kacper96 Posted June 2, 2010 Posted June 2, 2010 witam, mam pytanie jak narysować profile do focke wulfa 190
Adam P. Posted June 2, 2010 Posted June 2, 2010 Ja bym spróbował przez pocieranie w odpowiedni sposób końcówką ołówka o kartkę.
madrian Posted June 3, 2010 Posted June 3, 2010 Adam dał doskonałą radę. :wink: Ja dodam drugą - Spróbuj się najpierw zorientować JAKIE to mają być profile. W modelarstwie nie zawsze się sprawdzają te profile, które znalazły zastosowanie w oryginale. A trzecia rada - może skorzystaj z gotowych planów?
kacper96 Posted June 3, 2010 Author Posted June 3, 2010 no właśnie korzystam z planów, które znalazłem na tutaj http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=7212&postdays=0&postorder=asc&highlight=fw+190&start=18 i tam mają model o rozpiętości 50cm i profil jest płaski a ja chciałbym zrobić model o rozpiętości 1m i nie wiem jaki tam może być profil
TooM Posted June 3, 2010 Posted June 3, 2010 Napisz jaki chcesz zastosować silnik .Do modeli depronowych możesz zastosować 12% profil podobny do NACA 2412( znajdziesz w programie Profili do ściągnięcia z sieci lub w Niezbędniku Komputer Świat). Najprościej weź dwie płyty depronu i wklej dźwigar w 1/3 cięciwy takiej grubości aby wyszło około 12%. Poszukaj w postach o depronowcach np Motylastego ,zobaczysz na zdjęciach o co chodzi.
Locke Posted June 3, 2010 Posted June 3, 2010 Z tego co widze budujesz tego FW co ja robiłem na konkurs. Opisałem jak zrobiłem skrzydło... Masz link: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=25125
kacper96 Posted June 3, 2010 Author Posted June 3, 2010 locke czy jak robiłeś poszycie skrzydła to depron 3mm naklejałeś na spód skrzydła(depron 6mm) :?: Chce zastosować ten silnik
Locke Posted June 3, 2010 Posted June 3, 2010 Spód skrzydła to depron 6mm na to żeberka i przykryte depronem 3mm. Widać to na zdjeciach..
TooM Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 Masz ten silnik czy chcesz go dopiero kupić ,bo w tym drugim przypadku lepszy byłby zamiast 2408 -21 2408-21 ,bierze mniej prądy przy porównywalnym uciągu . Przynajmniej w ESA się nie sprawdził.Jednak jeśli go już masz ,to się nie martw tylko zastosuj śmigło o małym skoku np 3,5 cala ,no max 4. Jednak do modelu 1m rozpiętości lepszy byłby silnik o kV ok 1200 ( mówimy tu o tanich silnikach). PS Eryk czy próbowałeś zastosować w swoim modelu silnik o mniejszym kV .Ciekawe jak by Twoja piękna Foka latała na dużym śmigle i pakiecie 3s.
Locke Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 Eryk czy próbowałeś zastosować w swoim modelu silnik o mniejszym kV Nie, nie próbowałem. Latałem tylko na tym silniku który podałem w temacie. Ciekawe jak by Twoja piękna Foka latała na dużym śmigle i pakiecie 3s. Dziękuje :wink: No ciekawe, ale na razie model sobie wisi pod sufitem, a pakiety 3s dopiero będe kupował. :wink:
kacper96 Posted June 4, 2010 Author Posted June 4, 2010 TooM, Mam już ten silnik, wcześniej był w toto-0, na śmigle 8x4 i pakiecie 2s latał wyśmienicie, a był nawet zamocny.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.