Skocz do zawartości

Problem z balansowaniem pakietów

TomekP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Chciałbym się kolegów podpytać o zachowanie Waszych ładowarek. Do ładowania li-pol używam zestawu Robbe Power Peak Compact 6S i do tego balanser Robbe Top Equalizer 6S. Mam pakiet Fullymax 3S1P o pojemności 1300mAh. Różnica napięć w pakiecie to 0,1V na środkowej celi, w porównaniu do dwóch pozostałych. Niestety przy tej różnicy napięcia diody balansera świecą się na stałe, co według instrukcji oznacza zbyt dużą różnicę pomiędzy poszczególnymi celami w pakiecie i nawet nie próbuje tego wyrównywać. Przykładowo jeżeli 1 i 3 cela mają 4,10V to środkowa ma 4,00V i w czasie doładowywania do właściwego napięcia 4,2V/celę uzyskują je tylko 2 zewnętrzne cele a środkowa dalej ma napięcie niższe o 0,1V. Czy wasze ładowarki mają tak samo, czy to po prostu wina mojej ładowarki lub balansera?

Opublikowano

Nasze (przynajmniej moja) przy balansowaniu dają równe napięcia. A pakiet podłączyłeś prawidłowo?? Jedna wtyczka do gniazda balansera, a druga do innego gniazda.

Opublikowano

Tak, wszystko jest na pewno dobrze ustawione i podłączone. Bardziej zastanawiam się nad tym, czy to nie jest jakiś kłopot z samą ładowarką albo balanserem :(

Opublikowano

Szczerze mówiąc nie wiem. Mam tylko dwa pakiety, oba takie same, przy czym ten drugi jest lepszy i napięcie się tak nie rozjeżdża. Są delikatne różnice, ale to są rzędu 0,05V/celę i wtedy balanser potrafi ograniczyć ładowanie dwóch pozostałych i nadgonić tą jedną, chociaż pozostałe dwie i tak wtedy ładują się o minimum 0,01V więcej niż ta, na której początkowe napięcie jest niższe.

Jest jakiś sposób, żeby bez rozbierania pakietu sprawdzić czy ta kolejność jest prawidłowa?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.