstwem to nie widziałem aby ktoś "olewał" wodą japonkę. kamil czy to napewno była japonka :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Mam pytanie, jak oklejam dol skrzydla i chce go zamocowac do deski w celu unieruchomienia to co zrobic aby sie ono nie przyklejalo do deski? dac folie czy cos innego? prosze o szybka odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Chcesz położyć skrzydło bezpośrednio na desce całą powierzchnią? Proszę o b.szybką odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 tak o to mi chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Zrobisz błąd,skrzydło przypinasz ale musisz je położyć np. na kawałkach listewek lub podobnych klockach drewnianych przyklejonych do deski,muszą być równej wysokości .Wtedy pod spodem skrzydła będziesz miał wolną przestrzeń i lakier będzie mógł równomiernie wysychać.Na same klocki możesz położyć kawałki folii coby się nie przykleiło. Zresztą tak samo się robi gdy się napina papier po zwilżeniu wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 dziekuje za rade, ide zmienic sposob mocowania skrzydla i szukac listewek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.