Dylek Opublikowano 24 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 Dawno dawno temu razem z tatą kupiliśmy sobie taki model żaglówki niestety , wtedy nie interesowaliśmy się w takim stopniu modelarstwem i model popływał tylko kilka razy ze względu na słabe rozwiązania zastosowane przez producenta ;p I teraz kiedy zdobyłem ciutkę doświadczenia i więcej pomysłów przychodzi mi do głowy postanowiłem przygotować model do pływania . Niestety jak to u nas w kraju bywa jak chce się polatać na lotnisku to wieje albo pada albo nie wiadomo co , więc ten model zapewni frajdę w warunkach nie odpowiednich dla samolotów . A teraz do rzeczy , model i jego stojak obecnie prezentują się tak : Sorki za jakość zdjęć ale były robione w pośpiechu ;d A teraz co chce zrobić : -Serva zamontować w płytkach laminat/plexa - Z profilu weglowego o przekroju prostokątnym zrobić orczyk orginalny (chinski plastyk) miał około 19 cm - Wykonać przykrywkę na komorę z rc z plexy lub laminatu z odkręcanym deklem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Serwa zamontuj na listewce sosnowej, np. 10x3 - będzie dużo lżej. Orczyk wykonaj właśnie z laminatu elektronicznego, dużo taniej i pewnie. Na pokrywkę użyj dowolnych puszek z plastikowym wieczkiem, my używamy puszek po mleku w proszku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dylek Opublikowano 25 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Z tego co się orientuje mleka w proszku maja pokrywki na wcisk , mówisz ze takich używasz, czy woda nie dostanie się do środka kiedy fala "przejdzie" po pokładzie ? I druga sprawa czego używasz na szoty i inne olinowanie bo sznurek co był w zestawie dawno się skończył i nie mogę nic sensownego znaleźć. Jaki najlepiej kupić odbiornik do takiej łódki bo stary został zalany przez wodę i nie działa ;/ , chodzi mi o jakiś w miarę tani odbiornik na 35mhz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mushroom Opublikowano 26 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2010 Z tego co się orientuje mleka w proszku maja pokrywki na wcisk na wcisk to zdaje się mają mleka Bebylon a @ertman zaprezentował puszkę ze stajni nestle - NAN - sam uzywam takiej w moim jachciku i wody nie przepuszcza. jak dotad dla mnie jest to najlepsze, najtańsze i najprostrze rozwiązanie. wycinasz kawał puszki, nacinasz i zaginasz prostopadle brzeg (ten odcięty) w taki sposób aby zrobiło się coś w rodzaju kołnierza ok. 3 mm, który ułatwi potem wklejenie tego do wewnętrznej cześci pokładu. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 26 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2010 Zrezygnowaliśmy z robienia kołnierzy przy puszkach, szkoda czasu, wklejona na styk dziala równie dobrze. Wanty to linka stalowa + śruba rzymska bądź linka kevlarowa ze ściągaczem. Na szoty użyć można nici szewskiej. Co do odbiornika do łódki to powinien być 40mhz bądź 2,4ghz ale wiąże się to z wymiana radia. Koszt kompletu to około 200zl dla 2,4ghz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mushroom Opublikowano 26 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2010 @ertman wykonanie kołnierza zajmuje 15 minut i wymaga jedynie nożyczek i szczypiec. bez kołnierza da się wkleić ale nie polecałbym tego niedoświadczonym osobnikom bo wymaga to naprawdę dobrego dopasowania otworu do puszki o samym klejeniu nie wspomnę, a kołnierz wszelkie nierówności wybacza no i oczywiście zapobiega podcięciu żył... co do szotów to ja kiedyś kupiłem nić chirurgiczną ale taką co się nie rozpuszcza po tygodniu i było ok, nie wiem czy teraz są takie nici dostepne, mozna zapytać w aptece lub sklepie medycznym. nić była koloru zielonego, trochę rozciągliwa ale nie do zerwania w rękach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dylek Opublikowano 26 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2010 Ok dobra puszke mam i wykonam kolnierz ;p Czy wg was plecionka wędkarska nadaje sie na szoty ? Czemu odbiornik powininen byc na 40 mhz , chcialbym jakis 35 poniewaz nie mam zamiaru do jednego modelu kupowac aparature i odbiornik na taka czestotliwosc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 26 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2010 Ja do swojej żaglówki kupiłem taki wynalazek: lina bawełniana 0.8mm ale trochę brałem na ślepo - zobaczymy czy się nada. Może ktoś jest w stanie ocenić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 26 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2010 Linka kevlarowa - taka wędkarska - powinna zdać egzamin. Co do 35mhz to proponuje zajrzeć do działu aparatur i do ustawy :wink: Co do linku - jest to linka dobra ale do redukcjyjnych modeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dylek Opublikowano 26 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2010 Co do tej częstotliwośći wyczytałem ze prawo jest do :ass: Na szoty zakupiłem jakaś poliestrowa linkę 0.3 mm trochę wydaje się cieńka ale jest mocna i się nie rozciąga . może jeszcze kupie plecionke 0.8 mm bo taka znalazłem w sensownej cenie i ilośći . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 26 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2010 Co do tej częstotliwośći wyczytałem ze prawo jest do :ass: Na szoty zakupiłem jakaś poliestrowa linkę 0.3 mm trochę wydaje się cieńka ale jest mocna i się nie rozciąga . może jeszcze kupie plecionke 0.8 mm bo taka znalazłem w sensownej cenie i ilośći . Można spytać gdzie znalazłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dylek Opublikowano 27 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/cormoran-big-cat-plecionki-g16-a168-p684-k3256.html To ta na samym dole ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 27 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dylek Opublikowano 27 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 Czy jak bede wycinał laserem osłonkę na komorę z rc do czy z plexi można również wyciać orczyk do seva ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.