lisartur Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Witam mam ładowarkę ECO6 ona jest taka jak ACCUCELL i ładuję pakiet 1000mAh na programie LIPO balanser ustawiam prąd 1A i start ile czasu mam ładować i skąd mam wiedzieć czy już się ładowanie zakończyło?
qbacz Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Jeżeli to pakiet LIPO, to samo się zatrzyma. Ok 1h
bubu2 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Nie ładuj tak dużym prądem tak małego akumulatora, jeżeli nie musisz b. szybko. Skracasz mocno jego żywotność. Jeżeli Ci się nie śpieszy, dawaj 0,2-0,3 A.
lordg90 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 LiPo nie trzeba ładować tak małymi prądami.
Gość Anonymous Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Nie ładuj tak dużym prądem tak małego akumulatora, jeżeli nie musisz b. szybko. Skracasz mocno jego żywotność. Jeżeli Ci się nie śpieszy, dawaj 0,2-0,3 A. Stanowczo przesadzasz. Lipole bez problemu znoszą prąd ładowania rzędu 1C. Większość producentów przestrzega, żeby nie ładować prądami większymi niż 2C. Dla pakietu o C=1000mAh prąd 1000mA jest w sam raz, i czas ładowania będzie wynosił około godzinę (zwykle niewiele więcej), w zależności od tego jak bardzo pakiet jest rozładowany.
bubu2 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Gdzie te wiepowiedzi większości producentów wyczytałeś, bo czytam co innego. Ale skoro wiesz lepiej, ładuj. Tylko pamiętaj, że można nie znaczy-należy. W danych katalogowych to 1C jest oznaczane jako 1Cmax, co wcale nie oznacza zalecanej wielkości prądu ładowania. Zresztą zobacz dane katalogowe ogniw LiPo podawane przez producentów, a nie opisy ze sklepów dla modelarzy. A, że znoszą to wiem (są też takie, które znoszą nawet i 3C i więcej, ale jest to raczej gwarancja, że nie wybuchną przy ładowaniu, że znisą taki prąd, bo i takie ogniwa w niektórych zastosowaniach są potrzebne), tylko nie tak długo później żyją, niż by mogły. Żaden akumulator nie lubi zbyt dużych prądów ładowania i rozładowania również(pomyśl dlaczego?). I stąd tak wiele na Allegro małych akumulatorów wyglądających jak poduszeczki.
lordg90 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Bardzo długo. Mam wrażenie, że mylisz LiPo z NiMH.
lisartur Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Ładowałem swoje go lipola około 100 minut i nic się samo nie zatrzymało czy wyświetli się jakiś komunikat o tym że zakończono ładowanie Ładowałem na programie z balanserem napięcia doszły do 4.20 na każdej z cel ale ładowarka nie oznajmiła mi że ot już koniec Czy sam mam decydować o tym kiedy ją wyłączyć czy może jakis komunikat będzie
Gość Anonymous Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Powinna zapiszczeć i zaprzestać ładowania, co będzie widoczne na ekranie. Jaki pakiet i jakim prądem ładowałeś?
Gość Anonymous Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Końcowy efekt balansowania może trwać długo. Stopniowo prąd ładowania będzie malał oraz skokami podwyższał się.
lisartur Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Pakiet który ładowałem to TURNIGY 1000mAh 3S ładowałem go prądem 1A ładował się około 100mminut u nic nie zapiszczało wyłączyłem go sam i weszło 720 jakiś jednostek bałem się go dłużej trzymać bo nie bardzo wiedziałem czy go nie uszkodzę
alenik Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Taki pakiet (fullymax - lecho) laduje srednio 1 godzine pradem 1C (przy podlaczonym balancerze). Pod koniec procesu ladowania akumulator "dobija sie" pradem okolo 0,3 A i tak przez kilka minut. Troche to moze spowolnia proces ladowania, ale jest to wliczone w jedna godzine. Wchodzi okolo 990 - 1050 "jednostek" Czy Twoj lipol nagrzewa sie? Jest to nowy pakiet, czy wysłużony? Skoro wbilo te 720 jednostek, podlacz go ponownie i niech dobija dalej. Inne Lipo zakancza bez problemu ta ladowarka? Podlacz pakiet u kolegi i sprawdz jak sprawa wyglada. Jakiego zasilacza uzywasz do tej ladowarki?
lisartur Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Lipol się nie nagrzewa wcale Mam go nie długo latałem na nim może z 5 razy jest w sumie nowy zasilacz mam 12V 2A
Gość Anonymous Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Może nie był do końca rozładowany i dlatego weszło tylko ~720mah.
lisartur Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2010 tak on ni był rozładowany do końca był może w połowie rozładowany i miał napięcia 3.7 3,4,3,71 a że na byłem nową ładowarkę to ją chciałem przetestować więc go podłączyłem żeby sprawdzić
Gość Anonymous Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Wracając do tematu. Na ekranie podczas ładowania wyświetla Ci się natężenie ładowania (A). Dopóki ta wartość nie wyniesie 0 to ładowarka ciągle ładuje. Spróbuj teraz naładować bez balansowania.
lisartur Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2010 ale podczas balansowania pokazywało się o przez kilka sekund po czym było 0.1 0.2 0.3 A i po około 2 min znowu było zero i tak w kółko
Gość Anonymous Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Tak jest w każdej ładowarce.
lisartur Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Mam jeszcze jedno pytanko czy w takim razie jak bym go zostawił dłużej to by było ok Nie zniszczył bym go? Czy pakiet można przeładować?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.