Wojtass_nt Opublikowano 4 Czerwca 2010 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Lotki mam na kanale 1 i 6 lecz za żadne skarby nie mogę sobie poradzić aby mieć działające hamulce z lotek. Czy ktoś mi poda dokładną instrukcję jak je ustawić? Nie chcę gdybania tylko konkretną pomoc
Gość Anonymous Opublikowano 4 Czerwca 2010 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Wchodzisz w menu -> Flapetron -> zmieniasz status z INH na ACT, ustawiasz wychylenia dla kanałów.
Wojtass_nt Opublikowano 4 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2010 I ON OFF aktywuję dużym lewym pstryczkiem? Co jeśli nie da się w żaden sposób zrobić aby w którymkolwiek położeniu (off czy on) lotki były wyzerowane?? Cały czas są kurcze do góry mniej lub więcej. Też w ten sposób próbowałem ale to coś tym razem nie działa :?
Gość Anonymous Opublikowano 4 Czerwca 2010 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Aaaa! Widzisz, pomerdało mi się... :/ Mam dokładnie ten sam problem. Gdzieś nawet temat napisałem z tydzień temu. Niestety, do tej pory nie wymyśliłem jak to poustawiać żeby było dobrze.
Wojtass_nt Opublikowano 5 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 5 Czerwca 2010 Jasny gwint no to nie ciekawie :? Próbowałem już chyba wszystkich możliwości. Pewnie jest gdzieś jeden myk o którym nie wiemy...
Gość Anonymous Opublikowano 5 Czerwca 2010 Opublikowano 5 Czerwca 2010 Jak nie da rady na fabrycznym sofcie, to trzeba będzie się przerzucić na oprogramowanie Raffita Coraz bardziej mam ochotę zainstalować w nadajniku gniazdo programatora.
Grzechu Opublikowano 7 Czerwca 2010 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Co jeśli nie da się w żaden sposób zrobić aby w którymkolwiek położeniu (off czy on) lotki były wyzerowane?? Cały czas są kurcze do góry mniej lub więcej. Czasem nie chodzi o subtrima? Nie wiem czy zrozumiałem
julo Opublikowano 7 Czerwca 2010 Opublikowano 7 Czerwca 2010 kiedys, jak jeszcze mialem oryginalny soft to walczylem z tym problemem i jedyne sensowne rozwiazanie do jakiego doszedlem to ustawienie klap na pokredle a nie na przelaczniku... btw. polecam soft rafita tam nie ma zadnych problemow z dowolna konfiguracja.
Wojtass_nt Opublikowano 7 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 7 Czerwca 2010 Co jeśli nie da się w żaden sposób zrobić aby w którymkolwiek położeniu (off czy on) lotki były wyzerowane?? Cały czas są kurcze do góry mniej lub więcej. Czasem nie chodzi o subtrima? Nie wiem czy zrozumiałem Nie. Lotki działają normalnie ale zaraz jak tylko uaktywnię flapperon to idą w górę. Chociaż gdyby tak po tym od nowa ustawić nowe zera dla każdego z serw :roll: To może być myśl :!:
Wojtass_nt Opublikowano 5 Lipca 2010 Autor Opublikowano 5 Lipca 2010 Nie działa. Próbowałem wszelkich sposobów. Pomysły mi się skończyły. Prośba do użytkowników aparatur Futaba o podanie przepisu na ustawienie klapolotek. Włącznie z tym czy druga lotka jest podpięta pod 5 czy 6.
Wojtass_nt Opublikowano 7 Lipca 2010 Autor Opublikowano 7 Lipca 2010 Po kilkunastominutowym biegu za psiakiem na polu wpadłem do domu i myślę. Po chwili żaróweczka jasno się zaświeciła- WIEM! Pierwszą rzeczą jaką zrobiłem to powróciłem do GLIDER mode. Następnie wyłączyłem opcję FLAPPERON- INH Pognałem do PROG-MIX i wszedłem w opcję MIX1. Aktywujemy mikser zamieniając INH na ACT. Jako master ustawiłem AIL (kanał 1) a jako SLAVE- FLP (kanał 6- druga lotka) Ustawiłem UP RATE- 090 DNRATE 090 Dla SW wybieramy NOR- przełącznik 3 pozycyjny ma być ustawiony na N aby miksery działały. Akceptujemy wszystko klikając MENU Mamy już działające lotki tak jak byśmy użyli opcji FLAPPERON ale teraz możliwe jest dalsze miksowanie (poprzednio niemożliwe gdyż wychylały się obie lotki naprzemiennie) Miksujemy hamulce jako klapolotki z drążkiem gazu. Wchodzimy w PROG-MIX i wybieramy MIX2 State ACT Master ARB Slave AIL OFFSET +100 UPRATE +100 SW- NOR Ackeptujemy MENU Wybieramy MIX3 State ACT Master ARB Slave FLP OFFSET +100 UPRATE -100 SW- NOR Ackeptujemy MENU Kiedy ruszymy drążkiem gazu do góry to od połowy zaczną się lotki wychylać do góry- obie jednakowo. Możemy precyzyjnie wybrać sobie zakres wychylenia klapolotek. Brakuje nam jeszcze zmiksowania steru wysokości- niezbędnego do poprawnego lotu kiedy uruchomimy klapolotki. Wchodzimy w MIX4 State ACT Master ARB Slave ELE OFFSET 100 UPRATE -40 (to jest moj zakres wyjściowy, który na lotnisku będę korygował do uzyskania właściwego efektu) SW- NOR Akceptujemy MENU Teraz możemy wyjść z ustawień. Przełączenie pstryczka miksera z pozycji N na 1 lub 2 spowoduje że powyższe ustawienia nie będą działały. Lepiej mieć je od razu na NOR czyli N gdyż najciężej tutaj o pomyłkę. Aparatura po włączeniu sama sygnalizuje nam złe położenie przełączników a N jest właściwe. A chyba nikt z nas nie chciał by z pośpiechu polecieć z modelem w którym nie działają lotki :roll:
maciekpd211 Opublikowano 9 Lipca 2010 Opublikowano 9 Lipca 2010 Aparatura po włączeniu sama sygnalizuje nam złe położenie przełączników a N jest właściwe. A chyba nikt z nas nie chciał by z pośpiechu polecieć z modelem w którym nie działają lotki :roll: Jeżeli chcesz zawsze używać tych mikserów to możesz ustawić SW-ON wtedy mikser jest włączony niezależnie od pozycji przełącznika. Pozdrawiam, Maciek.
Wojtass_nt Opublikowano 10 Lipca 2010 Autor Opublikowano 10 Lipca 2010 Aparatura po włączeniu sama sygnalizuje nam złe położenie przełączników a N jest właściwe. A chyba nikt z nas nie chciał by z pośpiechu polecieć z modelem w którym nie działają lotki :roll: Jeżeli chcesz zawsze używać tych mikserów to możesz ustawić SW-ON wtedy mikser jest włączony niezależnie od pozycji przełącznika. Pozdrawiam, Maciek. Też masz rację
Mogway Opublikowano 15 Lipca 2010 Opublikowano 15 Lipca 2010 To ja sie podlacze pod temat. Mam serwa lotek na kanale 1 i 6 jak nie ma zadnego mix wlaczonego to dzial tylko to serwo na kanale 1. Zeby zaczely serwa dzialac jak lotki wystarczy ze wlacze FLAPERON ACT AIL1 100 100 AIL2 100 100 FLP1 nic nie zmienia FLP2 nic nie zmienia Jak to teraz powinno działać , jakis przelacznik zeby z lotek zrobily sie klapy ? ( w teori tak powinno dzialac ?) Poniewaz dopiero zaczynam przygode z modelarstwem to nie wiem czy dobrze rozumiem i kombinuje z tym radiem. Jakos to wszystko malo intuicyjne. PS Mam wersje 2 tego nadajnika Jak mozna ustawic klapolotki zeby to dzialalo tak: mam lotki latam Pstryk i z lotek robia sie klapy czyli obie lotki w dol (miodek by byl jak by mozna jakim potencjometrem regulowac wychylenie obu lotek jako klapy). Czy jest to mozliwe ?
Wojtass_nt Opublikowano 16 Lipca 2010 Autor Opublikowano 16 Lipca 2010 Teoretycznie FLP1 i FLP2 po ustawieniu wartości i pstryknięciu któregoś z pstryczków powinno spowodować wychylenia klapolotek w górę lub w dół. W praktyce niestety to tak nie działa. Spróbuj mojego sposobu i zobacz czy będzie Ci to odpowiadało.
Gość Anonymous Opublikowano 19 Lipca 2010 Opublikowano 19 Lipca 2010 Mi udało się osiągnąć coś takiego, po analizie tego tematu i własnych przemyśleniach: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?p=308388#308388
Daniel_B Opublikowano 31 Marca 2011 Opublikowano 31 Marca 2011 Witam kolegów. Czy ktoś ma gotowy patent na ustawienie klapolotek na przełączniku 3 poz. (AUX3) podobnie jak jest na filmiku gdzie "gość" miksuje klapy i lotki? Chodzi mi o to, aby AUX3: poz.0 - klapolotki wyłączone poz.1 - klapolotki wysunięte w dół o np.30% poz.2 - klapolotki wysunięte w dół o np.60% + ewentualnie dodatkowy mix do kompensacji maksymalnego (60%) wysunięcia lotek sterem wysokości aktywowanego przełącznikiem AIL.D/R Podziękowania za ew. patent
tommy Opublikowano 31 Marca 2011 Opublikowano 31 Marca 2011 Jeśli Cię interesuję jutro mogę Ci podać jak zrobić, żeby samemu regulować wychylenie klapolotek pokrętłem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.