Dylek Opublikowano 24 Maja 2010 Opublikowano 24 Maja 2010 Dawno dawno temu razem z tatą kupiliśmy sobie taki model żaglówki niestety , wtedy nie interesowaliśmy się w takim stopniu modelarstwem i model popływał tylko kilka razy ze względu na słabe rozwiązania zastosowane przez producenta ;p I teraz kiedy zdobyłem ciutkę doświadczenia i więcej pomysłów przychodzi mi do głowy postanowiłem przygotować model do pływania . Niestety jak to u nas w kraju bywa jak chce się polatać na lotnisku to wieje albo pada albo nie wiadomo co , więc ten model zapewni frajdę w warunkach nie odpowiednich dla samolotów . A teraz do rzeczy , model i jego stojak obecnie prezentują się tak : Sorki za jakość zdjęć ale były robione w pośpiechu ;d A teraz co chce zrobić : -Serva zamontować w płytkach laminat/plexa - Z profilu weglowego o przekroju prostokątnym zrobić orczyk orginalny (chinski plastyk) miał około 19 cm - Wykonać przykrywkę na komorę z rc z plexy lub laminatu z odkręcanym deklem .
ertman_176 Opublikowano 25 Maja 2010 Opublikowano 25 Maja 2010 Serwa zamontuj na listewce sosnowej, np. 10x3 - będzie dużo lżej. Orczyk wykonaj właśnie z laminatu elektronicznego, dużo taniej i pewnie. Na pokrywkę użyj dowolnych puszek z plastikowym wieczkiem, my używamy puszek po mleku w proszku
Dylek Opublikowano 25 Maja 2010 Autor Opublikowano 25 Maja 2010 Z tego co się orientuje mleka w proszku maja pokrywki na wcisk , mówisz ze takich używasz, czy woda nie dostanie się do środka kiedy fala "przejdzie" po pokładzie ? I druga sprawa czego używasz na szoty i inne olinowanie bo sznurek co był w zestawie dawno się skończył i nie mogę nic sensownego znaleźć. Jaki najlepiej kupić odbiornik do takiej łódki bo stary został zalany przez wodę i nie działa ;/ , chodzi mi o jakiś w miarę tani odbiornik na 35mhz.
mushroom Opublikowano 26 Maja 2010 Opublikowano 26 Maja 2010 Z tego co się orientuje mleka w proszku maja pokrywki na wcisk na wcisk to zdaje się mają mleka Bebylon a @ertman zaprezentował puszkę ze stajni nestle - NAN - sam uzywam takiej w moim jachciku i wody nie przepuszcza. jak dotad dla mnie jest to najlepsze, najtańsze i najprostrze rozwiązanie. wycinasz kawał puszki, nacinasz i zaginasz prostopadle brzeg (ten odcięty) w taki sposób aby zrobiło się coś w rodzaju kołnierza ok. 3 mm, który ułatwi potem wklejenie tego do wewnętrznej cześci pokładu. pozdrawiam
ertman_176 Opublikowano 26 Maja 2010 Opublikowano 26 Maja 2010 Zrezygnowaliśmy z robienia kołnierzy przy puszkach, szkoda czasu, wklejona na styk dziala równie dobrze. Wanty to linka stalowa + śruba rzymska bądź linka kevlarowa ze ściągaczem. Na szoty użyć można nici szewskiej. Co do odbiornika do łódki to powinien być 40mhz bądź 2,4ghz ale wiąże się to z wymiana radia. Koszt kompletu to około 200zl dla 2,4ghz.
mushroom Opublikowano 26 Maja 2010 Opublikowano 26 Maja 2010 @ertman wykonanie kołnierza zajmuje 15 minut i wymaga jedynie nożyczek i szczypiec. bez kołnierza da się wkleić ale nie polecałbym tego niedoświadczonym osobnikom bo wymaga to naprawdę dobrego dopasowania otworu do puszki o samym klejeniu nie wspomnę, a kołnierz wszelkie nierówności wybacza no i oczywiście zapobiega podcięciu żył... co do szotów to ja kiedyś kupiłem nić chirurgiczną ale taką co się nie rozpuszcza po tygodniu i było ok, nie wiem czy teraz są takie nici dostepne, mozna zapytać w aptece lub sklepie medycznym. nić była koloru zielonego, trochę rozciągliwa ale nie do zerwania w rękach.
Dylek Opublikowano 26 Maja 2010 Autor Opublikowano 26 Maja 2010 Ok dobra puszke mam i wykonam kolnierz ;p Czy wg was plecionka wędkarska nadaje sie na szoty ? Czemu odbiornik powininen byc na 40 mhz , chcialbym jakis 35 poniewaz nie mam zamiaru do jednego modelu kupowac aparature i odbiornik na taka czestotliwosc.
karambolis8 Opublikowano 26 Maja 2010 Opublikowano 26 Maja 2010 Ja do swojej żaglówki kupiłem taki wynalazek: lina bawełniana 0.8mm ale trochę brałem na ślepo - zobaczymy czy się nada. Może ktoś jest w stanie ocenić?
ertman_176 Opublikowano 26 Maja 2010 Opublikowano 26 Maja 2010 Linka kevlarowa - taka wędkarska - powinna zdać egzamin. Co do 35mhz to proponuje zajrzeć do działu aparatur i do ustawy :wink: Co do linku - jest to linka dobra ale do redukcjyjnych modeli.
Dylek Opublikowano 26 Maja 2010 Autor Opublikowano 26 Maja 2010 Co do tej częstotliwośći wyczytałem ze prawo jest do :ass: Na szoty zakupiłem jakaś poliestrowa linkę 0.3 mm trochę wydaje się cieńka ale jest mocna i się nie rozciąga . może jeszcze kupie plecionke 0.8 mm bo taka znalazłem w sensownej cenie i ilośći .
karambolis8 Opublikowano 26 Maja 2010 Opublikowano 26 Maja 2010 Co do tej częstotliwośći wyczytałem ze prawo jest do :ass: Na szoty zakupiłem jakaś poliestrowa linkę 0.3 mm trochę wydaje się cieńka ale jest mocna i się nie rozciąga . może jeszcze kupie plecionke 0.8 mm bo taka znalazłem w sensownej cenie i ilośći . Można spytać gdzie znalazłeś?
Dylek Opublikowano 27 Maja 2010 Autor Opublikowano 27 Maja 2010 http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/cormoran-big-cat-plecionki-g16-a168-p684-k3256.html To ta na samym dole ;p
Dylek Opublikowano 27 Maja 2010 Autor Opublikowano 27 Maja 2010 Czy jak bede wycinał laserem osłonkę na komorę z rc do czy z plexi można również wyciać orczyk do seva ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.