DjJaseb Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Opublikowano 6 Sierpnia 2010 A więc... Ponieważ moja FCO ECO w celu uruchomienia wymaga podpięcia do wolnego kanału w odbiorniku (a w moim są już wszystkie zajęte), zacząłem rozważać kupno innej kamerki. I ostatnio o mały włos nie wydałem 300zł na zestaw SportsBox FlyCamOne2 :shock: Poczytałem to i owo o wersji ECO, i zdobyłem kilka ciekawych informacji, np. że można 'wydawać jej polecenia' nie tylko przez aparaturę, ale też przy użyciu małego białego przycisku, o którego działaniu nie miałem pojęcia ;D A więc... Postanowiłem skonstruować sobie zestaw zewnętrznego zasilania ;D Użyłem do tego kawałka balsy, kleju, drutu oraz jednego akumulatora Li-Pol 1S 3,7V 130mAh (taki jak w modelach Blade mSR, Sukhoi Su-26m...). Całość jest na tyle banalnie prosta do wykonania, że jedno zdjęcie powinno wystarczyć, aby to objaśnić :wink: UWAGA! Trzeba zmierzyć polaryzację akumulatora oraz bardzo uważnie operować końcówkami drutu, aby nie doprowadzić do zwarcia! Tak czy inaczej, teraz już mogę zamontować to ustrojstwo gdzie tylko zechcę, nie męcząc się z prowadzeniem dodatkowego kabla :jupi: Nie wiem jeszcze na ile czasu pracy starczy mi ten akumulatorek... Wiem tylko, że fabryczny w FCO2 ma pojemność 220mAh A, jest jeszcze jedna alternatywa do zasilania... Można użyć w odbiorniku kabla 'Y' i podpiąć kamerkę do wolnego gniazdka, wtedy jednak należałoby wypiąć biały kabelek.
madrian Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Opublikowano 6 Sierpnia 2010 No i brawo - zrobiłeś FCO 1. :mrgreen:
DjJaseb Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Niezupełnie... FCO 1 miała gorsze parametry (np. nagrywała obraz w rozdzielczości 320x240). FCO ECO to raczej odchudzona wersja FCO 2 ;D A zresztą... Chciałem się tylko podzielić koncepcją
rafalgruszka Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 witam ja jeszcze w mojej fcoe zdjąłem szybkę z obiektywu i teraz obraz naprawdę jest wyraźny rafal
ahaweto Opublikowano 27 Września 2010 Opublikowano 27 Września 2010 Witam. Podepnę się do tego tematu. Również zakupiłem taką kamerę. Ale patrząc na moją kamerę i na kamerę z pierwszego zdjęcia tego tematu widzę pewne różnice. Jest inny wygląd płytki, zostało dodane gniazdo zasilania własnego, na górnej krawędzi został dodany przesuwny włącznik on/off i kable do podłączenia odbiornika zostały wlutowane od dołu. Do zestawu dołączono jeszcze folię samoprzylepną z wyciętymi otworami pod wszystkie gniazda wraz z ich opisem. Mam pytanie do użytkowników tej kamery. Czy podłączając ją do odbiornika do wolnego kanału ( w tym wypadku nr 5 , Optic 6) będę miał możliwość ( w przypadku opcji pojedynczych zdjęć) wyzwalania ,,migawki,, z poziomu aparatury ? I drugie pytanie: czy wybierając videofilmowanie będzie można z poziomu aparatury włączać i wyłączać ten proces ? Czy jest sens przed oklejeniem płytki folią najpierw owinąć ją dopasowaną bardzo cienką pianką, jaką owijane/ przekładane są meble ? Pytania laickie, dlatego proszę o wyrozumiałość.
madrian Opublikowano 27 Września 2010 Opublikowano 27 Września 2010 Tak - taka jest idea tej kamery, żeby móc sterować nią w czasie lotu. Choć oczywiście, można uruchomić ją i wyłączyć ręcznie, przyciskiem na płytce. Ja poprostu podpiąłem wolny kanał do kamery F-E, pod przełącznik na aparaturze. Z tym, że nigdy nie użyłem funkcji robienia zdjęć. Przy braku podglądu bardzo trudno otrzymać dobrze wykadrowane ujęcie. Lepiej włączyć filmowanie, i w razie potrzeby w jakimś programie do edycji wyciąć kadry z filmu. Uwaga - ta kamera nie lubi chłodu. Na mrozie potrafi się samoistnie włączać i wyłączać. Zimą była to prawdziwa udręka. Można też spróbować usunąć "szybkę" ochronną na obiektywie. Poprawi się nieco jakość obrazu. Będzie jaśniejszy i mniej mętny.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.