marek rokowski Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 pojawiła się potrzeba więc... powstał projekt, a później 3 zestawy Piper-a o rozp.1,20m model ma być prosty w budowie, tani ma latać "sam" ma zapewnić możliwość stosowania równocześnie aku o różnych pojemnościach (-czyli umiejscowienie aku w ś.ć.) poniżej relacja z budowy mojego prototypu skrzydełko: dwudźwigarowe -ale z dźwigarami ukrytymi pod pokryciem: kadłub: skrzynkowy, wzmocniony dwoma pojedynczymi listwami sosnowymi, z stryrodurowym rdzeniem w cz. przedniej: usterzenie: klasyka wzmocniona listwami stery wysokości dodatkowo spięte drutem alu 2,5mm podwozie drut fi2,5mm koła fi75mm (start z trawy) ogon: płoza mocowanie skrzydła: kołki+guma -ale w wersji zmodyfikowanej przeze mnie (tuleje w skrzydle w cz. tylnej): niestety siadła mi bateria w aparacie i brakło możliwości dokończenia dokumentacji więc zrobię to jutro link do galerii ze zdjęciami z budowy krok po kroku: http://picasaweb.google.pl/1marekR/Piper2010?feat=directlink Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 14 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 model robiony trochę na łapu-capu -bez obklejania papierem farba (opakowania próbkowe z Castoramy)kładziona bezpośrednio na styrodur prostym aerografem za 30 PLN(tamże kupionym) kolor czarny- gruby pisak spirytusowy skrzydełko: skrzydełko w towarzystwie kadłuba: a tutaj pomysł na tanie wykonanie całkiem sympatycznej maski silnika: docięty na wysokość styropianowy jednorazowy pojemnik na zupę! całość: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepen02 Opublikowano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Hehe.. Rzeczywiście fajny pomysł na wykorzystanie jednorazówek :x Naturalnie fajny modelik i te pstrokate malowanie. A jaka rozpietość, waga itp.??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 15 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 rozpiętość dobrana pod materiał - czyli płytę styroduru rozp 1,20 m waga: bez silnika i wyposażenia 300gr zważę go jutro w stanie kompletnym aku w środku ciężkości więc można latać na całej gamie pakietów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HubertFab Opublikowano 17 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 Model świetny, ale bał bym się nim uczyć latać- w jednej chwili może przestać się podobać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 17 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 hehe to wersja trochę już zaawansowana wersje do nauki robimy "gołe" - tylko z zaznaczeniem kabinki lub coś podobnego zresztą tak naprawdę zobaczymy jaką inwencją wykażą się "twórcy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
308_Martinez Opublikowano 18 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 A dla których sąsiadów ten Trenerek :?: Świetny jednym słowem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 19 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 hehehe ano dla dwóch nowych zapaleńców z Andrychowa być może jutro obloty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 cześć, jak oceniasz niskobudżetowy areograf ? Na zdjęciu depronik nim pomalowany całkiem nieźle się prezentuje. Czy twoim zdaniem nadałby sie do kadłuba z laminatu ? możesz podać jego markę lub nazwę. Bo na allegro jest dużo modeli i nie każdy chyba sprawdzony. Modelik super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 20 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 ja mam dwa: ale ten jest lepszy: http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9294 kupiony w hobbyking Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 kilka zdjątek z latania Piperkami: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Ładny model ... szkoda że nie jestem twoim sąsiadem :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 CHACHA co 2 tygodnie jestem w Swarzędzu u lekarza... - więc prawie że mogę uznać Cie za sąsiada Piperek trochę jużsfatygowany - swoje przeszedł - ale nadal lata jak byś miał ochotę - do przejęcia za jakiś grosik jakby co -pisz an priv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 5 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 no i nastepny zarażony lataniem sąsiad wiec powstał kolejny Piper (zapowieź nowego zestawu - tym razem z epp) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 No to teraz "walnąłeś" taką niepozaokrąglaną surowiznę, tyle co pryśniętą farbą. :mrgreen: A fe - nieładnie :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 No niezbyt ciekawie to wygląda ale do nauki jak najbardziej ok. Przynajmniej nie bedzie szkoda jak się rozbije :rotfl: . Nie myslałes o tym żeby zrobić ładnego pipera z malowaniem Grasshopper L-4? Myśle że cieszył by się niezłym zainteresowaniem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 5 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 przecież piszę że to do nauki latania był biały - ale wolnej chwili trysnałem go spayem jest kanciaty - bo nie miałem czasu go pieścić - ale wszystkie bebechy ma SCHOWANE -iwęc to krok w dobra strone Grashopper - to moj ulubiony samolot - i zestaw na pewno będzeie zrobiony tak, żeby można było zbudować takowego w opcji z przeszklona kabinka - bo jest co w nim szklić hehehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.