marek rokowski Opublikowano 13 Czerwca 2010 Opublikowano 13 Czerwca 2010 pojawiła się potrzeba więc... powstał projekt, a później 3 zestawy Piper-a o rozp.1,20m model ma być prosty w budowie, tani ma latać "sam" ma zapewnić możliwość stosowania równocześnie aku o różnych pojemnościach (-czyli umiejscowienie aku w ś.ć.) poniżej relacja z budowy mojego prototypu skrzydełko: dwudźwigarowe -ale z dźwigarami ukrytymi pod pokryciem: kadłub: skrzynkowy, wzmocniony dwoma pojedynczymi listwami sosnowymi, z stryrodurowym rdzeniem w cz. przedniej: usterzenie: klasyka wzmocniona listwami stery wysokości dodatkowo spięte drutem alu 2,5mm podwozie drut fi2,5mm koła fi75mm (start z trawy) ogon: płoza mocowanie skrzydła: kołki+guma -ale w wersji zmodyfikowanej przeze mnie (tuleje w skrzydle w cz. tylnej): niestety siadła mi bateria w aparacie i brakło możliwości dokończenia dokumentacji więc zrobię to jutro link do galerii ze zdjęciami z budowy krok po kroku: http://picasaweb.google.pl/1marekR/Piper2010?feat=directlink
marek rokowski Opublikowano 14 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2010 model robiony trochę na łapu-capu -bez obklejania papierem farba (opakowania próbkowe z Castoramy)kładziona bezpośrednio na styrodur prostym aerografem za 30 PLN(tamże kupionym) kolor czarny- gruby pisak spirytusowy skrzydełko: skrzydełko w towarzystwie kadłuba: a tutaj pomysł na tanie wykonanie całkiem sympatycznej maski silnika: docięty na wysokość styropianowy jednorazowy pojemnik na zupę! całość:
Szczepen02 Opublikowano 15 Czerwca 2010 Opublikowano 15 Czerwca 2010 Hehe.. Rzeczywiście fajny pomysł na wykorzystanie jednorazówek :x Naturalnie fajny modelik i te pstrokate malowanie. A jaka rozpietość, waga itp.???
marek rokowski Opublikowano 15 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2010 rozpiętość dobrana pod materiał - czyli płytę styroduru rozp 1,20 m waga: bez silnika i wyposażenia 300gr zważę go jutro w stanie kompletnym aku w środku ciężkości więc można latać na całej gamie pakietów...
HubertFab Opublikowano 17 Czerwca 2010 Opublikowano 17 Czerwca 2010 Model świetny, ale bał bym się nim uczyć latać- w jednej chwili może przestać się podobać.
marek rokowski Opublikowano 17 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2010 hehe to wersja trochę już zaawansowana wersje do nauki robimy "gołe" - tylko z zaznaczeniem kabinki lub coś podobnego zresztą tak naprawdę zobaczymy jaką inwencją wykażą się "twórcy"
308_Martinez Opublikowano 18 Czerwca 2010 Opublikowano 18 Czerwca 2010 A dla których sąsiadów ten Trenerek :?: Świetny jednym słowem
marek rokowski Opublikowano 19 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 19 Czerwca 2010 hehehe ano dla dwóch nowych zapaleńców z Andrychowa być może jutro obloty...
young Opublikowano 20 Czerwca 2010 Opublikowano 20 Czerwca 2010 cześć, jak oceniasz niskobudżetowy areograf ? Na zdjęciu depronik nim pomalowany całkiem nieźle się prezentuje. Czy twoim zdaniem nadałby sie do kadłuba z laminatu ? możesz podać jego markę lub nazwę. Bo na allegro jest dużo modeli i nie każdy chyba sprawdzony. Modelik super
marek rokowski Opublikowano 20 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 20 Czerwca 2010 ja mam dwa: ale ten jest lepszy: http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9294 kupiony w hobbyking
marek rokowski Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2010 kilka zdjątek z latania Piperkami:
Zielony Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Ładny model ... szkoda że nie jestem twoim sąsiadem :mrgreen:
marek rokowski Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2010 CHACHA co 2 tygodnie jestem w Swarzędzu u lekarza... - więc prawie że mogę uznać Cie za sąsiada Piperek trochę jużsfatygowany - swoje przeszedł - ale nadal lata jak byś miał ochotę - do przejęcia za jakiś grosik jakby co -pisz an priv
marek rokowski Opublikowano 5 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2011 no i nastepny zarażony lataniem sąsiad wiec powstał kolejny Piper (zapowieź nowego zestawu - tym razem z epp)
kesto Opublikowano 5 Stycznia 2011 Opublikowano 5 Stycznia 2011 No to teraz "walnąłeś" taką niepozaokrąglaną surowiznę, tyle co pryśniętą farbą. :mrgreen: A fe - nieładnie :wink:
Capriman Opublikowano 5 Stycznia 2011 Opublikowano 5 Stycznia 2011 No niezbyt ciekawie to wygląda ale do nauki jak najbardziej ok. Przynajmniej nie bedzie szkoda jak się rozbije :rotfl: . Nie myslałes o tym żeby zrobić ładnego pipera z malowaniem Grasshopper L-4? Myśle że cieszył by się niezłym zainteresowaniem....
marek rokowski Opublikowano 5 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2011 przecież piszę że to do nauki latania był biały - ale wolnej chwili trysnałem go spayem jest kanciaty - bo nie miałem czasu go pieścić - ale wszystkie bebechy ma SCHOWANE -iwęc to krok w dobra strone Grashopper - to moj ulubiony samolot - i zestaw na pewno będzeie zrobiony tak, żeby można było zbudować takowego w opcji z przeszklona kabinka - bo jest co w nim szklić hehehe
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.