olo Opublikowano 13 Stycznia 2011 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Podpisuje się pod tym, bo przez złe ustawienie rozwaliłem model. A jak robiłeś na ziemi sprawdzenie zasięgu to wszystko było OK?A może zapomniałeś to sprawdzić ?
RomanJ4 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Antena w radiu najlepiej zgięta w bok, równolegle do osi jaką tworzą 2 drążki aparatury.Chyba prostopadle? Równolegle to do góry.
karlem Opublikowano 13 Stycznia 2011 Opublikowano 13 Stycznia 2011 ...jak sobie zrobisz kreskę łączącą oba drążki w nadajniku, to antena położona pozomo będzie do niej równoległa, jednak... :wink:
olo Opublikowano 13 Stycznia 2011 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Prostopadle,równolegle o co tu chodzi ? Nic z tego nie kapuje a przecież 2,4GHz używam z powodzeniem. Kiedyś przeczytałem instrukcję PL od Futaby i jeszcze obejrzałem jak te anteny są ustawione to coś wykapowałem Warto to poczytać i obejrzeć mi to wystarczyło i o ustawienie anten odbiornika na forum się nie dopytywałem. W instrukcji HK widziałem, że jest napisane, aby celować anteną w model. Inni mówią, że to błąd. To jak w końcu ją ustawić, żeby nie rozbić kolejnego modelu?RDS 8000 2,4GHz to z nią miałeś doświadczenia ale jej instrukcji nie znam i nie sprawdzę co tam piszą o ustawieniu anten.Teraz masz Futabę a o tym co zacytowałem i o paru innych rzeczach piszą dokładnie czego nie robić. Zresztą na 35MHz anteną nadajnika też nie celowało się w model,takie przepisy
Marek:D Opublikowano 13 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 13 Stycznia 2011 Marek:D napisał/a: Podpisuje się pod tym, bo przez złe ustawienie rozwaliłem model. A jak robiłeś na ziemi sprawdzenie zasięgu to wszystko było OK? A może zapomniałeś to sprawdzić ? Antenę ustawiłem zgodnie z instrukcją, bo jakoś nasunęła mi się i ją dokładnie przeczytałem. Było tam napisane, żeby ustawić antenę prostopadle do ziemi i to było błędem. Odlatując daleko, położenie anten było najmniej korzystne - w odbiorniku anteny były ułożone wzdłóż osi kadłuba i w poprzek - na płaszczyźnie jaką tworzą skrzydła. To było zgubne, bo nie wiedziałem, że najkorzystniejsze jest ułożenie równoległe anten zarówno odbiornika jak i nadajnika. Antena w radiu najlepiej zgięta w bok, równolegle do osi jaką tworzą 2 drążki aparatury.Chyba prostopadle? Równolegle to do góry.Napiszę to tak. Antena równolegle do ziemi skierowana w bok.We wszystkich radiach piszą o ustawieniu antenek w odbiorniku 90 stopni w stosunku do siebie. Co do anteny w nadajniku, niestety bardzo mało. Do końca nie wiadomo, czy aparatura zawiodła, tak podejrzewam, ale ręki uciąć nie dam. Tego niestety już nikt nie dojdzie...
Krzysztof7501 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Opublikowano 14 Stycznia 2011 W instrukcji do modułu Hitec Spectra 2,4 GHz RF jest napisane, że zalecane jest pionowe ustawienie anteny nadajnika. Natomiast w modelu jest to obojętne, ponieważ model i tak zmienia położenie. Oczywiście jeżeli są 2 anteny, to pod kątem prostym względem siebie, ale nieważne jak są ustawione względem modelu.
Ładziak Opublikowano 14 Stycznia 2011 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem? Ok, mogę namalować. Chcesz? Mam wprawę, czasami mojemu synkowi rysuję, gdy nie może zrozumieć... Do końca nie wiadomo, czy aparatura zawiodła, tak podejrzewam, ale ręki uciąć nie dam.A jaki to był system?
Krzysztof7501 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Wzajemnie. Przeczytaj ze ZROZUMIENIEM regulamin. NA TYM FORUM OBOWIĄZUJE KULTURA. Jeżeli chodzi o obrazki - zajrzyj do instrukcji, o której pisałem. Może Ci pomoże oglądać ze zrozumieniem. :rotfl:
Wiesiek Opublikowano 14 Stycznia 2011 Opublikowano 14 Stycznia 2011 BZDURA. Ladziak ,ekspertem w 2,4Ghz nie jestem i dlatego zapytalem w Weatronic o ustawienie anten w modelu.Jest tak jak pisze Krzysztof:obie anteny pod katem 90°,ulozenie w modelu obojetne.Oczywiscie nie musimy do tego uzywac katomierza . Co do polozenia anteny w nadajniku,tutaj z tego co widzialem na lotniskach jest roznie. Ja polozenia anten w swoim nadajniku nie znam, mam WEA :rotfl:
Ładziak Opublikowano 14 Stycznia 2011 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Czy Wy na prawdę nie potraficie czytać ZE ZROZUMIENIEM? Vide mój pierwszy post w niniejszym temacie. Na prawdę mogę namalować. Wystarczy poprosić...
Krzysztof7501 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Nie pisałem i nie piszę o Twoich, ani o moich doświadczeniach, tylko o zaleceniach w instrukcji, do której ponownie odsyłam. Jeżeli chodzi o ustawienie anteny względem modelu - co Ci da kombinowanie, jeżeli samolot i tak kręci się we wszystkie strony?
Ładziak Opublikowano 14 Stycznia 2011 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Tak, zwłaszcza szybowiec termiczny na granicy widoczności nad Tobą... Straaaaaasznie kręci. Przy okazji już zapewne wiesz, dlaczego antena nadajnika nie może być pionowo? W lataniu interesują nas 3 wymiary. Jeżeli anten odbiornika mamy mniej, to trzeba odrzucić najrzadziej wykorzystywane położenia modelu w locie lub najmniej z różnych względów korzystne. Dalej twierdzę, że położenie anten odbiornika ma istotne znaczenie. Kurna, ile razy można pisać to samo? To może jednak jakąś laurkę poglądową skrobnę? :evil: EDIT: szyk
RomanJ4 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Opublikowano 14 Stycznia 2011 jeżeli samolot i tak kręci się we wszystkie strony?teoretycznie masz oczywiście racje, natomiast statystycznie, pewnie za dużo się nie pomylę jak powiem, że może większość pilotów przez większość czasu lotu utrzymuje model w pozycji "normalnej" i wtedy może to mieć jakieś znaczenie. :idea:
Krzysztof7501 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Do Ładziaka: jeżeli chodzi o antenę w nadajniku- napisz do Hiteca, żeby zmienili instrukcję. :rotfl: Gdybyś był ekspertem - wiedziałbyś, że w górę zasięg jest największy, więc antena może być pionowo. Natomiast nad ziemią - najmniejszy (odbicie fal od ziemi) i dlatego powinna być pionowo, aby zasięg był we wszystkich kierunkach. Można sobie ustawić po swojemu, czyli poziomo w poprzek, ale jak się ktoś z nadajnikiem obróci bokiem do modelu, to co wtedy? Jeżeli chodzi o szybowca nad głową, to jak Twoim zdaniem powinna być ustawiona? Poziomo? A jak będziesz miał model daleko i nisko nad ziemią, gdy zasięg się najmniejszy i antena będzie celować w Ciebie...?? Poza tym mówimy o różnych modelach, nie tylko o szybowcach. I jeszcze jedno - coś się tak uwziął, że nie rozumiemy Twojej filozofii? Rozumiem doskonale i dlatego wiem, że nie masz racji. :?
Ładziak Opublikowano 14 Stycznia 2011 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Gdybyś był ekspertemEkspert się znalazł z bożej łaski. W dodatku z ogromnym bagażem doświadczenia, bo mu nadajnik 35 MHz w ogóle nie działał prawidłowo, a 2,4 GHz raptem w ręku trzymał. LOL. Weź mnie nie rozwalaj i nie siej herezji! Do podstawówki sio!
Krzysztof7501 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zwróć się ze swoim problemem do Hiteca: napisz, że się znasz lepiej niż oni. Dodałem Cię do listy ignorowanych. :rotfl: I jeszcze jedno: gdy miałem problem z radiem - jakoś nie umiałeś mi pomóc. Sam do tego doszedłem.
RomanJ4 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Koledzy, koledzy ,dajcie spokój (młodzi patrzą :oops: ) każdy z Was ma swoje zdanie i okładanie się pięściami nic tu nie zmieni. Aby Was pogodzić proponuję taki kompromis: uznajmy, że producent (którego kwalifikacje w tym temacie są zapewne niebo wyższe niż większości z nas) proponuje takie ustawienia dla większości przypadków zastosowania. Co znaczy, że nie w każdym ma rację. Kropka. Co Wy na to?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.