Lord Rzeźnik Opublikowano 14 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 Witam kolegów modelarzy . Tydzień temu zacząłem budowę Manty 1.5m. Po obejrzeniu zdjęć i filmów na RC Groups Po prostu się zakochałem w tym wyglądzie :rotfl: .Plany leżały na dysku jakieś pół roku i przypomniałem sobie o niech robiąc porządki na dysku. Pierwsza część fotorelacji: Jako że skrzydło ma obrys eliptyczny, każde żeberko wyciąłem przez papier osobno, a następnie dorobiłem drugą połowę w oparciu o zrobione żebra :wall: Nie powiem, co jasnego mnie trafiło bo nie wypada... Po 2 godzinach zrobiłem przerwę na stateczniki i tak po 3 godzinach dłubania efekty widać na powyższym zdjęciu. Tutaj widać już zalążek skrzydła zrobiony dzisiaj. Końcówki z dwóch klapek balsy 3 i 4 mm schną pod toną żelastwa. Lewa wzmocniona rowingiem węglowym na zasadzie kanapki oraz tkaniną 33g/m^2 , prawa szkłem i mniejszą ilością węgla -profilaktycznie . Przypuszczam, że będzie ciężka ,jak na DLG , ale za to dosyć wytrzymała- w sam raz na wczesnojesienne wiatry, kiedy mam zamiar ją skończyć. To tyle. Na kolejny odcinek zapraszam za tydzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 21 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2010 Kolejne 4 godziny składania i planowania, jak dalej budować dały efekt w postaci kawałka prawego skrzydła: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 21 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2010 Ładne skrzydełko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 28 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 Dzisiaj nie zrobiłem nic, co nadawałoby się do zdjęcia bo było to szlifowanie ,przyklejanie kesonu i laminowanie łącznika. Na łącznik wziąłem 2 klapki balsy 4mm ( średniej) i złączyłem w taki sposób: -szkło 33 -węgiel rowing 800 3x -balsa -szkło 33 -węgiel rowing 800 4x -szkło 33 -balsa -węgiel rowing 800 3x -szkło 33 Nie wiem, czy można to nazwać pancernym , ale wytrzymać powinno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Potocki Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Cześć możesz mi wysłać plany tego modelu ? na e-maila erykpotocki@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Dlaczego nie użyłeś okrągłej listewki na natarcie :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Dlaczego nie użyłeś okrągłej listewki na natarcie :?: Bo nie miałem. I nie chciało mi się już piłować okrągłych rowków na natarciu wszystkich żeberek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Potocki Opublikowano 30 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Z jakiej grubość balsy wycinałes elementy skrzydło ? i jaki przewidujesz kadłub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 30 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Z jakiej grubość balsy wycinałes elementy skrzydło ? że co???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Pewnie chodziło o to , z jakich grubości balsy korzystałem. Otóż żeberka wycinałem z balsy 2mm średniej/miękkiej , spływ 8/8 mm miękka+ pasek 3mm bardzo miękkiej.Na kesony wziąłem 1.5 mm miękka oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Potocki Opublikowano 30 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 O przepraszam za błąd składniowy ... upss . A co do kadłuba to jaki zastosujesz ? taki co jest w oryginalnych planach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 1 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 Szkoda mi pieniędzy na robienie formy dla jednego kadłuba, więc albo kupię od kogoś , albo zrobię z balsy laminowanej od wewnątrz . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 8 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Witam. Oto, jak się prace mają: Skrzydła w tym stanie ważą 130 g. Postaram się załatwić kadłub węglowy. Jeśli się nie uda, zrobię z balsy laminowany szkłem od wewnątrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojt1125 Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Cześć, Coś ruszyłeś dalej? Odkopuję temat, bo mam skrzydło na tym samym etapie budowy jak Ty i mały problem. Jaką konstrukcje lotki doradzacie? Konstrukcyjną, czy szlifowaną z jednego kawałka balsy? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Model jest już skończony od bardzo dawna... Odkąd wybrałem się na studia zrobiłem sobie przerwę w modelarstwie ,bo po 9 latach stwierdziłem mały przesyt. Lotki w moim modelu są zrobione tak: balsa 1mm lekka, natarcie lotki listewka kwadratowa z balsy średniej i żeberka- trójkąty sięgające do 4-5 mm od spływu lotki. Ów spływ wyzerowany ostrożnie papierem ściernym i całość przykryta kolejną klapką lekkiej balsy 1mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 2 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Witam. Mam zamiar reaktywować moją działalność modelarską, w związku z czym postanowiłem odkurzyć Mantę. Przypomniałem sobie jednak o źle zrobionym popychaczu statecznika poziomego. Był źle poprowadzony i ciężko chodził, przez co ster się zacinał w taki sposób, że wyzerowanie drążka po podciągnięciu modelu nie dawało pożądanego efektu (model cały czas zadzierał nosa) i dopiero oddanie drążka i ponowne wyzerowanie sprawiło , że model leciał prosto. Było to bardzo denerwujące i s tego, co pamiętam , łatwo było o przeciągnięcie i zabicie niczemu niewinnego kreta. Teraz do rzeczy o naprawie. Sprawa wyglądała tak, jak na rysunku A): sztywny popychacz, rysunek mam nadzieję zrozumiały, system znany w tej klasie modeli. Mój plan "a" Sposób sterowania chcę zmienić na taki, jak na rysunku "B", czyli linka i jakiś element sprężysty (niekoniecznie spirala) , ale mam wątpliwości, czy zda to egzamin. Po pierwsze, czy nie wpadnie we flatter , po drugie czy serwo 9g nie będzie za słabe ,żeby uciągnąć cały ster i jeszcze sprężynkę? Mój plan "b" polegałby na unieruchomieniu statecznika i wycięciu steru. który będzie napędzany słabszą sprężynką i linką tak, jak normalnie spotyka się to w tej klasie. Co wy na to? Moje zmysły modelarskie jeszcze nie do końca odżyły i niestety sporo rzeczy pozapominałem, więc zwracam się o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 2 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Plan B z wyciętym sterem. Pływające stateczniki to same problemy w modelu DLG. Napęd linka i sprężynka może być, ja jednak jestem zwolennikiem sztywnego napędu przez popychacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 3 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Dużo roboty z tym nie było. Właśnie wróciłem po kilku testowych lotach. Dobrze, że wziąłem ze sobą trochę ołowiu i taśmę, bo model miał za ciężki ogon. Środek ciężkości 7cm od natarcia. Statecznik nie był jeszcze zaklejony, tylko wetknięta i przyklejona do kadłuba końcówka popychacza (w starą dźwigienkę ). Dobrze, ze tak zrobiłem, bo kąty są trochę za duże i można to jeszcze poprawić. Ciężko mi określić, czy manipulując CG mogę jeszcze coś więcej wycisnąć z tego modelu. Ma ktoś z Was może informacje, gdzie w tym modelu najlepiej ustawić CG ? Tak się prezentuje gotowy model: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Plany masz w pdf czy może dxf lub dwg ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 16 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Dziwnie wiało i dusiło model do ziemi. Muszę jeszcze trochę pobawić się w regulację i nauczyć się rzucać, bo wstyd mi za siebie. Marzy mi się złapanie termiki tym maleństwem w jakimś porządnym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.