mirolek Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Ale wypieściłeś ten model ..... super wygląda Ciekaw jestem jak będzie latał, bardzo mała waga zwiastuje szybki i zwrotny model. Faktycznie będzie żal go zbierać w kawałkach ale to jest regularna wojna i straty sa nieuniknione ;D Bądź jednak dobrej myśli, w WWI lata mało osób i tłoku w powietrzu nie będzie. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Poleciał :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 27 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 zaczęło lac w sb w nocy - i tak jest do dziś... :/ trochę się przeciera - więc może po południu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 ummm... Model piękny ,aczkolwiek te śmigło.. nie da się coś zrobić Marku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 27 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 hehehe no mam drewniane które idalenie będzie pasowało -ale nie będę przeginał żeby go pokazywać jako ESA z derwnianym wiatraczkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 No ale Marku Do zdjęć to taką "makiete" fajnie by pokazać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Taa, Marek sam jesteś sobie tego winien. Zrób coś, na litość boską, chociaż okleinką drewnopodobną, cycóś. Wyrobiona marka chyba do czegoś zobowiązuje no nie? :mrgreen: :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 18 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 robie się powoli "nocny Marek" ... materiał skromny -ale jako wspominek z zawodów, będzie ok tym bardziej że Spad już przebudowany i szykuje się powoli na kolejne starcie - w G.kalwarii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Zrób coś, na litość boską, chociaż okleinką drewnopodobną,To miał/ma być kombat ESA z przeznaczeniem do walki a nie do paradowia na wystawie statycznej :-) Spad już przebudowany i szykuje się powoli na kolejne starcie - w G.kalwarii Wcześniej jest Bolesławiec i mam nadzieję, że tam mój Albatros udowowdni swoją wyższość w locie ..... na ziemi z tym wypieszczonym detalem nie mam się co porównywać :-( ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 19 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 racja! pierwsze Bolesławiec - pdtrzymuję chęć dotrzymania towarzystwa ekipie z "Smoczego Miasta" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Marku, trafiłem szczęśliwie na Twój wątek. Właśnie czekam na dostawę SPAD'a (wersja z grubym kadłubem) i mam kilka pytań: 1. Czy z lotkami tylko na górnym płacie model jest dostatecznie zwrotny? 2. Jaki zastosowałeś silnik i śmigło i jakie odczucia masz z takim napędem. 3. W którym miejscu SC? 4. Czy płaty mają taki sam kąt natarcia? 5. Jak mocowałeś tylne punkty podwozia? Widzę, że przednie druty chyba są mocowane w sklejkowych (?) bocznych nakładkach kadłuba. Oczywiście mój SPAD XIII nie będzie taki makietowy. Nadal zastanawiam się nad malowaniem: polskie czy francuskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 19 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 czesc hmm.. na część pytan - odpowiedź bedzie domniemana - bo Twój zmaówiony "Spad" - to nei moja konstrukcja -wiec nei wiem jak konstruktor przewidzial/przeliczyl rozne rzeczy 1. Lotki zrobiłem tylko na g.płacie - ale wymagaja regulacji/róznicowoci wychylen 2. Silnik Emax 1200kv ze smiglem 8x4 - jest ok 3. SC wyliczony z programu miał się njak do rzeczywistego: o ile sie nie myle mam 4cm od natarcia 4.płaty u mnie maja taki sam kat natarcia 5. tylne punkty wpuszcone w zmocnienie naklejone na skrzydło. Mocowania sa ciete cnc z polistyrenu powodzenia przy budowie i do zobaczenia ze wstążeczką - już w powietrzu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GMisio Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Wtam a'propo mocowania podwozia po przetestowaniu mocowań punktowych uważam, że najlepszym rozwiązaniem jest nacięcie kadłuba w poprzek na gł. około 5 mm i wciśnięcie tam wygiętych drutów. Oto fotki z mojego Albatrosa. Wszystko jest na wcisk. http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=5482 http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=5481 http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=5480 Pozdrawiam Grzegorz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Dla mocowania podwozia polecam rozwiązanie Pelikana1500 - rurki wklejone w poprzek kadłuba na całej szerokości (mogą być nawet głębiej zatopione w kadłubie) i do rurek włożone bokami na 2-3 cm. Druty ściągnięte gumkami dobrze się trzyma a jak lądowanie będzie "nie bardzo..." to samo odskoczy. Podwozie można też demontować do transportu. Podejrzewam, że Twój Spad jest taką wersją jaką latał ostatnio w Krakowie Marcin (forum "mmm" ) możesz się dowiedzieć jak ma wyważony swój model. Zasadniczo jednak SC wychodzi dużo bardziej na przód niż wwII. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Patent z tymi rurkami niezły. Pewnie tak właśnie zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB53 Opublikowano 21 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Ja mojego Spada na Górę Kalwarię robię robię w wersji VII w malowaniu Ludomiła Rayskiego. Został odsądzony od czci i wiary a to dzielny człowiek Polak i patriota i należy mu się pamięć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 21 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Spad - bo krakowskich bojach odbudowany ale...nie ma ktoś dwóch wolnych kółek fi 60-65mm? chętnie bym się wymienił np za popiersie pilota... kiepsko z czasem, nie mam czasu robić nowych, poprawionych a warto by coś polatac póki sa resztki pogody... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 22 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Marek nie przesadzaj ..... załóż co masz ( z czym da się lądować) i trenuj walkę. Ja wczoraj i dziś latałem WWII starając się wybrać model najmniej podatny na silny wiatr. Każdy dzień jest dobry na trening bo nikt nie gwarantuje dobrej pogody na zawodach :!: Z WWI jest gorzej bo na wietrze te modele latają całkiem po swojemu i trudno coś wytrenować :lol2: ..... można się tylko nauczyć nie zaliczać strefy :rotfl: ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 22 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Z WWI jest gorzej bo na wietrze te modele latają całkiem po swojemu i trudno coś wytrenować ..... można się tylko nauczyć nie zaliczać strefy aż tak źle to chyba nie jest, wczoraj latałem swoim nowym nabytkiem N11, dało rade z wiatrem popylał jak mig 29, ale pod wiatr też leciał tyle że jak Po2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 22 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 A udała Ci się pętla pod wiatr ? ...... mnie wychodzą jakieś koszmarne ewolucje :lol2: ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.