TomekONY Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 Tutaj jest rasowy 3542 1000kv 146 gram wagi http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=16233 A co do wyważania - z tym chyba wszyscy mają problem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 Dzięki temu że mam lekki silnik to ja nie mam. Pakiet jest 1cm od tylnej ścianki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Jeżeli pogoda pozwoli to jutro wypróbuję tę przeróbkę w praktyceAdam, jak się sprawuje to podwozie? Moim zdaniem oryginał to niewypał. Po paru lądowaniach rozłazi się na boki, a koła skręcają gdzie chcą. Zresztą goleń tylnego podwozia też się wygina i model skręca w czasie startu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Ja wiem że model wygląda jak traktor. Ale jak się ląduje tak jak wygląda to nie dziwcie się że podwozie trochę się rozłazi. :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Dobre :mrgreen: . Może nie jak traktor, ale mała kosiareczka co wycina wszystko zanim siądzie :lol2: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Teraz podwozie jest OK. Jest w miarę elastyczne, ale model przy starcie i dobiegu nie buja się. Tylne koło wraz z mocowaniem zmieniłem wcześniej i teraz wszystkie problemy z podwoziem minęły. Producent powinien to poprawić ale pewnie cena by wzrosła. A tak każdy zrobi to we własnym zakresie a jeżeli nie to model rozbije i... kupi nowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Teraz podwozie jest OK. Jest w miarę elastyczne, ale model przy starcie i dobiegu nie buja sięPotwierdzam w 100 procentach. Właśnie wróciłem z lotów modelu na nowych "nóżkach" pomysłu i produkcji Adama, za co Mu jeszcze raz serdecznie dziękuję. Oto one w moim modelu /widać już na nim trochę śladów eksploatacji/: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Pięknie ale załóż termokurczki bo te luty trochę rażą 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 To specjalnie żeby reklamować Twoje umiejętności w lutowaniu, niech się inni uczą :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekONY Opublikowano 3 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Filmik (HD) i parę fotek z wczorajszych lotów https://picasaweb.google.com/114305615493246127728/FunCub?authkey=Gv1sRgCL3rz5buzffjngE http-~~-//www.youtube.com/watch?v=Wp-yPp-9G4M http-~~-//www.youtube.com/watch?v=32ujYO9KqoM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 12 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2012 Jak już zrobiłem solidne podwozie główne to po kilkunastu lądowaniach wyłamały się łapki w tym plastikowym elemencie który jest przyklejany do kadłuba i do którego mocujemy podwozie. Dorobiłem nowe mocowanie podwozia troszkę wzorując się na mocowaniu w Mentorze. Zeszlifowałem ten plastikowy element i w tym samym miejscu nakleiłem podstawę mocowania wykonaną ze sklejki. W środku znajduje się element wykonany ze sklejki 3mm (taka jest średnica drutu z którego wykonałem nowe golenie) który ustala położenie podwozia względem kadłuba. Całość jest nakryta nakładką ze sklejki i mocowana trzema śrubami M3 -meblowe. W kadłubie wkleiłem sklejkę w której są zamocowane gniazda M3. Śruby obciąłem na taką długość aby po skręceniu całości nie wystawały ponad gniazda. Przeróbkę tę wykonałem już wiosną i jak do tej pory z podwoziem głównym nie mam żadnych problemów. A model lądował już kilkadziesiąt razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zima nastała i pora zakładać narty. Po doświadczeniach z goleniami do nart które wykonałem wcześniej (opisałem je na stronie 3 tego tematu), zdecydowałem się na wykonanie nowych goleni. Powodem była zła współpraca sprężyn ustalających narty z goleniami. Aby zapiąć sprężyny na goleniach konieczne było odgięcie sprężyny w stronę goleni. Widać to na zdjęciu (str.3). Tak uformowana sprężyna nie spełniała dobrze swojego zadania. W nowych goleniach drut w stosunku do osi wygiąłem pod kątem prostym na długości 25mm i następnie pod kątem do mocowania. Tutaj jeszcze przed lutowaniem. Samo przygotowanie i spasowanie goleni do lutowania jest bardzo żmudne ale wykonalne. Golenie są gięte pod wieloma kątami i aby wyszło dobrze a model stał prawidłowo należy poświęcić sporo czasu. Aby uniknąć zwichrowania golenie lutowałem zamocowane na modelu czyli tak jak będą pracowały. Udało się Tutaj widać ten zgięty pod kątem prostym w stosunku do osi odcinek 25mm. Dzięki temu sprężyna pracuje prawidłowo. Sprężyny dołączane do tych nart bardzo dobrze utrzymuję nartę w położeniu ułatwiające lądowanie, również ustalenie tego położenia nie sprawia żadnych trudności. Dzisiaj nowe golenie zostały sprawdzone praktycznie, i jest bardzo dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.