Artur z kołobrzegu Opublikowano 4 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2007 Czołem ile ciągu da się wycisnąć z silnika 2,5 cm pojemności . Pytam orientacyjnie wiem że wiele zależy od marki silnika ale załuszmy że silniczek ze "średniej półki" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarzkobi Opublikowano 4 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2007 Powiem tak mam model górnopłata na silnik mvvs 2,5 ccm. Model waży ok. 1500g. Na pełnym gwizdku pionowo nie leci tylko zawisa na chwile i spada więc podejrzewam że ma coś ponad 1-1.2 kg ciągu. Ale dokładnie to tego nie mierzyłem więc nie podam dokładnie. Ale dobre i to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 4 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2007 Silniki do modeli prędkich na uwięzi mają obroty ponad 40 tyś.i 2,5KM ,nie pytałem się o ciąg.Rozmawiałem niedawno z kolegą Andrzejem Rachwałem który posiada takie silniki. Andrzej produkuje do nich świece i śmigła a silniki jego koledzy z Charkowa instytutu lotniczego,jest to produkcja kilka sztuk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarzkobi Opublikowano 4 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2007 To juz silniki wyczynowe. A jeśli mowa o silnikach popularnych takich jak mvvs, os, asp to moc wynosi ok. 0,5KM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 18 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 MVVS 2.5 na smigle 8x4 ma ciagu ok 0.9 - 1kg (zaleznie od tlumika i paliwa) MVVS 3.5 na smigle 9x4 ma ok 1.2 - 1.3 kg (jw.) Pytanie podstawowe - do czego Ci ta informacja? Jeżeli z ciekawości to ma ok 1kg. Jeżeli do projektu modelu to im lżejszy zrobisz model tym bedzie lepiej. Kombaty 1m i masie ok 0.8kg latają na silniku 2.5cm3 jak rakieta - bez wzgledu na marke silnika: OS, MVVS itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 18 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 chodzi mi właśnie o takiego kombata , zamierzam w niedalekiej przyszłości polatać czymś takim . Jak narazie mam za sobą 3 lata tłuczenia szybowców i kilka miesięcy przelatanych na pierwszym elektrooszybowcu , pierwsze loty elektro trenerkiem również mam obcykane za jakieś 2 tygodnie kończe budowe kombata tyle że elektrycznego :jupi: zamierzam niedługo zbudować pierwszy model z napędem spalinowym a potem właśnie coś szybszego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.