tymbark Opublikowano 22 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2010 Witam! Otoz mam problem ze swoim samolocikiem Sky Lady II. wczoraj cos w nim grzebalem i wlaczylem silnik szedl chwile potem poczulem dziwny zapach jakby sie cos spalilo ;/ odlaczylem akumlator i aparature. Dzisiaj rano podlaczylem do niego akumlator i odrazu zaczal mi wariowac silnik sam sobie dodawal gazu w ogole nie reagowal na moja aparature ... serwa o dziwo dzialaly potem odlaczylem to znowu po kilku godzinach podlaczylem od nowa i dalej to samo silnik sobie sam chodzi tylko ze teraz mi sie juz nawet serwa nie ruszaja ;/. Moje pytanie brzmi co to moglo byc spalil mi sie regulator gazu czy moze kwarce poszly? Prosze o pomoc ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 22 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2010 padł odbiornik lub regulator podłącz regulator bez silnika jeżeli serwa działają to padł tylko regulator jeżeli serwa dalej nie działają to składaj na nowe wyposażenie :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbark Opublikowano 22 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2010 teraz to sprawdzilem i jak podlaczylem regulator do odbiornika a aku do regulatora bo tak mam to serwa dalej nie dzialaja ;/ a moze sie tylko kwarc zepsuł w odbiorniku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 22 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2010 Gdyby poszły kwarce to raczej nic by nie chodziło. Sprawdzić regulator można podłączając zamiast odbiornika tester, np takie: http://helikoptery-rc.pl/product_info.php?products_id=1362&osCsid=sfjyiqrayfnzi http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p2146,tester-serw-e-sky-ek2-0907-000504 lub "samodiełka": http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic871257.html To samo z serwami. Jeśli na testerze serwa i regulator chodzą to znaczy, że poszedł odbiornik. Myślę, że prędzej czy później będziesz musiał i tak w jakiś tester zainwestować, bo to bardzo ułatwia diagnostykę, ustawianie, regulacje. Edit. Jak zaśmierdziało, to raczej poleciał któryś z czynnych elementów elektroniki. Kwarce są bardziej wrażliwe na udary mechaniczne, ale całkiem wykluczyć nie można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbark Opublikowano 22 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2010 Jak na razie to nie mam za bardzo kasy na taki tester. To nie wie już teraz sam co się w końcu spaliło bo jak teraz podłączyłem sam regulator a silnik był odłączony to serwa i tak nie działały ale dodam jeszcze jedno, że jak podłączam silnik do regulatora i aku to silnik sam sobie chodzi aparatura nie działa w ogóle na obroty silnika i wtedy strasznie się grzeje tem regulator jak go dotknę to jest cały ciepły nawet gorący. A gdyby to jednak był spalony regulator to jak myślicie ten by pasował pod mój silnik elektryczny klasy 480? link: http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6468&Product_Name=Turnigy_30A_BRUSHED_ESC albo ten: http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9090&Product_Name=Turnigy_20A_BRUSHED_ESC Bo nie wiem czy ten pierwszy nie za "duży". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Witam A nie byłoby najproście zasilić sam odbiornik z 4szt. zwykłych bateri AA tzw. paluszki. Jeżeli serwa będą działać bez problemu to znaczy, że do wymiany jest regulator, jeżeli nie będą działać to masz do kupienia regulator i odbiornik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbark Opublikowano 23 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Czyli jakbym chciał tak zrobić to by musiał jakoś powiązać te baterie ze sobą a jak potem to pod piąć pod odbiornik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Witam Przez taką samą wtyczkę jak ma serwo. Brązowy kabelek to minus czerwony plus a żółty to kabel sygnałowy i tego wówczas nie podłączasz. Mo ze być tak, że czarny to minus, czerwony to plu a biały to sygnał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbark Opublikowano 23 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Ale to musiałbym ten kabelek wyciągnąć z tego regulatora i zepsuć go do końca xd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakis_cro Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Ja mialem podobne objawy jak upalilem końcowkę mocy w nadajniku. Co ciekawe taki sprzęt raz może działać, raz nie dzialać wcale lub silnik może wariować(takie miałem objawy) Może mialeś włączoną aparaturę przy schowanej antenie? Ale przy takiej usterce żaden dym się nie wydobywa. tymbark najlepiej zrobisz jak znajdziesz jakiegoś doświadczonego modelarza w swojej okolicy, zabierzesz graty do niego i on ci zdiagnozuje usterkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbark Opublikowano 23 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 no w sumie to miałem schowaną antenę ale to byłem w domu wtedy i stałe zaraz koło modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Witam No jak się bawi aparaturą ze schowaną anteną to... :roll: Mniej więcej to to samo co pozaklejać zawory wydechowe w silniku spalinowym a potem go odpalić. No to jak nie masz takiego kabelka to najlepiej w sklepie modelarskim kupić tzw. koszyk na 4szt baterii AA (paluszki) z wyprowadzonym kablem do odbiornika. Kosztuje grosze a jak potrzebujesz ustawić serwa w modelu nie musisz podpinać pakietu, regulatora i silnika i nie przydaży Ci się coś takiego jak mnie ostatnio, co opisałem w wątku Polowanie na kreta w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbark Opublikowano 23 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 sprawdzałem teraz z wyciągniętą anteną i dalej sie serwa nie ruszają ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Witam To teraz sprawdź jeszcze tylko odbiornik i regulator i będziemy już mieć jakiś obraz tewj awarii. Ja obstawiam odbiornik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbark Opublikowano 23 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 No więc regulator nie reaguje w ogóle jak go podłączyłem to silnik sobie chodzi jak chce aparatura w ogóle na niego nie reaguje. Jak podłącze regulator do odbiornika to serwa też się w ogóle nie ruszają a silnik dalej sobie chodzi sam jak chce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Witam A co się dzieje z serwami jak podepniesz zasilanie do odbiornika (nie przez regulator)? Nie wiesz? To sprawdź. Z tego co do tej pory napisałeś to możemy sobie narazie "gdybać". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbark Opublikowano 23 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Nie wiem bo nie mam jak tego podpiąć xd nie kupiłem jeszcze tego koszyczka ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin1212 Opublikowano 24 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 Ach ten koszyczek.Niekoniecznie muszą być baterie do zasilenia odbiornika.Ładowarka od nokii na przykład znakomicie się do tego nadaje. Należy tylko pamiętać o zachowaniu biegunowości. Generalnie każda taka ładowarka od telefonu się nadaje jeżeli jej napięcie wyjściowe zawiera się w granicach 4.5-6V. Sposób sprawdzony i i praktyczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbark Opublikowano 24 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 Ale trzeba wtedy przerabiać końcówkę tego kabelka tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbark Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Otóż odświeżam. Kupiłem regulator nowiutki podłączam go aku i wszystko i teraz nic nie działa ani serwa ani silnik sie nie rusza wcześniej to chociaż silnik wariował sam. Co to może być odbiornik spalony jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.