merlin1212 Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Witam! Ponieważ nie wiedziałem gdzie ten temat zapodać ,zapodaje na warsztacie.....Starsi i z doświadczeniem na pewno to wiedzą ale dla początkującyhch ta wiedza może być cenna. Do rzeczy......klejąc TOTO0 i RWD 5 by Skazooo zauważyłem taka oto rzecz.....klejąc górę lub spód dobrze jest owinąąć model taśmą szarą lub inna pakową.Dociska a przedewszystkim po godzinie zdejmując ,zdejmuje się razem z nadmiarem kleju i nic nie wystaje.Nie trzeba tyle szlifować.... Klej SOUDAL poliuretanowy D4/B4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 O jakim kleju piszesz. Soudal, to nazwa firmy (Soudal. sp. z o.o.). Produkuje ona kilkanaście róznych klejów, z których większość nie zachowuje się tak, jak piszesz. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Pewnie chodzi o klej piankowy soudal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 I jeszcze podpowiem że najlepiej zwilżyć klejone elementy przez sklejeniem. Ja przecieram je wilgotną ściereczką (jeśli jest do np. styropian) albo przez kilka sekund moczę w wodzie (w przypadku listewek sosnowych). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 I jeszcze podpowiem że najlepiej zwilżyć klejone elementy przez sklejeniem. Ja przecieram je wilgotną ściereczką (jeśli jest do np. styropian) albo przez kilka sekund moczę w wodzie (w przypadku listewek sosnowych).Dokładnie. Klej bardziej się pieni przy okazji i wnika głębiej w drewno. Pracując na wakacjach w stolarni, stolarz właśnie wszystkie elementy zwilżał wodą przed klejeniem. Ponadto, woda przyspiesza proces klejenia. Podobnie jest z CA, który po zwilżeniu powierzchni lepiej wnika w balsę(choć sam w sobie też jest wystarczająco dobry). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysiekB. Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Panowie, spotkaliście się kiedyś z taką sytuacją, gdzie musieliście pozbyć się kleju Soudal D4/B4 bez użycia skrobaka czy innego narzędzia? tzn chemicznie?. Zalałem sobie tym klejem dziób szybowca z laminatu i mam teraz wielki problem, bo klej totalnie związał a musze się tego pozbyć :/. Znacie jakiś srodek, który go rozpuści? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Poliuretan jest na tyle wrednym środkiem, że chyba nic go nie bierze. Póki jeszcze nie zastygło, to są rozpuszczalniki, ale w twoim wypadku to raczej nie pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipek Opublikowano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 tego co się orientuję ale mogę się mylić oczywiście poliuretan rozpuszcza się w acetonie (zmywacze go pianek). Nigdy nie próbowałem z klejami na bazie poliuretanu ale powinno być podobnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysiekB. Opublikowano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 No to jest nadzieja, dzięki Zipek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipek Opublikowano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Ależ proszę bardzo napisz czy podziałało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POGO Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Witam nie wiedziałem gdzie zapytać a temat tyczy soudala wiec podpinam się pod temat Czy mając poszycie balsowe z wewnętrzna stroną prze-laminowaną epidianem przykleję to do rdzenia styropianowego za pomocą soudala d4/b4? Czy chwyci elementy prze-laminowane ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Złapie ale trzeba pamietać o docisku i kleju musi być "tyle co nic" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Nie powinno być problemu, tylko pamiętamy aby połączenie klejone spryskać delikatnie wodą dla lepszego połaczenia, podczas wiązania klej też nie zaszkodzi... coś ala psikadełko do kwiatków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.