noker Opublikowano 10 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Prace trwają nieustannie mimo wysokich temperatur w modelarni Usterzenie ogonowe wklejone na stałe: Musiałem dołożyć wzmocnienie statecznika poziomego, gdyż wydawało mi się zbyt chybotliwe, podatne na skręcanie wzłuż kadłuba. Przymiarka ze skrzydłami głównymi: Pozostało wkleić skrzydła, zamocować silnik, zasilanie i regulator no i najwazniejsza sprawa załatwić u Tomka odbiór oraz strojenie wstepne :faja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Przed chwila oblatałem swojego ultronka i zdziwiony jestem ze to taki potulny baranek (mój waży 400g) Lata powoli i przewidywanie a lądowanie to bajka. Najlepiej nierób podwozia i ląduj w wysokiej trawie wzmocnienie steru wysokości jest konieczne, przy beczkach po okręgu strasznie się wygina Uważam ze po 5 godzinnej dawce dobrego symulatora może on ci służyć jako 1 model, sam zaczynałem z większym i "wredniejszym" akrobatem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 pawel66, A żebyś widział jak ten model pięknie startuje z ziemi no czysta poezja:P Ja mam swoje zdanie i w moich ultronach będzie podwozie:D Polecam każdemu dorobienie dwóch kółek:P Piękny model! czekam na relacje z oblotu:) Punkt dla Ciebie za wzmocnienie SW. Ja w moich wklejałem patyczki:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konradcal Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Witam, Ultron to wspaniale latający model, mój pierwszy Ultron wykonany dokładnie wg. planów twórcy skończył marnie, ale drugi zrobiony pancernie lata wyśmienicie chociaż do najlżejszych nie należy. Gorąco polecam ten model, do nauki latania również. Ja zrobiłem zdejmowane skrzydła, łatwiejszy transport. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 ale długo polatałem... zawiasy w lotkach się odkleiły i skutek wiadomy :twisted: zniszczona morda, skrzydło wyrwało w boku dziurę;] zaraz zabieram się do odbudowy :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasw328 Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 U mnie w pokoju na panelach kilkakrotnie wylało się trochę CA. Praktycznie co kawałek widać jakieś zastygłe krople kleju, lub ślady po nich.Próbowałeś zmyć acetonem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 aceton zostawi białe plamy, wyglądać będzie jeszcze gorzej ps. kadłub odbudowany z depronu 5mm :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 15 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Wczoraj odbył się przegląd techniczno-konstrukcyjny u mojego SanSai modelarskiego, a jakże wytkną wszystkie trzy czy cztery błedy żółtodzioba i kazał popoprawiać, jak zwykle dał kawałek sklejeczki, i kilkanaście dobrych rad. Miło pogadalismy, pokazał kilka swoich skarbów i się pożegnaliśmy. Aktualnie model ukończony w 99%. Usterki konstrukcyjne usuniete, zalecenia wdrozone. Czekam na dostawę PropSavera i dławika ferrytowego z abcrc i trzeba bedzie wkońcu wypuścić model z łap. A szkoda, bo fajny jest i się z nim zaprzyjaźniłem przez ten czas. :mrgreen: Jedyna nadzieja w tym, że w sobotę bedzie zbyt wietrznie żeby ciskać steropianem po lotnisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Już ze śmiechu spadłem z krzesła . :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 18 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 No dobra model zakończony. Właśnie uporałem się z upchaniem kabelkologii w jakiś sensowny sposób, zaprojektowałem (w myslach :mrgreen: ) i wykonałem miejsce na zamocowanie pakietu. kompatybilne z 1050 jak i 1250 po zapięciu na ostatni rzep: Odbiornik: I ostatecznie: OD ŚMIGŁA !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakuban Opublikowano 18 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 Przed tą piankową wręgą tuż za skrzydłem wstawiłbym kawałek sklejki, bo inaczej przy dziobnięciu w ziemię z wręgi zrobi się półwręga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 dodaj cieniutkiej sklejeczki lub balsy w kadłubie w miejscu lotek - jak zaczepisz skrzydłem o cokolwiek to lotka rozerwie ci kadłub :x dałbym też grubsze popychacze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 18 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 Ta może z pręta fi6mm? To co jest w zupełności wystarczy! Lotki są dobrze zamontowane. w moich Ultronach latka była ostatnią rzeczą która odpadała od reszty modelu, a trzymały sie tylko na 4, 28mm zawiasach. Powodzenia w oblocie! Fajne mocowanie pakietu :faja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Kilka godzin temu, bohater tego wątku - ULTRON 3D - został oblatany przez doświadczonego pilota oblatywacza :wink: za co mu dziękuję, po czym wykonał kilka kółeczek pod moje dyktando i bezpiecznie wyladował na ziemi. :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 gratuluję ;D ja też dziś latałem 30 minut temu ale po ciemku i jeszcze wiatr wiał :x u was nie wiało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 gratuluję ;D ja też dziś latałem 30 minut temu ale po ciemku i jeszcze wiatr wiał :x u was nie wiało? a skąd, lotnisko Tomek wziął z droższym abonamentem w opcji Wind-CALM z CAVOKiem od rana do wieczora :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 ja latam na boisku więc wersja budżetowa z wiatrem :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Gratuluję! Lataliście w Niebrzegowie zapewne? 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Marcus Nie gratuluj tylko zabieraj się za budowę swojego. No i byś kiedyś wpadł ,bo pomyśle , że Ty istniejesz tylko wirtualnie . :wink: Co do modelu. Został on niesamowicie dokładnie zrobiony, wręcz precyzyjnie z dbałością o każdy detal. Sam oblot to czysta przyjemność. Model wyważony i wy-trymowany ,2 kliki na lotkach , i po jednym na ogonie i tyle. Model lata bardzo poprawnie i nie ma problemów z podstawową akrobacją ani z figurami 3D. Choć te ostatnie to tylko w formie szczątkowej ,bo na pierwszych lotach nie chciałem doprowadzić Rafała do zawału. :faja: Rafał w powietrzu też sobie dawał radę i jak na świeżo upieczonego pilota bym powiedział , że bardzo dobrze. Teraz jakieś ozdobniki i latać, latać i latać . ( i robić na zapas drugi ) :rotfl: :rotfl: :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 panie Rafale a ile czasu zajęła panu budowa? bo sam zrobiłem ultrona na odpierdziel i zastanawiam się jak długo trwa budowa ładnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.