noker Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 wsadź tam 'kolcek' ze styropiany, styroduru, depronu, co masz pod ręką i wytnij w nim dopasowane gniazdo na pakiet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 W sumie na taki sposób nie wpadłem się przyznam, rozwiązanie bardzo proste, ale troszkę obawiam się że za bardzo uszczelnię komorę i będzie kłopot z chłodzeniem regulatora i pakietu. W podpisie zauważyłem że tez budujesz Madmana prowadzisz jakąś relację ? Budujesz w oryginalnej wielkości czy pomniejszałeś ? Dzisiaj piątek więc zbliża się weekend i czas na jakąś konkretną "flaszkę" więc na dzień dzisiejszy kończę pracę i prezentuje efekty z dnia dzisiejszego Dorobiłem klapkę do komory na pakiet Wziąłem się za statecznik poziomy i oczywiście wkleiłem w niego pręt węglowy 2 mm jako wzmocnienie A potem poszło już z górki ... i dokończyłem krągłości po górnej stronie kadłuba, co nie co zmieniając ale oczywiście tylko delikatnie a tak prezentuje się Madman teraz W tym stanie co jest teraz waży 482 g. Dodając wyposażenie robi się jakieś 880 g ale wiadomo że nie ma jeszcze lotek, SW i paru drobnych elementów więc jeszcze przytyje ... będę próbował zbić wagę obrabiając jeszcze podwozie co się tam utnie coś pod szlifuję i parę gram sądzę się urwie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 W podpisie zauważyłem że tez budujesz Madmana prowadzisz jakąś relację ? Budujesz w oryginalnej wielkości czy pomniejszałeś ? Relacji nie prowadzę, zawsze zapominam aparatu do modelarni. Trzeba jakiś dyzurny zanieść i zostawić na służbie. Mój Madmanik jest w rozmiarze XL długość 1200mm rozpiętość 1500mm Aktualnie czeka juz na oblot napęd spalinowy 2T ASP.75 lotki i gaz na HS 322HD kierunek i wysokość na HS 635HB Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Bardzo ładny Madmana. Masz jakąś technikę na oklejanie końcówek skrzydeł ? Dla mnie to zmora. Podwozie delikatnie odchudzone co nie co odciąłem mięsa i z uzyskałem całe 7 g ... zawsze coś Ogólnie podwozie skończone a w markecie budowlanym natrafiłem na cudowne nakrętki, które ładnie wykończyły mi oś Rozglądałem się za pilotem i doszedłem do wniosku że zrobię to najmniejszym nakładem finansowym i zakupiłem na allegro taką figurkę za całe 10 PLN Gość widać konkret i nawet zadowolony ma wysokość 10 cm więc jak mierzyłem to raczej z pewnością podejdzie do Madmana. Mam silnik iBM 313 W 1100 kv ale podejrzewam że będzie za słaby do konstrukcji ponad 1 kg choć latałem nim modelami piankowymi (skrzydło deska) co waga wskazywała 900 g i nie było kłopotu z nadmiarem mocy. Tutaj zastanawiam się czy nie zakupić innego mocniejszego ... chodzi mi po głowie SilverBlue C3536/8. Ten by już z pewnością wystarczył. Kłopot mam taki delikatnie nie przemyślany bo zrobiłem już mocowanie silnika pod krzyżak do iBM i mam nadzieję że ten od SilverBlue też będzie identyczny Wiem tyle że długość ramienia krzyżaka jest 50 mm przy obu silnikach więc mam nadzieję że rozstaw dziur będzie identyczny jak nie to będziem kombinować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Bardzo ładny Madmana. Masz jakąś technikę na oklejanie końcówek skrzydeł ? Dla mnie to zmora. Dziękuję, starałem się Co do oklejania skrzydeł, najwięcej dały mi w kość zaokrąglone narożniki. Folia nie chciała się aż tak bardzo na nich obkurczyć, aby pokryć skrzydło jednym kawałkiem. Najpierw pokryj właśnie te narożniki folią od góry i od dołu, a potem reszta to już pikuś. Masz już jakiś schemat kolorystyczny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Co do silnika to mam w latającym skrzydełku (1600mm koło 1kg) silnik Turnigy 3536/6 1250KV, ze śmigłem 10x5 i akku 3s, czyli bardzo zbliżony do tego Silver Blue. Mocy ma aż naddto, na 60% idzie praktycznie pionowo do góry. Więc myślę że z akrobatem o podobnej wadze będzie radził sobie idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Dzięki za podpowiedź przy oklejaniu na pewno skorzystam co do kolorystyki jeszcze nie zdecydowałem ... bardzo bym chciał okleić niektóre fragmenty modelu folią kolorową przeźroczystą czyli jak się nie mylę i dobrze zanotowałem transparentną. Mianowicie coś na skrzydłach żeby uwydatnić konstrukcję skrzydeł jak to zrobił autor tegoż tematu w swoim Madmanie co mi się bardzo podoba. Dodatkowo spodobała mi się folią z szachownicą co też gdzie nie gdzie wcisnę jakieś paski z pewnością od spodu modelu dla lepszej orientacji Kolory hmmm ... kilka opcji: 1. czerwony, biały 2. czerwony, żółty 3. niebieski, biały 4. zielony, żółty Takie wstępne ustawienie kolorów ale jak będzie to mam ogromny mętlik w głowie Paweł dzięki za odpowiedź ... tak właśnie wpadł mi ten silnik w oko i z silników dostępnych w abc on wydał mi się najbardziej odpowiedni ... teraz tylko mieć nadzieję żeby krzyżak spasował do otworów zrobionych we wrędze ale jestem dobrej myśli i wszystko okaże się w poniedziałek ze wstępnych ustaleń krzyżaki mają tą samą wielkość ale nie wiem niestety jak wygląda rozstaw śrub mocujących ... sądzę że będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 U mnie rozstaw otworów mocujących krzyżak do wręgi to koło 41mm (od jednej śruby do drugiej idąc przez środek). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 No to mnie cieszy powiem Ci Pawle bo identycznie mam w iBM więc dużo prawdopodobne że krzyżaki będą w jakimś standardzie ... ale w poniedziałek do południa wszystko będę wiedział Dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Silnik pasuje czyli całe 480 W będzie buczeć w Madmanie ... choć nie obeszło się niestety bez inwazyjnej metody skrócenia osi silnika co niestety okazało najprostszą metodą przeróbki a reszta wyjdzie w praniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Pilot dzisiaj dotarł więc wziąłem się za kabinę ... podłoga miała być na równo i miałem skrócić pilota o nogi no ale jak żona o tym usłyszała to istny szlaban na takie praktyki więc pilot nogi ma i mieć musi ... no ze zdaniem moje małżonki liczyć się muszę ... a przynajmniej czasami ... co nie co dokleiłem balsy oraz zrobiłem skromny szablon przyszłej owiewki z papieru i tak to teraz wygląda ... a jeszcze dzisiaj posklejałem SW W końcu zdecydowałem się wstępnie na kolorystykę czyli przewaga koloru żółtego i fragmenty skrzydła i stery od góry będę krył folią transparentna w kolorze niebieskim a od spodu modelu stery jak i część skrzydła pokryte folią w szachownice dla lepszej orientacji ... CDN ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zrób pełne krycie np: http://aero-works.net/store/images/upload/plane_large/6090extra300orange_large01.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Malowanie też ładne ale jak patrzę na Madmana Maćka (autora tegoż wątku) i widzę jak ładnie jest uwydatniona konstrukcja skrzydła przez folie transparentną no to nie chce być inaczej i nie omieszkam takowej zakupić według mnie ma to swój urok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Dobra w Madmanie muszę tylko zamontować tylne koło ogonowe, okleić i zrobić popychacze i sądzę że będzie można polecieć z silnikiem i 4 serwami waży dokładnie 678 g ... dodając aku wychodzi jakieś 900 g plus regiel, RX, folię i drobną galanterie wraz z pilotem powinienem się zmieścić w 1100 g ... ale jak będzie się okaże Madmana jest w chwili obecnej największym modelem (choć jeszcze nie skończonym) w moim domowym hangarze A tak będzie wyglądał z pilotem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Ładny model musi latać, bo jest ładny, a wiadomo, że ładny ładnie lata. Już nie mogę doczekać się oblotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Plany już masz więc kupuj balsę i wycinaj szablony żeber u mnie leżą więc nie widzę przeszkód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Plany już masz więc kupuj balsę i wycinaj szablony żeber u mnie leżą więc nie widzę przeszkód No tak tylko najpierw muszę skończyć "Delfinka" motoszybowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Troszkę byłem zaniepokojony wiotkością lotek i postanowiłem że zbuduje je od nowa co nie co zwiększając grubość materiału i dodając wzmocnienia z balsy 3 mm. Natarcie lotki wcześniej wykonałem z listwy balsowej 6x6 a tym razem dałem 6x10 co zdecydowanie poprawiło mocowanie zawiasu w lotce. Reszta lotki wcześniej wykonana była również z listwy balsowej 6x6 a skromnie zwiększyłem do 6x7. Po sklejeniu wszystkiego do kupy wyraźnie poprawiła się sztywność Po długim weekendzie zamawiam folie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas 39 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Pochwalę się i ja, evo w elektro.Silnik 4260 600kv ,serwa corona ,regul. 80A , zasilanie 5s 3600 kokam,. "] http://[/url] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Madmanów coraz więcej bardzo ładny model jakiś film z lotów posiadasz ? właśnie taką folię niebieską transparentną bym chciał kupić ... co to za folia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.