lisartur Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Witam mam ładowarkę ECO6 ona jest taka jak ACCUCELL i ładuję pakiet 1000mAh na programie LIPO balanser ustawiam prąd 1A i start ile czasu mam ładować i skąd mam wiedzieć czy już się ładowanie zakończyło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbacz Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Jeżeli to pakiet LIPO, to samo się zatrzyma. Ok 1h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Nie ładuj tak dużym prądem tak małego akumulatora, jeżeli nie musisz b. szybko. Skracasz mocno jego żywotność. Jeżeli Ci się nie śpieszy, dawaj 0,2-0,3 A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordg90 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 LiPo nie trzeba ładować tak małymi prądami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Nie ładuj tak dużym prądem tak małego akumulatora, jeżeli nie musisz b. szybko. Skracasz mocno jego żywotność. Jeżeli Ci się nie śpieszy, dawaj 0,2-0,3 A. Stanowczo przesadzasz. Lipole bez problemu znoszą prąd ładowania rzędu 1C. Większość producentów przestrzega, żeby nie ładować prądami większymi niż 2C. Dla pakietu o C=1000mAh prąd 1000mA jest w sam raz, i czas ładowania będzie wynosił około godzinę (zwykle niewiele więcej), w zależności od tego jak bardzo pakiet jest rozładowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Gdzie te wiepowiedzi większości producentów wyczytałeś, bo czytam co innego. Ale skoro wiesz lepiej, ładuj. Tylko pamiętaj, że można nie znaczy-należy. W danych katalogowych to 1C jest oznaczane jako 1Cmax, co wcale nie oznacza zalecanej wielkości prądu ładowania. Zresztą zobacz dane katalogowe ogniw LiPo podawane przez producentów, a nie opisy ze sklepów dla modelarzy. A, że znoszą to wiem (są też takie, które znoszą nawet i 3C i więcej, ale jest to raczej gwarancja, że nie wybuchną przy ładowaniu, że znisą taki prąd, bo i takie ogniwa w niektórych zastosowaniach są potrzebne), tylko nie tak długo później żyją, niż by mogły. Żaden akumulator nie lubi zbyt dużych prądów ładowania i rozładowania również(pomyśl dlaczego?). I stąd tak wiele na Allegro małych akumulatorów wyglądających jak poduszeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordg90 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Bardzo długo. Mam wrażenie, że mylisz LiPo z NiMH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisartur Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Ładowałem swoje go lipola około 100 minut i nic się samo nie zatrzymało czy wyświetli się jakiś komunikat o tym że zakończono ładowanie Ładowałem na programie z balanserem napięcia doszły do 4.20 na każdej z cel ale ładowarka nie oznajmiła mi że ot już koniec Czy sam mam decydować o tym kiedy ją wyłączyć czy może jakis komunikat będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Powinna zapiszczeć i zaprzestać ładowania, co będzie widoczne na ekranie. Jaki pakiet i jakim prądem ładowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisRC Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 sprawdź też ile weszło w pakiet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Końcowy efekt balansowania może trwać długo. Stopniowo prąd ładowania będzie malał oraz skokami podwyższał się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisartur Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Pakiet który ładowałem to TURNIGY 1000mAh 3S ładowałem go prądem 1A ładował się około 100mminut u nic nie zapiszczało wyłączyłem go sam i weszło 720 jakiś jednostek bałem się go dłużej trzymać bo nie bardzo wiedziałem czy go nie uszkodzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alenik Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Taki pakiet (fullymax - lecho) laduje srednio 1 godzine pradem 1C (przy podlaczonym balancerze). Pod koniec procesu ladowania akumulator "dobija sie" pradem okolo 0,3 A i tak przez kilka minut. Troche to moze spowolnia proces ladowania, ale jest to wliczone w jedna godzine. Wchodzi okolo 990 - 1050 "jednostek" Czy Twoj lipol nagrzewa sie? Jest to nowy pakiet, czy wysłużony? Skoro wbilo te 720 jednostek, podlacz go ponownie i niech dobija dalej. Inne Lipo zakancza bez problemu ta ladowarka? Podlacz pakiet u kolegi i sprawdz jak sprawa wyglada. Jakiego zasilacza uzywasz do tej ladowarki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisartur Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Lipol się nie nagrzewa wcale Mam go nie długo latałem na nim może z 5 razy jest w sumie nowy zasilacz mam 12V 2A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Może nie był do końca rozładowany i dlatego weszło tylko ~720mah. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisartur Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 tak on ni był rozładowany do końca był może w połowie rozładowany i miał napięcia 3.7 3,4,3,71 a że na byłem nową ładowarkę to ją chciałem przetestować więc go podłączyłem żeby sprawdzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Wracając do tematu. Na ekranie podczas ładowania wyświetla Ci się natężenie ładowania (A). Dopóki ta wartość nie wyniesie 0 to ładowarka ciągle ładuje. Spróbuj teraz naładować bez balansowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisartur Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 ale podczas balansowania pokazywało się o przez kilka sekund po czym było 0.1 0.2 0.3 A i po około 2 min znowu było zero i tak w kółko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Tak jest w każdej ładowarce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisartur Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Mam jeszcze jedno pytanko czy w takim razie jak bym go zostawił dłużej to by było ok Nie zniszczył bym go? Czy pakiet można przeładować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.