buwi777 Opublikowano 18 Października 2010 Opublikowano 18 Października 2010 Mam pytanie: Jaki napęd byście mi zaproponowali ? Waga ? To co mam do tej pory waży 980g. Myślę, że gotowy do lotu nie powiniwn przekroczyć 1,5 kg. Prześledź wątek o FALCONie L. Kwarcińskiego - podobna waga ...
toom07 Opublikowano 20 Października 2010 Opublikowano 20 Października 2010 Przy płytowym stateczniku przydaje się expo bo mimo wszystko lepiej mieć w zanadrzu większe wychylenia nawet chociaż do akrobacji lub w sytuacjach awaryjnych.
JarekF Opublikowano 21 Października 2010 Autor Opublikowano 21 Października 2010 Leszku, wydaje mi się, że w Twojej propozycji ten silniczek jest chyba za mały. Zakupiłem już na ebay-u (tylko za 15 funtów razem z przesyłką z Hong-Kongu) silnik 3530 w komplecie z regulatorem 60A. Silnik 1400kV o mocy 430W, a więc nie powinien mieć żadnego problemu z szarpnięciem Albatrosa. Pakiet chcę dać 3S 2200mAh. Śmigło 11X8.
JarekF Opublikowano 19 Listopada 2010 Autor Opublikowano 19 Listopada 2010 Witam ponownie. No to jedziemy dalej. Dorobiłem uszy do płatów : Prezentuje się dość okazale. Dość duże to wyszło po złożeniu. Porównanie z GUUPY: Jutro oklejanie płatów. Następnie montaż wyposażenia.
Gość horn3t Opublikowano 24 Listopada 2010 Opublikowano 24 Listopada 2010 Fajny, niebawem będę rozpoczynał prace przy swoim otrzymanym od Malinna. Jaka wyszła masa do lotu?
JarekF Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Opublikowano 25 Listopada 2010 Jaka wyszła masa do lotu? Nie mogę jeszcze dokładnie określić, bo model nie gotowy do lotu. Poważyłem wszystko co mam i wyszło 1388 g. Dojedzie jeszcze wariometr i napewno jakieś doważenie. Myślę, że zmieszczę się w 1,5 kg.
JarekF Opublikowano 26 Listopada 2010 Autor Opublikowano 26 Listopada 2010 Model w pełnej krasie. Pomalowany i oklejony. Pozostał montaż wyposażenia. Po zamontowaniu wyważenie i w górę . Pakiet mam do niego 2200mAh jak na zdjęciu powyżej, jednak jeżeli trzeba będzie doważać przód to zakupię nowy, większy i cięższy aby zniwelować doważenie. Lepiej mieć zapas prądu niż wozić ołów.
malinn Opublikowano 26 Listopada 2010 Opublikowano 26 Listopada 2010 Piękny wyszedł. Jego żywiołem będzie termika. Jak waga i obciążenie powierzchni? Powodzenia w oblotach.
Wojciech Wiatr Opublikowano 26 Listopada 2010 Opublikowano 26 Listopada 2010 Witam co do silnika to nie za bardzo, miałem w moim szybowcu taki i nie za bardzo byłem zadowolony(masa modelu 1500g), na dzień dzisiejszy polecił bym coś takiego i to jest to! P.S. Model bardzo fajnie się prezentuje, gratulacje!
JarekF Opublikowano 26 Listopada 2010 Autor Opublikowano 26 Listopada 2010 Maćku, też myślę, że to szybowiec termiczny i na to się nastawiam. Stąd takie proporcje. Co do silnika Wojtku, no to się zobaczy jak będzie sobie radził. Dzięki za podpowiedź. Ostatecznie silnik można wymienić.
Gość horn3t Opublikowano 26 Listopada 2010 Opublikowano 26 Listopada 2010 Bardzo fajnie się prezentuje, nietuzinkowy. Mam jeszcze jedno pytanie jaki profil zastosowałeś w płacie?
JarekF Opublikowano 26 Listopada 2010 Autor Opublikowano 26 Listopada 2010 Bardzo fajnie się prezentuje, nietuzinkowy. Mam jeszcze jedno pytanie jaki profil zastosowałeś w płacie? SD 7037
Gość horn3t Opublikowano 27 Listopada 2010 Opublikowano 27 Listopada 2010 Witam co do silnika to nie za bardzo, miałem w moim szybowcu taki Obrazek i nie za bardzo byłem zadowolony(masa modelu 1500g) Mam w swoim szybowcu Avocado prawie identyczny silnik RAY C3536/06 (inne KV), model waży 1980 g, na śmigle 9x6 idzie jak burza. Cały sezon wiosenno-letni przelatałem i jestem zadowolony.
atku Opublikowano 6 Grudnia 2010 Opublikowano 6 Grudnia 2010 mam ten szybowiec w wersji elektro 2600mm od Pana JB uważam, że lata świetnie ma super doskonałość. Latam na zestawie AXi 2826/10 4xlipol 2200. Rakieta lecąca pionowo do góry. :jupi: Na 3x lipol wznoszenie trochę gorsze i trzeba doważyć na nos. Nie ma sensu pakować małego silniczka i ołowiu.
JarekF Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Model lata poprawnie, chociaż te pierwsze loty były trochę nieśmiałe. Będę musiał chyba zamienić pakiet na 4S. Ostatnio zabrałem Albatrosa na loty, ale nie poleciał, bo trochę za mocno wiało. Mam nadzieję na odpowiednią pogodę teraz w święta to bujnę go trochę wyżej. Będą fotki i filmik.
JarekF Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Powiem szczerze, że ostatnio trochę się bałem polatać Albatrosem, bo dość wiało. Okazało się jednak, że mimo tej rozpiętości model bardzo dobrze sobie radzi nawet przy silniejszym wietrze. Tylko ciężko wtedy wylądować . http-~~-//www.youtube.com/watch?v=BPYJg9oRnPE Mimo obaw niektórych kolegów o widoczność, model doskonale widać nawet na dość dużej wysokości.
robintom Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Daj namiary na to miejsce. edit: nie kumam tylko co z tą datą???? edit:miejsce znalazłem. a czemu tak daleko??
JarekF Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Najpierw data. Kamerka - breloczek ma już tak i nie umiem tego zmienić, a najlepiej to chciałbym toto wyłączyć . Kiedyś sam zapytałem tutaj na forum jak zmieniać datę w Gumcamie, ale nie mogę tego znaleźć. Miejsce to miejscowość Sabden, a w zasadzie to kawałeczek (0,5km)za. Wystarczy w Googlach Earth wpisać Sabden,Clitheroe U.K. Czemu daleko ? W październiku zeszłego roku przeprowadziłem się z Londynu w tę okolicę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.