Skocz do zawartości

1S, 138mA - czy można?

Gites

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pakiet jak w tytule... o ten. Proszę się nie sugerować "max charge rate" gdyż jest to niedawno wprowadzona wersja v2. Ja mam v1, która z tego co pamiętam ma MCR=1C. Moja ładowarka ma rozdziałkę 100mA więc albo go mogę ładować 100mA albo ryzykować 200mA. I tu pytanie... czy LiPol 138mA mogę pogonić prądem 200mA bez szkody dla niego?

Opublikowano

Jezeli nie jestes pewnien - delikatnie trzeba.

Kiedy tu się pochlastać można... półtorej godziny się ładuje prądem 100mA :crazy:
Opublikowano

Swoją drogą to tytułowe LiPol'ki mają zawyżoną pojemność. Posiadam dwa na stanie i jeszcze nigdy nie udało mi się naładować ich do podanych 138mAh. Zamiast tego pojemność dla obu waha się między 118 a 122 mAh. Jakby nie patrzeć prawie 20% mniej niż deklaruje producent. Ciekawe czy v2 to też wielka ściema.

Opublikowano

W specyfikacji masz: "Max Charge Rate © 5" więc można ładować max. prądem 138mAx5=690mA!

yhm :jupi:
Opublikowano

Nie wiem czemu ale to 5C zupelnie do mnie nie przemawia. Ale - kosztuje niewiele, mozna poeksperymentowac. Co do pojemnosci - taka roznica to zadna roznica. Nie wiesz jaka metoda oni to mierzyli. Na pewno taka by cyferki ciekawiej wygladaly.

Opublikowano

To moje "yhm" w poprzednim poście było trochę ironiczne :P Na początku tego wątku napisałem, że mam poprzednią wersję tego LiPol'a, która CHYBA miała podane 1C jako max. ładowania. Tak że dyskusja nie jest o wersji 5C tylko o 1C.

Drugi link przydatny, dzięki ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.