marek rokowski Opublikowano 9 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2010 chłopaki z działu "Kombat" tak mnie nakręciły swoimi relacjami z budowy modeli, że wpatrując się w biały epp, zobaczyłemw nim zaklętego... HELLCAT-a! co było robić? przyłożyłem w paru miejscach drut oporowy, a potem z ciekawością zabrałem się za wydłubywanie tego, co kryło się wewnątrz skrzydełka: a potem takie "cuś": z czego, po odrzuceniu odpadu wypadły jakieś znajome kształty: znalazł sie nawet napęd! (ale będzie palił! )) miejsce na "elektrozbiornik" a tak po raz pierwszy zestawiona całość: a tutaj "protokół ważenia": na koniec "obrobiona już "mordka": cdn... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 9 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2010 Świetnie wychodzi. Tak sobie patrzę na i coś mi nie pasuje w przedostatnim zdjęciu. Tylko nie bardzo wiem gdzie. Oczy ciągną na skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian06adik Opublikowano 9 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2010 tak jakby były "odwrócone" EDIT: z przodu linia natarcia jest pod większym kątem do osi kadłuba, w przeciwieństwie do rysunku, no chyba że to zdjęcie "psuje" model i tak na prawdę jest normalnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 9 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2010 tak jakby były "odwrócone" Rzeczywiście. Tego wariantu nie przemyślałem. Spróbował byś Marku wyciąć jeszcze jedno skrzydło ale na odwrót? I zbyt okrągłe końcówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 9 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2010 Napisz jeszcze wymiary tego modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 9 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2010 chacha! nic sie przed Wami nie ukryje! macie racje- pochrzaniłem dane w projekcie i odwróciłem prze nieuwagę zbieżność skrzydeł )) - zorientowałem się rano, przeglądając zdjecia. a w dodatku wyciąłem z rozbiegu 3 modele z epp i jeden pod wersję "makietową" ze styroduru )) trudno - w tym egzemplarzu(-ach) tak zostanie - ale poprawię dane w projekcie i jeśli będzie "wojna" i "Armia" złoży zamówienie- powstaną właściwe Hellcaty jutro muszę zająć się kalkomaniami -chyba od razu pyknę z 3 wersje malowań Ps końcówki pojechane były na oko i z ręki - była chyba 3cia w nocy... będzie poprawka Ps2: wymiary pod ESA:rozp 860mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian06adik Opublikowano 9 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2010 to jak w temacie: noc musiała być szalona :!: :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 Masz talent do wycinania i składania z tej "białej pianki" pięknych modeli .... atrapa silnika pasuje od AN-2 ? ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 10 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 dzięi za uznanie tak, dokładnie silnik - An 2 i pomyśleć ze nie cierpiałem kiedyś epp hehehe w nocy urodził się pomysł jak naprawić skrzydła! przeciez wystarczy lekko podciąć ich połączenia i końcóki pójda do przodu - na własciwe miejsce skrzydła miały duże naddatki na zaokrąglanie - już wiem na co zostaną wykorzystane hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 Jak pan to wycina - chyba nie drutem oporowym ?:wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 Jak pan to wycina - chyba nie drutem oporowym ?:wink: na 100% pistolet plazmowy :twisted: przy pomocy zwykłego prostownika i kawałka drutu oporowego można zdziałać cuda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Y/F-22 Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 przyłożyłem w paru miejscach drut oporowy,Och, jaki skromny :devil: Zaraz idę rozbebeszac starą grzałkę Lepiej zdrac nam Marku (o ile mogę tak do Ciebie pisac ?) jak ty to robisz że takie ładne modele Ci wychodzą....ja sobie nie wyobrażam wycięcia tak prosto i zgrabnie kadłuba zwykłym drutem oporowym Zrób jakieś filmy instruktażowe... Jakie wyposażenie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 poczytajcie młodzi koledzy o CNC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 10 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 hehe Marcin zaskoczę Cię co prawda to co na zdjęciach wyciete jest rzeczywiscie na moim ploterku, ale pierwszego Hallcata wyciałem ze styrduru ręcznie na szablonach wersja styrodurowa jest troche większa -przygotowana jako mała makietka 1/12 - tylko nie mam czasu sie nią zająć :/ wiec jesli ktos szuka sobie zajęcia -za jakis grosz mogę odstąpić półfabrykaty dobra: pierwsza poglądowa lekcja jak to się robi czyli cięcie: ręczna robota wymaga trochę wprawy i pomocy kumpla(tnie się we dwójkę) ramka z drutem oporowym -najlepiej podwieszona nad stołem na jakims ramieniu z przeciwwagą(zniwelowanie jej wagi w celu łatwiejszego prowadzenia) do bloku styroduru/epp przypinamy szpilkami szablony ważne jest aby na szablonach nanieść podziałkę synchronizacyjną np. chcecie wyciąc zbieżne skrzydło: profil mały: ...............1_2_3_4_5_6_7........... profil duży: ..1__2__3__4___5___6____7....... blok przytwierdzamy do stołu (np dociskamy jakimś ciężarem - DUŻYM!) po dwóch stronach stołu staje dwóch gosci na umówiony sygnał zaczynają ciąć ten który tnie duży profil "steruje prędkością" czytajac punkty kontrolne a drugi gosć stara się synchronizowac drut na małym profilu... taka XIX wieczna wersja CNC )) troche przechlapane -ale sie da! efekty: wiecej fotek z styrohellcata: http://picasaweb.google.pl/1marekR/Hellcat_styro?feat=directlink uwaga dla młodych: PAMIĘTAJCIE! z prądem nie ma ŻARTÓW! tego typu zabawy TYLKO pod opieką rozsądnych dorosłych! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 11 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 niewiele udłubałem dzisiaj przy modelu... za to siedząc przy biurku zacząłęm bawić sie modeliną od dawna dreczył mnie temat braku fajnych figurek pilotów do modeli a dla mnie samolot bez pilota - to zabawka )) postanowiłem się zmierzyć z zagadnieniem jak wychodza pierwsze wprawki - oceńcie sami: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 No nie mów , że sam to wydłubałeś. :shock: :shock: :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gites Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 [...] oceńcie sami [...]A kolega którą ASP kończył? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 12 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 hehe cieszę sie że Wam się podoba spróbuję udłubać resztę "kadłubka" bo widzę że w kabinie Hellcata sporo miejsca no i teraz zagwozdka: robić mu maskę tlenową zwisającą na szyji czy nie... PS. ASP ... - blisko, blisko - ale trzeba by dodać do tego trochę pedagogiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 no i teraz zagwozdka: robić mu maskę tlenową zwisającą na szyji czy nie... zwisającą ...no i rura karbowana oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 Marku i koniecznie odlew a potem na pol i do tloczenia z hipsa :) MOze zrobisz serie pod 1:10 takich lekkich figurek. Na rynku rzeczywiscie sa braki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.